„Labai gerai, kad dar ne viskas privatizuota. Dar turime daug valstybinių pastatų. Vienas iš pavyzdžių – pašto skyriai, kurių Lietuvoje triskart daugiau nei banko skyrių. Tai pašto pagrindu galima banką steigti“, – pirmadienį spaudos konferencijoje Seime kalbėjo jis.

Europarlamentaras vėliau BNS patikslino turėjęs galvoje, kad valstybiniam komerciniam bankui būtų atiduota dalis pašto patalpų.

„Gal skirtų ketvirtadalį ar penktadalį patalpų ir užtektų. Bankomatai ten būtų ir žmonėms būtų daug patogiau“, – BNS teigė jis.

Europarlamentaras mano, kad valstybinis komercinis bankas pagrindines operacijas gyventojams galėtų teikti nemokamai, tokiu atveju žmonės per metus sutaupytų po 30-40 eurų. Vis dėlto V. Tomaševskis suabejojo nemokamų paslaugų galimybe ir teigė, kad jos galėtų būti pigesnės nei komercinių bankų.

„Jeigu įkainiai bus perpus mažesni, bus didelis pasiekimas“, – teigė jis.

„Turi pas mus bankams atsirasti konkurencija, o kol jos nėra, nuo to kenčia žmonės ir moka labai daug. Per metus kiekvienam žmogus išeina mažiausiai po 30-40 eurų už paslaugas, kurios kitose šalyse yra nemokamos“, – aiškino V. Tomaševskis.

Pasak jo, bankų įkainiai Lietuvoje yra vieni didžiausių Europos Sąjungoje. Jis pateikė Lenkijoje veikiančių Nyderlandų, Portugalijos ir Vokietijos bankų pavyzdį, kai už kelias pagrindines paslaugas iš gyventojų neimamas joks mokestis.

V. Tomaševskis vertino, kad valstybinį komercinį banką įsteigti kainuotų apie 1 mlrd. eurų: „Tai labai dideli pinigai, bet negalima tvirtinti, kad tokių pinigų nėra“.

Pasak jo, einant kitu keliu – perkant jau veikiantį banką, tai kainuotų apie 200 mln. eurų.

Nagrinėti galimybę sukurti komercinį valstybinį banką Vyriausybei pasiūlė Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, atlikęs 2009 metų finansų krizės aplinkybių tyrimą. Prezidentas Gitanas Nausėda po to pareiškė, kad svarstymai apie tokio banko kūrimą nebeturėtų būti tabu. Tuo metu finansų ministras Vilius Šapoka idėją pavadino „brangia ir rizikinga“.

Seime svarstomas pasiūlymas nuo kitų metų apmokestinti didesnį kaip 300 mln. eurų bankų, kredito unijų bei kitų paskolų bendrovių turtą.