„Kai yra sakoma, kad Seimas nepritaria prezidento pasiūlymams dėl pensijų kėlimo, tai yra netiesa. Kiek žinau, vakar Socialinių reikalų komitetas balsavo, pritarė prezidento siūlymams. Reikia tik pasakyti vieną dalyką – prezidento siūlymai duoda pensijų vidurkyje prieaugį 3 eurams, Seimas be prezidento siūlymų tą prieaugį didina 30 eurų. Dabar mes pritariame 33 eurams. Tai yra žinia, kurią reiktų sakyti, nes dabar jau girdžiu, kad prasideda kalbos apie kažkokias pensininkų protestų akcijas, aš galiu nuraminti – mes padarysime viską, kad pensijos augtų maksimaliai, kiek įmanoma tai šioje valstybėje“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ ketvirtadienį teigė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderio pasiteiravus, ar verta sunerimti dėl to, kad, Biudžeto ir finansų komitetui (BFK) laiku nepateikus išvados, Seimas ketvirtadienį nesvarstys biudžeto, R. Karbauskio teigimu, tai nėra įvykis, kurį reikėtų aptarinėti.

„Jokių problemų nėra. Pirmadienį susirinks Seimas ir apsvarstys. (...) Tiesiog ne visi planai gyvenime įsigyvendina, ne viskas išeina laiku, bet Seimas yra tokia institucija, kuri susirenka, reikalui esant. Pirmadienį nebuvo planuotas posėdis, bet jis bus padarytas. Tam, kad tilptume į grafikus, kuriuos esame numatę. Nėra ko nerimauti, biudžetas bus priimtas, balsų mes turime užtektinai“, – tikino jis.

R. Karbauskio teigimu, ateinančių metų valstybės biudžetas nebus deficitinis ir bus priimtas gruodžio 10 dieną.

„Ką galiu pasakyti, kad biudžetas tikrai nebus deficitinis. (...) Aš tikrai dėkingas žmonėms už tai, kad jie sako savo nuomonę, savo pasiūlymus, savo nuogąstavimus, bet tikrai nereikia iš anksto daryti išvadų, biudžetas bus priimtas greičiausiai tik gruodžio 10 dieną, ir tada bus galima pyktis, džiaugtis ir dar kažką daryti, o kol kas mes tikrai sunkiai dirbam (...) Ir labai džiaugiuosi, kad Prezidentūra pirmąsyk po daugelio metų taip aktyviai padeda ieškoti sprendimo“, – sakė jis.
Vis dėlto, pasak R. Karbauskio, ne visi prezidento Gitano Nausėdos mokestiniai siūlymai bus priimti.

„Aš noriu pasakyti viena – ne visi siūlymai, kurie liečia mokesčius, kuriuos siūlė padidinti prezidentas, bus priimti. Mes turime valstybės biudžetą, ieškome resursų, yra valstybės įmonės, jų dividendai, yra kiti resursai, tai yra daroma, kad nesukeltume problemų kitoms ekonomikos sritims ir kitoms interesų grupėms, (...) ir mes bandysime rasti optimalų sprendimą, kad ir išlaidos, ir pajamos būtų subalansuotos“, – laidoje sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas.

ELTA primena, kad Seimas spalį priėmė svarstyti Finansų ministerijos parengtą valstybės biudžeto įstatymo projektą. Kitų metų valstybės biudžete planuojama gauti 11,5 mlrd. eurų pajamų, o asignavimai sieks 12,6 mlrd. eurų.

Po pateikimo už kitų metų biudžeto projektą balsavo 57 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė – 36.

Valstybės biudžeto išlaidos augs 8 proc., iki 940 mln. eurų, „Sodros“ – 11,7 proc., iki 472 mln. eurų, Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) – 7,4 proc., iki 145 mln. eurų, savivaldybių – 11,6 proc., iki 339 mln. eurų.

Valstybės biudžeto pajamos augs 9 proc., iki 956 mln. eurų, „Sodros“ – 9,1 proc., iki 407 mln. eurų, PSDF – 11,7 proc., iki 241 mln. eurų, o savivaldybių – 11,9 proc,. iki 350 mln. eurų.

Nominalus valdžios sektoriaus perteklius kitąmet, kaip planuojama, bus ne mažesnis nei 0,2 proc. BVP.

Seimo Švietimo ir mokslo komitete, kuriame valdantieji turi daugumą, nepritarta kitų metų biudžetui. Skirstant 2020 m. valstybės biudžetą, išsiskyrė Vyriausybės ir Seimo nuomonės dėl finansavimo švietimui. Seimo komitetas teigia, kad švietimui finansuoti turi būti skirta kur kas didesnė nei šiuo metu Vyriausybės numatyta suma. Švietimo ir mokslo komitetas siūlo šiai sričiai didinti išlaidas 180 mln. eurų.

BFK pastarąją savaitę nepritarė Prezidentūros siūlymui nuo kitų metų didinti pensijas. Pasak BFK, tam nėra pinigų.

Prezidentas siūlo nuo kitų metų sparčiau didinti pensijas, taikant penktadaliu didesnį, nei numatyta, dabar bazinės pensijos indeksavimo koeficientą.

Vyriausybė taip pat iš esmės pritarė siūlomam Stambios prekybos mokesčio įstatymo projektui ir bankų bei kreditų unijų apmokestinimui. Taip pat nutarta Seimui siūlyti rengti konsultacijas dėl abiejų mokesčių poveikio ekonomikai.