„Matome agentūras, kurios daro reitingus ir apklausas, ir žiūrime, kad vieni šiandien siekia 4-6 proc., jei šiandien vyktų rinkimai, ir tik pora partijų, kurios gali peržengti tą 5 proc. barjerą. Manau, kad ponas Karbauskis, vertindamas kiekvieną mėnesį krentančius savo partijos reitingus, susimąstė, ar iki kadencijos pabaigos jis sugebės prašokti tą 5 proc. barjerą, dėl to atsirado ta pataisa“, – antradienį Seime sakė I. Degutienė.

Paklausta, kaip vertina valdančiųjų argumentus, esą mažesnis barjeras patekimui į Seimą didintų demokratijos lygį šalyje, konservatorė atsakė, kad tokiu būdu būtų sudarytos prielaidos sumaiščiai.

„Demokratija tai nėra anarchija. Šiandien 5 proc. yra, man atrodo, optimalus kartelės lygis ir jis atitinka ir kitų valstybių daugmaž tą patį kartelės lygį ir tai yra demokratinis procesas. Jei mes labai žemai nuleidžiame kartelę, iš tikrųjų galime patys savo rankomis sukurti dar didesnį „balaganą“ nei šiuo metu yra Seime“, – pridūrė I. Degutienė.

Šiuo metu partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis kandidatų sąrašas mandatų dalybose dalyvauja tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, primena ELTA.