Europos Parlamentas tokią direktyvą priėmė siekdamas dar labiau sumažinti tabako vartojimą. Tačiau iš karto pasigirdo nuogąstavimų, kad su mėtinių cigarečių uždraudimu į Lietuvą gali padidėti kontrabandinių rūkalų srautas iš Baltarusijos. Ar ir kaip valstybė tam ruošiasi?

Apie tai penktadienį buvo diskutuojama Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“.

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdantysis direktorius Arnas Neverauskas, laidoje sakė, kad didžiausią grėsmę nuo kitų metų gegužės mėnesio kels Baltarusija. Ji ruošiasi didinti mentolio skonio ir kvapo cigarečių vartojimą.

„Kitais metais, nuo gegužės 20 dienos bus draudžiami mentolio skonio ir kvapo cigaretės. Kad įsivaizduotumėte mastą – Lietuvoje tai naudoja 20 procentų visos rinkos. Pati nelegali rinka sudaro 19,3 procento rinkos. (…) Ir įsigalioja mentolio skonio ir kavpo draudimas. Nelegalių gaminių „tiekėja“ Lietuvai išlieka Baltarusija. Grodno Gardino tabako fabrikas iš esmės yra vienas didžiausių tabako gamintojų ir pardavėjų Lietuvoje, nes jo šešėliniai gaminiai sudaro virš 13 procentų Lietuvos šešėlinės rinkos“, – sakė jis.

„Kitais metais jis atidaro dvi naujas linijas gaminti mentolio cigaretes. Kur jos keliaus, klausimas atviras“, – ironizavo Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdantysis direktorius A. Neverauskas.

Jis teigė, kad tie, kurie mėgsta ir vartoja mentolio skonio ir kvapo tabako gaminius, turės du pasirinkimus.

„Iš dviejų praktiškų galimybių – arba atsigręžti į nelegalią rinką, kuri tikrai reaguos į paklausos išsiplėtimą. Ir antras – ieškoti alternatyvų“, – kalbėjo pašnekovas, užsimindamas ir apie elektronines cigaretes, ar kitus gaminius.

Kokiomis proporcijomis ši 20 procentų rinkos dalis apsispręs, jis sakė nežinantis.

Ashtray

Seimo narys Vytautas Kernagis priminė, kad šis draudimas buvo priimtas norint sumažinti cigarečių patrauklumą.

„Tas draudimas buvo priimtas anos kadencijos Seimo. Kitų skonių cigaretės buvo uždraustos nuo 2016 metų, o kadangi mentolinės cigaretės turėjo didesnę nei 3 procentų rinką, tas draudimas buvo nukeltas į 2020 metus. Tai jau buvęs įvykis, mes matome jau tik sprendimo priėmimą“, – kalbėjo V. Kernagis. Politiko teigimu, tradicinių cigarečių reguliavimas yra sutvarkytas, problemų kyla kitur – elektroninių cigarečių rinkoje.

Lietuvos Muitinės kriminalinės tarnybos direktorius Mantas Kaušilas laidoje sakė, kad nors dabartiniai nelegalių cigarečių rinkoje skaičiai nėra maži, bet prieš 10 metų jie buvo dvigubai prastesni.

„Taip, nelegali rinka sudaro 19,3 procento, tai yra pakankamai ženklūs skaičiai. Bet gal reikia paminėti, kad dar 2010 metais tai sudarė 42 procentus nelegalios rinkos. Tendencija tokia, kad pakankamai gerai tvarkėmės, bet pasiekėme dugną, gerąją prasme. Supratome, kad dabar tokio staigaus nelegalios rinkos kritimo nėra, ji išlieka gana stabili jau 2 metus“, – apie situaciją kalbėjo jis.

„Taip, mes turime kaimyninėse šalyse, ypač Baltarusijoje, valstybės monopolį, kuris gamina be proto daug cigarečių, perteklinė rinka, prigamina kelis kartus daugiau, negu jie patys sugeba surūkyti. Aišku, kad tą produkciją reikia kažkur išplatinti. Mes, kaip institucija, privalanti užtikrinti iš trečiųjų šalių įvežamų cigarečių ribojimą, draudžiamų prekių kontrolę, mes didelio skirtumo, atsiradus draudimui mentoliui, labai nematome. Mūsų pareiga yra užtikrinti, kad tokios prekės neįvažiuotų“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo Muitinės kriminalinės tarnybos vadovas.

Jis sakė, kad tarnybai nėra didelio skirtumo, ką reikės stebėti, tarnyba vis tiek stabdys įvežamas nelegalias prekės.

„Ar tai tradicinė cigaretė, ar nauji produktai. Bet kokiu atveju mes privalome užtikrinti, kad ta prekė į rinką nepakliūtų“, – tikino pašnekovas.

„O naujų produktų kontrabandos mes kol kas dar nemato. Aišku, keičiantis rinkai, tikėtina, kad jos gali atsirasti“, – sakė jis. Pridurdamas, kad pavienių atvejų būta, tačiau toks elgesys nėra masiškas.

M. Kaušilas teigė, kad Lietuvoje vyrauja Baltarusijoje gamintos cigaretės, taip pat – Latvijoje, Estijoje, Skandinavijoje ir visoje Vakarų Europoje.

„Įvairūs pasikeitimai, kurie dabar atsiranda, muitinės veiklos nelabai keičia. Taip, mes stebime šiuos pasikeitimus, stebime, iš kur gali tokia produkcija atkeliauti, esame pasiruoš reaguoti, jei srautas intensyvės ir didės, ką ir galima prognozuoti“, – sakė ji.

„Kaip mes reaguosime, kad bus draudžiamos tos cigaretės su mentolio skoniu ir kvapu, tai viskas priklauso nuo pačios valstybės“, – Žinių radijo laidoje sakė A. Neverauskas.

„Manau, kad muitinė to nepasakys, kad ir antraštėse mirga rekordinių sulaikymų sąvoka. Manau, kad įrankių kovoti su kontrabanda trūksta“, – apie muitinės darbą kalbėjo A. Neverauskas. Su tuo sutiko ir Muitinės kriminalinės tarnybos vadovas.