Druskininkų savivaldybė, kurios meras yra Ričardas Malinauskas, žemdirbiams leido pravažiuoti miesto gatvėmis be jokių leidimų, priminusi laikytis Kelių eismo taisyklėse numatytų reikalavimų.

Tuo tarpu Alytaus rajono žemdirbiams, panorusiems pravažiuoti pagrindinėmis miesto gatvėmis, Alytaus miesto savivaldybė, vadovaujama mero Nerijaus Cesiulio, tokio leidimo neišdavė.

Savivaldybės administracijos direktoriaus Alvydo Juonio pasirašytame leidime nurodyta, kad ūkininkų traktoriai galės važiuoti tik miesto pakraščiu, o starto pozicijai žemdirbius nukreipė į Pramonės gatvę, netoli neseniai sudegusios gamyklos „Ekologistika“ bazės.

Kęstutis Sujeta, Lazdijų rajono ūkininkų sąjungos skyrius vadas, teigia, kad savivaldybė geranoriškai pažiūrėjo į ūkininkų prašymą rengti taikią protesto akciją – pravažiuoti žemės ūkio technikos priemonėmis pro savivaldybės administracinį pastatą.

„Prašymą leidimui parašėme lapkričio 19-ą dieną. Iš karto gavome suderinimus tiek savivaldybėje, tiek policijos komisariate. Pastarieji taip pat geranoriškai sutiko palydėti eismo koloną miesto gatvėmis. Planuojame iki šimto vienetų žemės ūkio technikos, kuri pravažiuos pagrindinėmis Kauno ir Vilniaus gatvėmis Lazdijų mieste, taip pat – pro Nepriklausomybės aikštę miesto centre“, – sakė K. Sujeta.

Lazdijų rajone yra registruota per 2500 ūkininkų ūkių, žemės ūkio technikos registruota daugiau nei 5500 vienetų. Į protesto akciją planuoja atvykti iki šimto žemės ūkio technikos vienetų.

Lazdijų rajono savivaldybei vadovaujanti „valstietė“ merė Ausma Miškinienė sako, kad „kiekviena visuomenės grupė turi teisę į taikias akcijos formas, o žemdirbiai yra ta visuomenės dalis, kuri šiuo metu ypatingai sunkioje padėtyje dėl neapibrėžtos ir nuolat besikeičiančios mokestinės bei aplinkosaugos politikos“.

Druskininkų ūkininkų sąjungos padalinio vadovas Antanas Vailionis pasidžiaugė vietos savivaldybės vadovais, kurie „nedarė jokių kliūčių ir nesikabinėjo prie biurokratinių formalumų mūsų protesto akcijai įvykti“.

Druskininkiečiai planuoja, kad į akciją įsijungs iki 30 traktorių ir kitos žemės ūkio technikos.

Tuo tarpu Alytaus rajono žemdirbius vienijančios organizacijos „Dzūkijos ūkininkas“ pirmininkas Marius Gudaitis apgailestavo, kad Alytaus miesto valdžia nesiryžo išduoti leidimo pravažiuoti viena pagrindinių Alytaus mieste – Naująja gatve.

„Apie pravažiavimą pro savivaldybės pastatą ir kalbų nebuvo, turėsime tenkintis pravažiuodami miesto pakraščiu“, – sakė ūkininkas.

Alytiškiai planuoja, kad pavyks surinkti iki 50-ies technikos vienetų koloną.

Neseniai dėl Alytaus mieste kilusio gaisro padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ Alytaus rajono žemdirbiai patyrė papildomų nuostolių, kai dėl padidėjusių dioksinų buvo nutrauktas pieno supirkimas iš daugiau nei dvidešimties Alytaus rajono vietovių.

Žemdirbių akcija – pravažiuoti žemės ūkio technikos priemonėmis pro savivaldybių administracijos pastatus rengiama antradienį, lapkričio 26-ą dieną, nuo 11 valandos. Ją organizuoja Lietuvos ūkininkų sąjunga.

Susirinkimų įstatymas numato, kad rengiant taikią protesto akciją, kurioje dalyvauja daugiau nei 15 asmenų, reikalingas vietos savivaldybės administracijos leidimas, taip pat – suderinimas su vietos policijos komisariatu dėl viešosios tvarkos užtikrinimo.

Atskirais atvejais, kai tokios protesto akcijos rengiamos valstybinės reikšmės keliuose ar magistralėse, reikalingas ir specialus Lietuvos automobilių kelių direkcijos leidimas.

Pasak Direkcijos atstovės Aušros Ramoškaitės, iš visų savivaldybių tik vienintelės Utenos rajono savivaldybės ūkininkai kreipėsi dėl tokio leidimo išdavimo, tačiau jis jiems išduotas nebuvo.

„Jie kreipėsi dėl renginio kelyje, o užtverti eismą mes neradome pagrindo. Tačiau gal jie pasirinks kitą formą, pvz., lėtai pravažiuos ta kelio atkarpa, taip nepažeisdami Kelių eismo taisyklių reikalavimų, tuomet toks leidimas nėra reikalingas“, – teigė Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovė.

Šia akcija žemdirbiai siekia atkreipti dėmesį į dabar valdžios vykdomą žemės ūkio subjektų atžvilgiu mokestinę bei aplinkosauginę politiką, kuria Seimas ir Vyriausybė planuoja ūkininkams didinti esamus ir įvesti papildomus mokesčius nuo ateinančių metų.