Dabar politinėms partijoms kartelė yra 5, koalicijoms – 7. Kad tokia tvarka įsigaliotų, dar įvyks balsavimas priėmimo stadijoje.

Kaltino privilegijų kūrimu LSDDP

Seimo salėje šio projekto svarstymo stadijoje užvirė aršios diskusijos. Mišrios Seimo narių grupės narys Andrius Mazuronis parlamentui sakė, kad taip ir toliau kuriamos privilegijos sau.

„Kalbėsiu atvirai ir nuoširdžiai. Seimas tęsia privilegijų sau sudarymo vajų. (…) Gerbiami kolegos, tai, ką jūs siūlote daryti šiandien yra tolimesnis rinkėjų apgaudinėjimas ir lengvatinių sąlygų sau sudarymas“, – kritikos negailėjo A. Mazuronis.

Klausdamas, kodėl tęsia įstatymų priiminėjimą, skirtą koalicijos partneriams – Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP).

„Sakoma, kad bus daugiau demokratijos? Tikrai ne, padaugės tik chaoso, betvarkės ir nesusikalbėjimo“, – tikino parlamentaras. Jis net juokavo, kad gal galima pasirašyti įstatymą, kuriuo LSDDP atstovas Juozas Bernatonis galėtų amžiams likti Seime.

Pats J. Bernatonis atsakydamas Seimo nariui ironizavo, kad jam daro reklamą.

„Šią reklamą jie man daro nemokamai, prašau ir kitų kolegų prisijungti“, – kolegai atsakė J. Bernatonis.

Konservatorius Jurgis Razma Seimui sakė, kad daryti tokius esminius pakeitimus rinkimų įstatyme, likus tiek mažai iki rinkimų, nėra tinkama.

„Netinka, kai iki Seimo rinkimų liko mažiau nei metų, daryti principinius pakeitimus Seimo rinkimų sistemoje. Rinkimų barjero keitimas yra vienas iš tokių esminių klausimų. Kartais svarstant šį klausimą remiamasi kitų šalių patirtimi. Galima rasti tokių šalių, kur nėra rinkimų barjerų“, – kalbėjo konservatorius.

„Ne prieš vienus rinkimus buvo ta situacija, kai viena iš valdančiųjų partijų galėjo neįveikti to barjero. (…) Nėra paslaptis, LSDDP, kuri yra reikšminga koalicijos dalyvis, ta grėsmė labai reali. Manau, kad tai yra esminis akstinas, kodėl tokie pasiūlymai atsiranda“, – svarstė jis.

„Nieko gero čia įžvelgti tikrai negalima“, – apie pasiūlymą kalbėjo R. Razma.

Tiesiog išsidirbinėjimas

Mišrios Seimo narių grupės narys Mindaugas Puidokas priminė kitų šalių pavyzdžius. Jis teigė, kad labai nedaug šalių Europoje turi mišrią rinkimų sistemą, bet visos tai turinčios šalį turi 5 procentų barjerą.

„Mums tai gresia labai didele Seimo fragmentacija“, – iššūkį vardijo M. Puidokas.

„Būtų ne tik daugiau partijų Seime, bet ir sunkiau suformuoti valdančiąją koaliciją“, – teigė parlamentaras, pridurdamas, kad tokiu atveju galėtų būti keičiami ir frakcijų narių dydžiai.

Konservatorius Edmundas Pupinis Seimo nariams taip pat sakė, kad „gyvename skirtingose Lietuvose“.

„Iš jūsų dauguma, kai atvažiuojate į provincijas, vienas iš pagrindinių dalykų, kas nepatinka žmonės – politinė kakofonija. (…) Jeigu vieną rytą atsikeli ir žiūri, kad partijos reitingai krenta, tai reikia bėgti ir registruoti įstatymo pakeitimus? Čia ne politika, o išsidirbinėjimas“, – sakė Seimo narys.

Naglis Puteikis ragino nuleisti rinkimų kartelę, nes taip Seime būtų daugiau visuomenės nuomone.

Sako, kad bus daugiau demokratijos

Projektą dėl žemesnės rinkimų kartelės pateikė opozicinio Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas. Pagal jo pataisas, partija mandatų gautų surinkusi ne mažiau kaip 4 proc. rinkėjų balsų, partijų koalicija – 6 proc. rinkėjų balsų.

Toks projektas Seimo salę pasiekė ir po svarstymo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete, tačiau valdančiųjų frakcijų atstovai yra registravę siūlymą dėl 3 proc. kartelės partijoms ir 5 proc. koalicijoms.

Valdantieji pasisako už tokį barjerą, o pirminį projektą pateikę liberalai atsitraukia nuo savo siūlymo.

Seime vykstant ginčams dėl kartelės partijoms ir jų koalicijoms patekti į Seimą, prezidentas Gitanas Nausėda remia 4 proc. ir 6 proc. ribas. Pasak prezidento, kartelės sumažinimas sudarytų galimybes Seime atstovauti didesniam žmonių skaičiui.

Šiuo metu partijos dalyvauja mandatų dalybose, kai daugiamandatėje apygardoje pasiekia 5 proc. kartelę, koalicijos – 7 proc. kartelę.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad „daugelyje šalių, kurios yra pakankamai daug metų demokratinės valstybės, trys procentai yra dažna praktika“.

Jis taip pat Seime registravo Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisą, kad nuo dabartinės 4 proc. partijoms bei 6 proc. koalicijoms kartelės būtų pereita atitinkamai prie 3 ir 5 procentų.

Ties trijų procentų riba visuomenės apklausose balansuojantys „valstiečių“ koalicijos parteriai „socialdarbiečiai“ žada balsuoti už projektą. Jų lyderis Gediminas Kirkilas tvirtina, jog „kuo mažiau demokratiška šalis, tuo aukštesnė kartelė“.