„Seimo pirmininkas atsisako vykdyti Konstitucinio Teismo išaiškinimus, kad jis privalo teikti pavaduotoją dėl to, kad yra Seimo dauguma ir ji turi turėti daugiau valdyboje (narių – BNS) negu Seimo opozicija, tai šioje situacijoje, manau, bus kreipimasis į Konstitucinį Teismą“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Ramūnas Karbauskis.

„Trečią sykį Konstitucinis Teismas turės tą patį paaiškinti, nes mūsų Seimo pirmininkui nedaeina, – tvirtino jis.

Seimo valdantieji priėmė sprendimą į atsilaisvinusią parlamento vicepirmininko vietą vietoje atstatydinto „Tvarkos ir teisingumo“ vadovo Remigijaus Žemaitaičio skirti frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovą Kęstutį Bartkevičių.

Tačiau Seimo pirmininkas V. Pranckietis pareiškė, kad naujo pavaduotojo neteiks ir ši vieta liks tuščia, nes su esamu darbo krūviu susitvarkys ir šeši dabartiniai pavaduotojai.

Valdantieji savo reikalavimą grindžia buvusiais 1993 ir 2001 metų Konstitucinio Teismo sprendimais.

Tuomet Konstitucinis Teismas, aiškindamas Seimo frakcijų sudarymo principus, be kita ko pareiškė, jog „reikėtų žiūrėti, kad mažos politinės grupės neatsidurtų geresnėje padėtyje negu didelės grupės tais atvejais, kai formuojama parlamento vadovybė, sudaromi komitetai ir skiriami jų vadovai, skirstomos lėšos, įgyvendinamos kitos parlamento funkcijos“.

„Tačiau taikant šiuos kriterijus negalima pažeisti parlamento nario laisvo mandato principo. Toks parlamento sprendimas, kuriuo diferencijuojamos deputatų teisės dalyvauti parlamentiniame procese, pažeidžia deputato kaip Tautos atstovo teises“, – teigiama 1993 metų nutarime.

Dabar Seimo statutas numato, kad Seimo pirmininko pavaduotojų yra ne daugiau kaip septyni, o jų kandidatūras Seimui teikia Seimo pirmininkas.

Šiuo metu Seimo valdybą sudaro aštuoni nariai, įskaitant parlamento vadovą ir opozicijos lyderį. Valdantieji skaičiuoja, kad jiems atstovauja tik keturi nariai, o parlamento vadovas V. Pranckietis esą yra opozicijos atstovas. Šis tvirtina laikąs save valdančiosios koalicijos dalimi, nes remia Vyriausybės programą.