„Paskutinė diena yra 28-oji, mes dabar galvojame, kad iki tada ir bus sprendimas“, – ginčų komisijos sudarymo terminą patvirtino Vyriausybės vicekancleris.

Anot D. Matulionio, ginčų komisijoje bus bandoma atrasti kompromisą ir sprendimus, kurie būtų priimtini ir Vyriausybei, ir švietimo profsąjungoms.

„Mes artimiausiu metu bandysime ieškoti sprendimų, kurie galbūt būtų taip pat pateikti švietimo profsąjungų svarstymui. O jeigu kompromisiniai sprendimai nebus tinkami, tai profsąjungos turi teisę (streikuoti. – ELTA). Pirmiausiai sudarysime ginčų komisiją ir pasižiūrėsime, jeigu ten sutarsime, tai puiku, jeigu nesutarsime, tai nesutarsime“, – Eltai teigė D. Matulionis.

Vyriausybės vicekancleris patvirtino, kad mokytojų streikas formaliai turėtų įvykti tik tuo atveju, jei konsensuso ginčų komisijoje nepavyks surasti.

„Streikas gali būti tik tada, jeigu ginčų komisijoje nesutarsime. Tam yra maksimalus dešimties dienų terminas nuo 28 d. Jeigu formaliai ir juridiškai žiūrint, tai yra tokia eiga“, – paaiškino D. Matulionis.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas taip pat akcentavo, kad mokytojams organizuojant streiką ir siekiant ginčo legitimumo, visų pirma turi būti sudaryta ginčų komisija, kuri apžvelgtų, kokie įsipareigojimų punktai buvo pažeisti.

„Jeigu pono E. Milešino profesinė sąjunga mato, kad nėra vykdomi įsipareigojimai, kurie yra prisiimti 2017 metais, jie gal inicijuoti ginčą. Tam, kad tas ginčas vyktų teisėtai, kad jie gautų leidimus streikui, pirmiausiai turi būti sudaryta ginčų komisija. Šiuo atveju klausimas realiai yra tarp profesinės sąjungos ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, tai tiesiog iš vienos ir iš kitos pusės būtų specialistai, kurie detaliai pasižiūrėtų, kokie punktai galėjo būti pažeisti. Tokiu atveju, jei jie nerastų ten sutarimo, būtų kažkokie tolesni procesai“, – Eltai kalbėjo S. Malinauskas.

Savo ruožtu Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas Eltai teigė, kad apie ginčų komisijos sudarymą, dėl kurios buvo kreiptasi į Vyriausybę, kol kas jokių žinių negavo. Nepaisant to, profsąjungos pirmininkas tikisi, kad komisija bus sudaryta iki trečiadienio.

„Mes kol kas dar iš Vyriausybės jokių žinių negavę. Bet kokiu atveju jie, vadovaudamiesi Darbo kodeksu, tai turės sudaryti (ginčų komisiją. – ELTA) ir tai turi padaryti iki trečiadienio. (...) Kol kas (posėdžio data. – ELTA) nėra nustatyta, bet pagal mūsų raštus tai posėdis turėtų įvykti iki trečiadienio 17 val.“, – kalbėjo E. Milešinas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius, komentuodamas streikuoti ketinančių švietimo profsąjungų reiškiamus priekaištus dėl biudžete numatytų mažesnių nei buvo sutarta lėšų švietimo bendruomenei buvo įsitikinęs, kad taškas dar nepadėtas.

„Taškas nėra padėtas. Ir aš pats asmeniškai, ir politikai, ir premjeras – mes daug ką skaičiuojame, ieškome variantų, kad ta suma augtų ir, mano galva, mes turėtume pasiekti tai, kas yra numatyta šakos kolektyvinės sutarties projekte“, – LRT radijui sakė A. Monkevičius, pridurdamas, kad Vyriausybė visgi turės surasti trūkstamas lėšas švietimo darbuotojų reikalavimams įgyvendinti.

2020 metų biudžeto projekte švietimo darbuotojų atlyginimams kol kas numatyta kiek daugiau nei 55 mln. eurų. Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga reikalauja, kad 2020 m. biudžete būtų skirta 117 mln. eurų.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga lapkričio 28 d. skelbia terminuotą dviejų valandų streiką.