Praėjus kiek valandai po spaudos konferencijos, prezidento Gitano Nausėdos feisbuko paskyroje pasirodė šis pranešimas: „Ministras, kurio elgesys virsta valstybės problema, nebegali eiti savo pareigų, todėl tokioje situacijoje privaloma priimti principinį sprendimą, vadovaujantis valstybės interesais, o ne politinėmis dėlionėmis. Esu už tai, kad Vyriausybė ir valdančioji koalicija dirbtų svarbius šaliai darbus ir netaptų konkrečių asmenybių įkaitais, ypač, kai susikompromitavusioms asmenybėms yra alternatyvų tų pačių koalicijos partnerių gretose“.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderis Valdemaras Tomaševskis teigė, kad jo neįtikina, kad šiuos žodžius perdavė patarėjas, o ne pats prezidentas.

Prieš pusvalandį kalbėjęs su DELFI V. Tomaševskis sakė, kad, jei išgirstų paties prezidento žodžius ir galbūt naujus argumentus, galbūt svarstytų išsakytus teiginius dėl ministro ir galvotų, ar dar verta likti valdančiojoje koalicijoje.

Po feisbuko įrašo V. Tomaševskio pozicija kiek pasikeitė – jis sako, kad prezidentui net ir išsakius tas pačias mintis, jo pozicijos tai nekeičia, nes pirmasis prabilo patarėjas.

„Aš manau, kad apie tokią situaciją svajoja korumpuoti konservatoriai ir liberalai. (…) O valdančioji koalicija dirba savo darbą ir jį dirbs. Ir po kelių savaičių paaiškės, kad visas šitas ažiotažas buvo dirbtinai sukurtas. Ir viskas grįš į savo vėžes. Nematau čia rimtų problemų. Vienintelė rimta problema – sušlubavusi ministro pirmininko sveikata“, – DELFI kalbėjo LLRA-KŠS pirmininkas.

„Čia yra detalės, bet situacija nesikeičia, pirmas tai išsakė patarėjas. Reiškia, kad situacija yra tokia, kad čia nėra visiško aiškumo“, – sakė jis.

„Ne, tai jei būtų aiškumo, prezidentas pats praneštų visuomenė. Nes visuomenė didele dalimi palaiko Vyriausybę (…). Aišku, yra tam tikras spaudimas politinis ir prezidentūra negali nereaguoti“, – kalbėjo politikas.

Ramūnas Karbauskis, Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Valdemaras Tomaševskis, Gitanas Nausėda

Paklaustas, koks veiksmų jie imsis, jei pats premjeras pasakys, kad su ministru J. Narkevičiumi laikas atsisveikinti, V. Tomaševskis tikino, kad tada „mes svarstysime“.

„Bet premjeras laikosi tuos nuomonės, kad jokių argumentų jis nemato rimtų. Atvirkščiai“, – sakė jis.

„Mes tokios situacijos dabar neįsivaizduojame“, – tikino V. Tomašveskis, perklaustas, kaip elgtųsi, jei premjeras paprašytų trauktis ministro J. Narkevičiaus.

Kiek anksčiau Prezidentūroje G. Nausėdos patarėjas Povilas Mačiulis teigė, kad J. Narkevičius trauktis raginamas, nes prarado prezidento pasitikėjimą, o savo sprendimais parodė, kad jo „veiklos ir darbo kultūra yra netinkama šioms atsakingoms pareigoms XXI amžiaus Vyriausybėje“.

„Prezidentas nebegali pasitikėti šiuo ministru ir mano, kad jis privalo trauktis iš užimamų pareigų“, – žurnalistams sakė P. Mačiulis.

J. Narkevičius pastaruoju metu sulaukė opozicijos kritikos dėl Lietuvos pašto valdybos atleidimo, vizito Jungtiniuose Arabų Emyratuose, pietų valstybės įmonių sąskaita Dubajuje ir Minske, kai kurių kelių tvarkymo finansavimo ir gyvenimo Seimo viešbutyje aplinkybių. Opoziciniai liberalai ir socialdemokratai inicijuoja J. Narkevičiui interpeliaciją.

P. Mačiulis pabrėžė, kad prezidentas J. Narkevičiui davė savaitę išspręsti jį lydinčias asmenines problemas „ir šitas terminas baigėsi“, o per pastarąją savaitę „problemos tik pagilėjo ir jų padaugėjo“, jos ėmė trukdyti ne tik susisiekimo sektoriui, bet ir visos Vyriausybės veiklai.

P. Mačiulis teigia, kad G. Nausėda laukia iš premjero S. Skvernelio principingo sprendimo ir neabejoja, kad valdančioji koalicija ir J. Narkevičių delegavusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) gali pasiūlyti kitą kandidatą. Patarėjas sakė, kad S. Skvernelis apie prezidento poziciją yra informuotas.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis anksčiau ketvirtadienį pareiškė nematantis pagrindo J. Narkevičiui trauktis iš pareigų.

„Prezidentas laukia, kad premjeras nedelsdamas priimtų principingą sprendimą dėl ministro ateities“, – į tai sureagavo P. Mačiulis.

„Prezidentas tikisi, kad valdančiajai koalicijai užteks sveiko proto, kad valstybė netaptų vieno netinkamai dirbančio ministro įkaite“, – pridūrė jis.

J. Narkevičius ir jo partijos vadovas V. Tomaševskis iki šiol teigė, kad opozicija ir žiniasklaida prieš ministrą vykdo nepagrįstą organizuotą puolimą. Po prezidento komentaro jų pozicijos BNS gauti kol kas nepavyko.