Skyrius siūlo, kad jis būtų partijos kandidatas Kaišiadorių-Elektrėnų vienmandatėje apygardoje.

Partijos pirmininkas Gintautas Paluckas sprendimo kol kas nekomentuoja ir sako, kad visus vienmandatininkus galutinai tvirtins LSDP suvažiavimas kitų metų pavasarį.

D. Bradauskas yra ilgamečio Seimo nario, Kaišiadorių-Elektrėnų vienmandatėje keturis kartus rinkto socialdemokrato Broniaus Bradausko sūnus.

Jis buvo atleistas 2017 metais, finansų ministrui gavus teisėsaugos informaciją apie slapta įrašytus jo pokalbius su buvusiu verslo koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimundu Kurlianskiu, tačiau iki šiol savo atstatydinimo teisėtumą ginčijo teismams.

Vilniaus apygardos administracinis teismas šiemet spalį paskelbė, kad D. Bradauskas buvo atleistas teisėtai. Jis per šią savaitę dar gali apskųsti sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Tačiau buvęs VMI vadovas BNS pirmadienį teigė nekomentuosiantis, ar tai padarys.

„Obuolys nuo obels netoli rieda“

Socdemų Kaišiadorių skyriaus pirmininkas Algimantas Radvila sako, kad joks kitas skyriaus atstovas kandidatuoti į Seimą nenorėjo.

„Siūlė man asmeniškai kandidatuoti, aš atsisakiau, o daugiau norinčių neatsirado. B. Bradauskas yra ilgametis socialdemokratas, o čia – jo sūnus. Matėme, kaip jis dirba vienoje, kitoje sistemoje, pažeidimų nematome“, – BNS teigė A. Radvila.

Elektrėnų skyriui taip pat buvo pristatyta D. Bradausko kandidatūra, tačiau čia sprendimas dar nepriimtas, BNS nurodė skyriaus pirmininko pavaduotojas Audrius Jurgelevičius.

Pasak jo, skyriui kandidatūrą siūlė pats atvažiavęs B. Bradauskas.
Bronius Bradauskas

„Jis atvyko, pradėjo šnekėti, kad čia jo didelis įdirbis šitoje vienmandatėje, kad obuolys nuo obels netoli rieda, kad neturi Dainoras ką veikti ir kad reikia kelti“, – sakė A. Jurgelevičius.

„Pranašumus pradėjo vardinti, kad pinigų čia turi daug. (...) Šitoje vietoje niekas su juo negali pakonkuruoti“, – pridūrė jis.

B. Bradauskas sakė, kad nori užleisti vietą sūnui, nes jis turi žymiai daugiau ekonominių žinių.

„Aš jam pasiūliau, sakiau, kad aš pasiūlysiu partiečiams, kadangi aš esu partijos senbuvis, ar tu sutiksi? Jis iš pradžių abejojo, abejojo, bet (...) sutiko“, – BNS teigė politikas.

„Tai būtų gerai ne tik mūsų partijai, bet ir Seimui, nes jis yra tiek daug metų pradirbęs finansinėje, ekonominėje sistemoje“, – pridūrė jis.

D. Bradauskas BNS teigė, kad dėl jo kandidatavimo „niekas iš tikrųjų dar yra labai neaišku“.

„Pretenduosiu tada, kai būsiu patvirtintas. Dabar dar anksti apie tai kalbėti“, – sakė buvęs VMI vadovas.

D. Bradauskas pridūrė daugiau informacijos pasakysiąs balandį: „Jums tikrai bus įdomu“.

D. Bradauskas apie G. Palucką – „naglas, šlykštus tipas“

Įskaitant laikiną vadovavimą VMI, D. Bradauskas šios įstaigos viršininku buvo nuo 2014 metų liepos iki 2017 metų sausio.

D. Bradauskas buvo atleistas Finansų ministerijai paskelbus, kad 2015 metais susitikinėdamas su „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu jis informuodavo apie koncerno bei „Vilniaus prekybos“ mokestinių tyrimų eigą.

Išanalizavus Specialiųjų tyrimų tarnybos įrašytus pokalbius Finansų ministerija konstatavo, kad D. Bradauskas šiurkščiai pažeidė valstybės tarnautojo veiklos etikos principus, buvo labai nemandagus, savo kalboje vartojo daug necenzūrinių žodžių, rodė aiškią nepagarbą politikams ir institucijoms, demonstravo savo galias ir galimybes, nevengė interesų konfliktų, priiminėjo dovanas, piktnaudžiavo įgaliojimais.

Anot ministerijos, D. Bradauskas menkino VMI autoritetą, diskreditavo valstybės tarnautojo vardą, sukūrė išskirtines sąlygas konkrečiam mokesčių mokėtojui, pažeidė mokesčių mokėtojų lygybės principą. Be to, ministerijos teigimu, D.Bradauskas pažeidimus darė tyčia, aiškiai suvokdamas jų pavojingumą ir pasekmes, bei siekė asmeninės naudos.
Gintautas Paluckas

Viename pokalbių su R. Kurlianskiu buvęs VMI vadovas yra pavadinęs LSDP lyderį G. Palucką „naglu, šlykščiu tipu“.

G. Paluckas nekomentavo Kaišiadorių skyriaus sprendimo kelti D. Bradausko kandidatūrą.

„Aš į traukinio priekį nebėgsiu, aš noriu išgirsti ir Kaišiadorių skyriaus, ir Elektrėnų skyriaus argumentus“, – BNS sakė LSDP lyderis.

„Dabar nenoriu avansu dalinti jokių vertinimų“, – pridūrė jis.

D. Bradauskas tikina bendravęs su verslininkais nepažeisdamas įstatymų.

Teisėsauga 2017 metais buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl D. Bradausko veiksmų, tačiau šiemet pavasarį jį nutraukė, neįžvelgus nusikaltimo.

B. Bradauskas BNS sakė, kad jo sūnaus atleidimo aplinkybės neturi trukdyti jam kandidatuoti.

„Jis teistas? Neteistas. Taip, atleistas iš pareigų, bet istorija nutyli, kaip atleistas. Teismas išsiaiškins, jeigu ne Lietuvoje, tai kitur“, – teigė D. Bradausko tėvas.

Pasak jo, D. Bradausko kandidatavimui nesutrukdys ir pareiškimas apie partijos pirmininką.

„Maža kas būna, kur, kada. Politikoje yra kiti dalykai, kartais asmenines ambicijas reikia praryti ir eiti į priekį. Jeigu jis tikrai jį taip vadino, tai galės ir atsiprašyti. O galbūt ten buvo kitaip“, – kalbėjo B. Bradauskas.

Seimo rinkimai vyks kitų metų spalį.