„Kadangi Vyriausybė niekaip nesupranta, kad aukštasis mokslas turi tam tikrą vertę ir turi būti deramai apmokamas, ir nori, kad mes už pusdykį toliau mokytume, tai mes einame prie Vyriausybės ir dalysime universiteto diplomus nemokamai, kad parodytume, kad galime „atliepti“ Vyriausybės matymą“, – BNS sakė VU rektorius Artūras Žukauskas.

„Akciją organizuoja Vilniaus universitetas, bet mes kviečiame ir kitų universitetų atstovus prisijungti“, – pridūrė jis.

Savo akciją VU pavadino „Diplomas už Ačių“, primindamas buvusios švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės rašybos klaidą.

Anot rektoriaus, protesto metu jis pasirašys ant kelių šimtų VU bakalauro diplomų ir juos išdalys praeiviams.

„Planuojama, kad rektorius sėdės Vinco Kudirkos aikštėje ir su visomis regalijomis galės visiems norintiems išrašyti bakalauro diplomą (...) Išdalinsime tiek, kiek galėsiu panešti. Porą šimtų diplomų, manau, turėsime“, – teigė rektorius.

Jis taip pat teigė, kad universiteto bendruomenė ketina išreikšti palaikymą ir ketvirtadienį organizuojamam mokytojų įspėjamajam streikui.

„Palaikysime, išreikšime palaikymą tam streikui. Bet jeigu ir toliau niekas nevyks, tai mes galime paskelbti nedarbo dienas ir tiesiog nedirbti. Uždarysim universitetą ir nedirbsime, mes švęsime“, – sakė A. Žukauskas.

Ketvirtadienį Lietuvoje dviejų valandų įspėjamąjį streiką dėl nekankamo finansavimo rengia dalis mokytojų, aukštųjų mokyklų dėstytojų.

Mokytojai reikalauja laikytis susitarimų ir kitų metų biudžete numatyti prieš dvejus metus kolektyvinėje sutartyje pažadėtus 117 mln. eurų švietimui.

Švietimo ministerijos BNS perduotais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis mokytojų atlyginimas šių metų antrąjį ketvirtį buvo 877 eurai „į rankas“, o dirbančiųjų aukštojo universitetinio mokslo srityje – 1071 euras.

Ministerija teigia, kad 2018 ir 2019 metais iš valstybės biudžeto mokslo ir studijų institucijoms skirta daugiau kaip 46 mln. eurų dėstytojų ir mokslo darbuotojų atlyginimams didinti.