Vis dėlto, A. Skaisgirytės teigimu, Rusijos valdžios atstovai nebuvo kviesti į ceremoniją, nes tam, pasak jos, dar nesubrendo sąlygos.

„Geopolitinis laidotuvių aspektas yra tai, kad šiose laidotuvėse susivienijo tos tautos, kurios anuomet sudarė Žečpospolitą. (...) Visos šitos tautos, kurios iš esmės dalyvavo sukilime, ir vėl buvo kartu Vilniaus Katedroje“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė A. Skaisgirytė.

Paklausta, kodėl sukilimo dalyvių laidojimo ceremonijoje nedalyvavo valdžios atstovai iš Maskvos, A. Skaisgirytė atsakė, kad dabar, kai Ukrainoje vyksta karas, nėra tinkamas laikas kviesti Kremliaus atstovus į tokią ceremoniją.

„Tam turi natūraliai subręsti sąlygos. Šiandien, kai vyksta karas Ukrainoje, turbūt dar tų sąlygų nėra“, – pridūrė A. Skaisgirytė.

Vilniuje penktadienį vykusioje 1863-1864 m. sukilimo vadų ir dalyvių laidojimo ceremonijoje kalbėjo Lietuvos ir kaimyninių šalių vadovai: Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, Baltarusijos vicepremjeras Igoris Petrišenka, Lietuvos prezidentas G. Nausėda. Ceremonijoje taip pat dalyvavo Ukrainos ir Latvijos valdžios atstovai.