Laukia atsakymų

S. Malinauskas DELFI sakė, kad ilgą laiką klausimas dėl būtent šio kelio asfaltavimo buvo įšalęs. Tačiau viskas pasikeitė, kai vietos gyventojai patys skyrė savo lėšų.

„Dar praėjusiais metais ministras pirmininkas kartu su savo kaimynais, gatvės gyventojais, kurie sutiko tai padaryti, už savo pinigus susitvarkė kelio atkarpą iki savo namų, ją išsiasfaltavo. 2015 metais, kai dar buvo kita Vyriausybė, šis kelias buvo įtrauktas į remontuotinų kelių sąrašą. Visi ėjo ir prašė tą kelią sutvarkyti, bet jis neatitiko kriterijų ir pagal pirmumo eilę niekada nebuvo labai aukštai. Bet kadangi tvarkymas prasidėjo gyventojų iniciatyva, kadangi gyventojai prisidėjo savo lėšomis, jau tada buvo kalbėta, kad kelias kyla prioritetų sąraše ir 1,5 kilometro galėtų būti išasfaltuotas ir pabaigtas jau savivaldybės lėšomis“, – DELFI aiškino premjero patarėjas.

„Tas klausimas buvo įšalęs, mes galime prisiminti, kad jau daug metų Kelių rezervas yra perskirstomas. Bet šiuo atveju, šiais metais rezervas buvo perskirstytas 18 savivaldybių. Praktiškai visos paraiškos buvo patenkintos, savivaldybių, kurios kreipėsi. Ir Vyriausybė patenkino taip pat ir Vilniaus rajono savivaldybės prašymą“, – sakė jis.

Saulius Skvernelis

S. Malinauskas tikino, kad Susisiekimo ministerija ir Vilniaus rajono savivaldybė turėtų aiškiai pasakyti, kodėl pasirinkta asfaltuoti būtent šį kelią.

„Tai šiuo atveju Susisiekimo ministerija ir Vilniaus rajono savivaldybė labai aiškiai visuomenei pasakyti, kokie kriterijai buvo, kokios buvo taisyklės, kaip tas kelias atrodo visų kitų prioritetų sąraše“, – DELFI aiškino S. Malinauskas.

Premjeras nežinojo, jei būtų žinojęs – būtų nusišalinęs

S. Skvernelio patarėjas tikino, kad premjeras tikrai nieko nežinojo. Jie ir patys aiškinasi Vyriausybėje, ar konkretų adresą, kur kelias bus tvarkomas, kažkas žinojo.

„Kalbėjau su premjeru, jo poziciją aš žinau. Jis tikrai nežinojo, kur konkrečiai šie pinigai keliaus. Ar tie klausimai buvo su kuo nors derinti, mes patys bandome aiškintis. Aš lygiai taip pat klausiu ir Vyriausybės kanceliarijoje, ar buvo žinoma, kur keliauja šie pinigai. Tai nėra nieko blogo, tai atitinka įstatymus ir premjeras nuo klausimo būtų nusišalinęs“, – kalbėjo premjero patarėjas, primindamas, kad nuo su juo susijusiu klausimų S. Skvernelis nusišalina.

Premjero patarėjas S. Malinauskas teigė, kad turi susisiekimo viceministro Vladislavo Kondratovičiaus patikrinimą, kad jis nieko nederino su Vilniaus rajono savivaldybe.

Jis sakė, kad jei būtų buvę žinoma apie ką eina kalba, premjeras tikrai būtų nuo klausimo priėmimo nusišalins.

„Jeigu tas sprendimas būtų kur nors išlindęs, tai aš būčiau pirmas, kuris būčiau pasakęs, kad tai sukels didžiulį skandalą, jeigu nenusišalina premjeras“, – sakė jis.

„Daug kas kalba, kad čia susisiekimo ministras padarė kažkokią paslaugą premjerui. Jeigu ir padarė, tai tik didžiulę meškos paslaugą. Nes dalis kelio prie premjero namų jau buvo seniai suremontuota, premjeras mokėjo. O dabar, ką jis gavo „paslaugos“ pavidalu – tai visa visuomenė įsivaizduoja, kad premjeras kažkokiu būdu pasiėmė tuos 300 tūkstančių eurų ir išsiasfaltavo kelią prie savo namų“, – teigė S. Malinauskas.

Jo teigimu, dabar asfaltuojama kelio dalis yra ta, kuria premjeras net nesinaudoja – kelias veda į toliau esančias gyvenvietes.

„Ten tik maža labai dalis, kuri naudoja įvažiuojant iš miesto, kuria naudojasi visi ten praktiškai gyvenantys žmonės“, – teigė premjero patarėjas.

S. Malinauskas teigė, kad premjeras yra pasiruošęs atsakyti į visus žurnalistų klausimus, kai tik gydytojai jam leis grįžti į darbą.

„Jo pozicija tokia – jis grįžęs į darbą atsakys į visus klausimus, prieš visus žurnalistus. Jis tikrai nemato problemos dėl to kelio, nes visos procedūros buvo išlaikytos, tai labai senas klausimas. Ir dar kartą prašė priminti, kad ir už savo lėšas savo kelio dalį susitvarkė“, – premjero poziciją perdavė jo patarėjas.

„Iki galo tikrai nebuvo žinoma, kam tos lėšos bus naudojamos. Tai dabar tenka teisintis, tarsi tai buvo iš anksto suregztas planas. Aš nežinau, kaip tai įmanoma paneigti“, – kalbėjo jis.

S. Malinauskas siūlė šiuo metu gatves apžiūrintiems opozicijos atstovams prisiminti, kad prieš keletą metų tarnybinė mašina, kuria premjeras vykdavo į oficialius susitikimus, „atrodydavo kaip iš purvo ištrauktas, iš bekelės varžybų“.

„Tas kelias buvo nesaugus“, – kalbėjo S. Malinauskas.

„Bet nenulėmė nei Vadovybės apsaugos departamento (VAD) prašymas, jie jau nuo pat kadencijos pradžios to prašė. Bet kas iš tikrųjų nulėmė, tai, kad gyventojai pradėjo tvarkytis savo lėšomis tą kelią, nes prioritetas tam iš karto atsiranda“, – aiškino jis.

Premjero patarėjas Tomas Beržinskas taip pat teigė, kad Vyriausybėje nebuvo nieko žinoma apie konkrečias gatves. O jeigu būtų žinoma – tai premjeras iš karto būtų nusišalinęs.

„Nes tai būtų buvęs akivaizdus interesų konfliktas. Premjeras skrupulingai į tai žiūri“, – DELFI sakė T. Beržinskas.

Prašė VAD

DELFI primena, kad iš Vilniaus rajono kelių asfaltavimui papildomai skirtų 300 tūkst. eurų, beveik visa ši suma teko vienai – premjero Sauliaus Skvernelio gyvenamai gatvei asfaltuoti. S. Skvernelio gatvę į remontuotinų sąrašą spalio pabaigoje įtraukė Vilniaus rajono savivaldybės taryba, o po penkių dienų pinigų darbams skyrė Vyriausybė, rašo portalas 15min.lt

S. Skvernelio patarėjas Tomas Beržinskas portalui atsiųstuose atsakymuose apeliavo į tai, kad Upės gatvė nėra minima Vyriausybės sprendime: „Spalio 30 dienos nutarimu Vyriausybė neskyrė lėšų nė vienos konkrečios gatvės ar kelio asfaltavimui ar remontui“.

Kaip rašo portalas, tai nėra tiesa – konkrečios gatvės sprendime yra minimos.

Vilniaus rajono savivaldybė pripažino, kad gatvę nusprendė remontuoti ir dėl to, kad to paprašė premjerą saugantis Vadovybės apsaugos departamentas (VAD).

BNS skelbė, kad susisiekimo ministru tapęs Jaroslavas Narkevičius pasiūlė Vyriausybei perskirstyti 3,3 mln. eurų iš Kelių priežiūros ir plėtros programos rezervo. Nurodant, kad pinigai skiriami saugaus eismo priemonėms vietinės reikšmės keliuose diegti gausiai tautinių mažumų gyvenamoje savivaldybėje, asignavimai buvo padidinti Trakų ir Vilniaus rajonams. Vilniaus rajono vietinės reikšmės keliams Vyriausybė sutiko papildomai skirti 300 tūkst. eurų.

Beveik visa ši suma atiteko Smiglių kaimo Upės gatvės, kurioje gyvena premjeras, remontui.

Prezidentūra perdavė, kad į visus kilusius klausimus turi atsakyti pats premjeras. Jam laikinas nedarbingumas yra pratęstas iki šio ketvirtadienio.