Taip jie kalbėjo tęsiantis diskusijoms apie NATO reformavimą po Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pasisakymo, kad NATO ištiko „smegenų mirtis“.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda tvirtino, kad į tokią mintį absoliuti dauguma NATO šalių žiūri rezervuotai, o Aljanso neištiks mirtis tol, kol to nenutiks kiekvienai bloko šaliai.

„Nei Lenkijos, nei Lietuvos kaip NATO organizacijos narių smegenų mirtis tikrai neištiko. Atvirkščiai, mes puoselėjame labai konkrečius ir ambicingus planus stiprinti savo bendradarbiavimą ateityje“, – žurnalistams sakė G. Nausėda.

Lenkijos lyderis Andrzejus Duda tvirtino, kad NATO kaip tik parodė esanti gyvybinga po Rusijos veiksmų Ukrainoje.

„Turiu vilties, kad ji toliau bus gyvybinga ir veiks parodydama, kad yra stipriausia saugumo platforma, bendradarbiavimo platforma, kuri atneša pasauliui saugumą ir taiką“, – kalbėjo A. Duda.

Pasak jo, NATO gyvybingumą įrodo ir vis augantis amerikiečių karių įsitraukimas Lenkijoje.

„Aš jokios specialios problemos nematau. Aišku, kiekviena valstybė turi savo sąlygas, savo politiką, kiekvienas politikas turi savo ambicijų. Atleiskite, jeigu kai kuriems nepavyksta įgyvendinti tų savo ambicijų, tai yra jų problema“, – tvirtino Lenkijos vadovas.

G. Nausėda tvirtino besidžiaugiantis Lenkijos sėkme dėl čia dislokuojamų amerikiečių. Lietuvoje šiuo metu taip pat yra laikinai dislokuotas pusės tūkstančio JAV karių batalionas.

„Aš sakau labai paprastai – jūsų sėkmė yra mūsų sėkmė“, – teigė Lietuvos prezidentas.

Pasak jo, Lietuva toliau traktuoja NATO kaip stipriausią šalies saugumo skydą.

„Neturėtume savo retorika ir veikla sukelti abejonių, kad ir toliau šita organizacija liks pagrindiniu mūsų saugumo garantu“, – tvirtino G. Nausėda.

Prancūzijos ir Vokietijos siūlymai

Prancūzija ir Vokietija trečiadienį pateikė atskirus pasiūlymus, kaip reformuoti NATO.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas trečiadienį paragino suformuoti „iškilių asmenų grupelę“, kuri apgalvotų „Aljanso turimą viziją apie savo vertybes bei tikslus“, ir pateiktų išvadas NATO šalių lyderiams per jų susitikimą 2021 metais.

Šie ekspertai turėtų sutelkti dėmesį į NATO santykius su Rusija ir būsimus iššūkius Aljanso saugumui, ypač – terorizmą, Kinijos iškilimą ir naujų karinių technologijų poveikį, NATO šalių diplomatinių tarnybų vadovams Briuselyje sakė Prancūzijos ministras.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas atskirai pasiūlė suformuoti ekspertų grupę politiniam mąstymui pastiprinti, kuriai vadovautų NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Jis tvirtino, kad yra labai svarbu išsaugoti Aljansą – „Europos gyvybės draudimą“.

„Svarbu užtikrinti, kad NATO, tokia vieninga, kokią suprantame vienybę, taip pat žengtų į ateitį – kad NATO viduje nebūtų skaldančių tendencijų, – žurnalistams sakė H. Maasas. – Reikia stiprinti NATO politinį sparną. Taip pat reikia didesnio politinio koordinavimo tarp partnerių.“