Specialiai tam surengtoje ceremonijoje, kurioje dalyvavo įvairių valstybių ambasadoriai, vyriausybių atstovai, ekspertai, parašus ant deklaracijos padėjo penkių organizacijų vadovai.

Tikimasi, kad artimiausių kelerių metų perspektyvoje Baltijos fondas taps vienu iš svarbiausių instrumentų, skatinančių regionui svarbių užsienio politikos, saugumo, energetikos sričių tyrimus. Ilgainiui planuojama fondo veiklą plėsti, įtraukiant Norvegijos, Danijos, Švedijos ir Suomijos analitinius centrus.

„Viena iš pagrindinių RESC, veikiančio jau keturioliktus metus, stiprybių yra tarptautinis įsitinklinimas. Baltijos fondo iniciatyva yra to įrodymas, kartu sudarantis prielaidas glaudesniam analitinių centrų bendradarbiavimui.

Kai kelios šalys kalba vienu balsu ir turi bendrų iniciatyvų, mūsų balsas tampa daug girdimesnis ir didžiosiose Vakarų valstybėse. To ir siekiame šia iniciatyva“,- pranešime spaudai teigia RESC direktorius Linas Kojala.

Priduriama, jog fondas ketina steigti ir stipendijas tyrėjų veiklai, skatinti ekspertų mainus, bendrų tarptautinių projektų paraiškų teikimą.

Be RESC steigimo deklaraciją pasirašė Varšuvos Institutas (Lenkija), Tarptautinis Gynybos ir Saugumo Centras (ICDS, Estija), Baltijos Saugumo Fondas (Latvija), Mėmelio Institutas (Lietuva).