Ekspertai sutaria, kad J. Narkevičius šiuo metu yra ne tik Vyriausybės, bet ir prezidento problema, tačiau atsakant į klausimą, kas šiuo metu turėtų imtis iniciatyvos, vertinant skandalingus Lietuvos lenkų rinkimų akcijai - Krikščioniškų šeimų sąjungai priklausančio politiko veiksmus, ekspertų nuomonės šiek tiek išsiskiria.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius politologas Lauras Bielinis teigia, kad prezidentas susisiekimo ministro atžvilgiu laikosi subordinacijos principo, todėl vengia kištis į susidariusią situaciją.
„Tiesiog prezidentas pabandė laikytis subordinacijos. Dėl ministro yra atsakingas premjeras ir, jeigu prezidentas su kažkuo turi griežtai kalbėti, turi kalbėti su premjeru. Ir premjeras turi visus karčius žodžius išsakyti dėl savo ministro ir daryti sprendimus. Jeigu prezidentas kištųsi į šitą situaciją energingiau, tai tokiu būdu jis tarsi užgožtų premjerą ir taptų premjeru prezidento pozicijoje“, – Eltai teigė L. Bielinis.

Pasak politologo, iš prezidento retorikos galima suprasti, kad šalies vadovas laukia premjero sprendimo susisiekimo ministro atžvilgiu. Visgi, pasak eksperto, greitu metu nesulaukus griežtesnių premjero veiksmų, G. Nausėda gali priekaištus išsakyti ir pačiam premjerui.

„Tuomet prezidentas gali išsakyti priekaištus konkrečiai premjerui. Kad premjeras ir Vyriausybė iš tikrųjų užmerkia akis, matydami šitokias bėdas, neveikia, nedaro sprendimų ir t. t. Priekaištai gali būti išreikšti asmeniški, gali būti išsakyti žiniasklaidos priemonėms“, – kalbėjo L. Bielinis.

Savo ruožtu Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė laikosi kiek kitokios nuomonės ir teigia, kad prezidentas jau dabar ir tiesiogiai turėtų dar kartą pasisakyti susisiekimo ministro atžvilgiu.

„Reakcija turėtų būti šiandien arba rytoj, ir man būtų labai keista, jeigu jos nebūtų. Įvykiai vystosi sparčiu tempu, per dieną po kelias naujienas, kurios verčia gerokai kilstelėti antakį“, – Eltai teigė R. Urbonaitė.

Pasak politologės, labai svarbu ir tai, kokia reakcija bus ir iš premjero pusės. R. Urbonaitė įsitikinusi, kad tiek prezidentas, tiek ministras pirmininkas šioje situacijoje turi imtis principinių sprendimų.

„Situacija yra tokia, kuri reikalauja jau principinių sprendimų ir visiškai aiškios pozicijos. Akivaizdu, kad pasitikėjimo kredito laikas jau yra praėjęs“, – akcentavo politologė.

Visgi R. Urbonaitė pabrėžia, kad neteisinga teigti, jog kritikos iš prezidento pusės apskritai nėra. Pasak ekspertės, šalies vadovą galima kritikuoti nebent dėl to, kad esanti jau išsakyta kritika yra pavėluota.

„Jeigu G. Nausėdos komentarų nebus artimiausiu metu, manau, kad tą klausimą dėl prezidento reakcijos reikės kelti dar aštriau. Natūralu, kad ne tik premjeras turi jausti atsakomybę už savo ministrus, bet tam tikra dalimi ir prezidentas privalo prisiimti atsakomybę už ministrus... Ministrai juk buvo paskirti jam dedant parašą“, – apibendrino R. Urbonaitė.

Susisiekimo ministras J. Narkevičius per pastarąsias kelias savaites įsivėlė į kelis skandalus.

Visuomenėje pasipiktinimo susilaukė ministro sprendimas spalio pabaigoje atleisti „Lietuvos pašto“ valdybą, ažiotažas kilo ir po to, kai „15min.lt“ pasirodė informacija, jog komandiruotės Abu Dabyje metu ministras už vakarienę nemokėjo iš jo komandiruotei skirtų pinigų, bet pasinaudojo ministerijai pavaldžių įmonių lėšomis.

Praėjusią savaitę portalas „15min.lt“ taip pat paskelbė, kad J. Narkevičiui, kaip Seimo nariui, skirtame bute Seimo viešbutyje gyvena jo dukra Karolina Narkevič.

Šią savaitę LRT radijas paskelbė turįs informacijos, kad, naudodamasis nemokamomis Seimo viešbučio paslaugomis, susisiekimo ministras su žmona visgi užsiima ir butų nuoma sostinėje.

Galiausiai LNK laida KK2 gavo net kelis pranešimus, kad Trakų rajone, Gilūšio ežere, ministras taip pat galimai vykdė neteisėtą žvejybą, brakonieriavimą.