Viskas prasidėjo nuo parlamentaro Bronislovo Matelio pastebėjimo, kad niekada nėra matęs Susisiekimo ministro Jaroslovo Narkevičiaus viešbutyje. Kiek vėliau paaiškėjo, kad butu naudojasi jo dukra, pats ministras gyvena Trakuose, o turimą butą Vilniaus centre nuomoja.

Vėliau žiniasklaida išsiaiškino, kad Seimo nariui Zbignevui Jedinskiui suteiktas būstas naudojamas jo sūnaus, ne paties parlamentaro. O penktadienį valstietė Agnė Širinskienė kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją prašydama išaiškinti, ar Agnė Bilotaitė nesinaudodama jai skirtu būstu, nepiktnaudžiavo.

N. Puteikis tikino, kad jį iškrausto dėl netinkamo balsavimo

Šią kadenciją iš Seimo viešbučio taip pat nenorėjo kraustytis ir Naglis Puteikis. Jis, nors ir turi asmeninį būstą už 2,5 kilometro nuo Seimo, kraustytis nenorėjo. Tačiau jam buvo nurodyta tai padaryti.

N. Puteikis nurodymą išsikraustyti iš Seimo viešbučio vadina valdančiųjų kerštu už tai, kad jis antradienį balsavo prieš valstybės biudžeto projektą.

Kvietė mokytis montuoti

Seimo viešbutis buvo prisimintas ir skandalingoje parlamentaro Kęstučio Pūko istorijoje. Jis per darbo pokalbį, ieškodamas padėjėjos, kvietėsi merginą į Seimo viešbutį. Mergina tada viską papasakojo „INFO TV“.

„Vedžiojo po butą. Galiausiai pakomentavo, kad tai – svarbiausias kambarys (miegamasis, – red. past.). Matai, kokia lova, – Seimo nario žodžius citavo mergina, – Visiškai ribos peržengtos buvo, kai jis pasakė: kokia graži lova, būtų smagu kada nors čia pasivolioti“, – apie įvykusį darbo pokalbį pasakojo viena mergina.

Kęstutis Pūkas

Kita mergina taip pat patvirtino iš K.Pūko sulaukusi klausimų ne apie išsilavinimą ir įgūdžius, o asmeninius dalykus.

„Visi jo pavyzdžiai su seksu susiję. Kas jam nepatiko, kad aš draugą turiu, šeimą. Leido suprasti, kad nereikia, jog turėčiau kitų užsiėmimų be siūlomų pareigų. Jis esą duotų man raktą nuo Seimo viešbučio, juo bet kada galėčiau naudotis. Bet kuriuo paros metu būti pas jį. Jis esą mane mokytų montažuoti. Taip taip, Seimo viešbutyje“, – tą kartą sakė kita mergina.

K. Pūkas iš Seimo atsistatydino 2018 metų sausį prieš pat balsavimą dėl jo mandato panaikinimo. Konstitucinis Teismas paskelbė, kad jis pažeidė Konstituciją priekabiaudamas prie padėjėjų ir jomis pretendavusių tapti merginų.

Gražulis kabinete pasigedo pinigų, Seimo viešbutyje – koldūnų

2016 metų vasarą Seimo narys Petras Gražulis paskelbė, kad po kratos savo darbo kabinete Seime pasigedo kompiuterio ir 9 tūkst. eurų. Jis į parlamentą iškvietė policijos pareigūnus ir parašė pareiškimą dėl vagystės.

Jis neatmetė galimybės, kad kompiuteris ir pinigai paimti per praėjusią savaitę jo kabinete atliktą kratą, tačiau jis joje nedalyvavo, todėl nežino, ar kas nors buvo paimta.

Seimo narys teigė kabinete laikęs 9 tūkst. eurų, nes pinigus laikyti Seimo viešbutyje, kuriame gyvena, nėra saugu. Ten buvusi ne viena vagystė. P. Gražulis tvirtino pinigus laikęs priklijavęs prie rašomojo stalo stalčiaus dugno.

„Nepagalvojau, kad kas nors gali rasti“, – teigė jis. Nors parlamentaro kabinete yra seifas, jame laikyti grynųjų nelaikė, nes manė, kad Seimo kanceliarija turi raktus nuo visų kabinetų ir seifų.

Pirmadienį iš Ukrainos grįžęs P.Gražulis teigė radęs ir suverstą savo butą Seimo viešbutyje.

„Atrodo, ten niekas nepaimta. Tik atrodo toks keistas atvejis – gal buvo pusė šiukšlių dėžės, tai ji dabar tuščia, ir koldūnų gal buvo kokie aštuoni pakeliai, neskaičiavau, bet liko vienas. Galbūt prokuroras pasakys, kad paėmė, kad listerijos ieško“, – svarstė Seimo narys.

Petras Gražulis

Dingę koldūnai buvo pagaminti „Judex“.

„Daug metų valgau koldūnus ir esu sveikas“, – pabrėžė P.Gražulis.

Kratos P.Gražulio darbo ir gyvenamojoje vietoje atliktos liepos 28 dieną atliekant ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikio.

STT praėjusią savaitę pateikė įtarimus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui J.Miliui ir dar penkiems asmenims. Teisėsauga tyrė, ar Maisto ir veterinarijos tarnyba ar jai pavaldžios įstaigos galėjo gauti informacijos iš užsienio kompetetingų žinybų apie šaldytų maisto produktų gamintojos „Judex“ produkcijoje rastą žmonių sveikatai pavojingos listerijos bakterijos užkratą, tačiau šį faktą nuslėpė ir, įtariama, nesiėmė veiksmų.

Vakarėlį rengė vaikai

2012 balandį savaitgalį, apie 6 val. ryto, sostinės policijos patruliai lankėsi Seimo viešbutyje. Skųstasi triukšmu, sklindančiu iš buto, kuriame gyvena Liberalų sąjūdžiui priklausantis parlamentaras Audrius Endzinas su šeima.

DELFI žiniomis, policijai skųstasi dėl triukšmo 24 numeriu pažymėtame Seimo viešbučio kambaryje, kuriame su šeima gyvena A. Endzinas. Skambinantysis nurodė gyvenantis 27-ajame Seimo viešbučio kambaryje. Jis skirtas parlamentarei, Mišriai Seimo narių grupei priklausančiai Astai Baukutei.

Pareigūnai, DELFI žiniomis, atvykę į Seimo viešbutį triukšmo neužfiksavo, o į 24-ąjį kambarį jų niekas neįleido. A. Endzinas DELFI patvirtino, kad incidento būta – apie policijos apsilankymą politikas teigė sužinojęs iš kolegų. Tačiau jis pats tuo metu esą buvo išvykęs iš Vilniaus, o Seimo viešbučio kambaryje šeimininkavo parlamentaro vaikai. Incidentą politikas vadina nesusipratimu.

Buto prašė ir V. Uspaskichas

2008 metais pasirodė informacija, kad Seimo viešbutyje sostinės centre vieno kambario 53 kvadratinių metrų butą gavo ir vienas turtingiausių parlamentarų opozicinės Darbo partijos (DP) lyderis Viktoras Uspaskichas, sostinės centre jau turintis butą.

Tuo metu buvo V. Uspaskicho pelnas buvo 6 mln.770 tūkst. litų per metus. Tiek pajamų gavęs V.Uspaskichas sakė buto viešbutyje paprašęs, nes „taip patogiau“. „Aš gi ne taip, kaip kiti Seimo nariai, aš mokėsiu. Būna, kad posėdžiai užtrunka ilgiau, čia patogu, šalia. Mano butas yra toliau“, – BNS sakė V.Uspaskichas.

Pasivijo skolos

2008 metais kartu su Arūnu Valinsku į Seimą patekusią Astą Baukutę greitai pasivijo skandalas. 2009 metais ji po ilgų svarstymų nusprendė išsikraustyti iš Vilniaus kolegijos bendrabučio. Ji tai padarė su visomis durimis, spynomis ir elektros lizdais.

Kaip tada rašė dienraštis „Vilniaus diena“, Įžengus į butą, kuriame Seimo narė gyvenamąją vietą deklaravo nuo 1997 m., atrodo, kad išnešta viskas, kas nešama: A. Baukutė susirinko vonios ir didžiojo kambario duris, išmontavo kriauklę, išsuko durų spynas, elektros jungiklius bei šakučių lizdus.

Parlamentarė iš bendrabučio išsikėlė praėjusį savaitgalį, kraustytis, kaimynų teigimu, padėjo ir sutuoktinis K. Rupulevičius. Už komunalinius patarnavimus ir nuomą A. Baukutė kolegijos bendrabučiui skolinga daugiau nei 3 tūkst. Lt, tačiau parlamentarė norėjo, kad dalis skolos būtų nurašyta, mat gyvendama bendrabutyje ji atliko kambarių remontą.

Asta Baukutė ir Kęstutis Rupulevičius

Vėliau šeima apsigyveno Seimo viešbutyje.

Tačiau paaiškėjo, A. Baukutė skolinga bendrovei Rytų skirstomieji tinklai, beveik 3.000 Lt. Pabrėždama Seimo narės statusą ji skolos bandė atsikratyti teisme. Tačiau vėliau nusprendė susimokėti.

Tačiau 2012 metais jau išrinkus naują valdžią, A. Baukutė ir dar du kiti parlamentarai neskubėjo kraustytis. Vincas Babilius, Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė ir A. Baukutė paskutinę dieną, kai dar galėjo ten gyventi, tik žadėjo netrukus atlaisvinti patalpas. Tuo metu nauja valdžia glaudėsi Vilniaus viešbučiuose.

Suteikia Vilniuje neturintiems būsto

Pagal Seimo statutą, gyvenamoji patalpa Seimo viešbutyje pirmiausia suteikiama parlamentarui, neturinčiam ir per pastaruosius penkerius metus iki prašymo pateikimo dienos nuosavybės teise neturėjusiam gyvenamosios patalpos Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje ir ji yra ne toliau kaip 25 km nuo Vilniaus miesto administracinės ribos.

Jeigu Gedimino prospekte prieš Seimo rūmus esančiame viešbutyje yra laisvų vietų, čia gali būti apgyvendinami ir kiti parlamentarai.

Tokie Seimo nariai moka už komunalines paslaugas.