„Šnekant apie rinkimų barjero pasikeitimą, pirmą sykį istorijoje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga priima sprendimą, kuris jai nėra aktualus visiškai, bet būtent dėl demokratijos. Jeigu mes šiandien nepadarysime to, atitinkamai tikėtis, kad tai kas nors kitas padarys, beveik nėra jokių šansų“, – antradienį žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Įregistravęs pasiūlymą dėl rinkimų barjero sumažinimo iki 3 ir 5 proc., R. Karbauskis sakė, kad jį atsiėmė, nes tokį siūlymą jau anksčiau yra pateikęs parlamentaras Naglis Puteikis, ir jis bus svarstomas Seime.

„Iš tikrųjų Seimas svarstys Naglio Puteikio pasiūlymą, todėl mano nebereikalingas ir jį atsiėmiau“, – sakė politikas.

R. Karbauskis pastebėjo, kad daugelyje demokratinių šalių netgi iš viso jokio procento nėra, o 3 proc. yra dažna praktika. „Lietuvoje, be abejonių, turime demokratinę valstybę ir pakankamai nemažai metų. Todėl mes galime leisti turėti rinkimų barjerą mažesnį, negu buvo nustatyta“, – sakė R. Karbauskis.

Paklaustas, kodėl, jo nuomone, buvo nustatytas 5 ir 7 proc. rinkimų barjeras, R. Karbauskis sakė manąs, kad „buvo tada projektuojama, kad bus dvipartinė sistema, bet Lietuvoje tas neįvyko.“

Seimas antradienį ketina svarstyti Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Simono Gentvilo parengtas Seimo rinkimų įstatymo pataisas, kuriomis siekiama sumažinti ribą, pagal kurią politinių partijų ir jungtinių kandidatų sąrašai galėtų gauti mandatus Lietuvos parlamente, primena ELTA.

Jam pritarė ir Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, kuris praėjusią savaitę įregistravo Seimo rinkimų įstatymo pataisas, numatančias, kad politinių partijų kandidatai patektų į Seimą, jei partija rinkimuose perkoptų 4 proc. ribą, o jungtinių kandidatų sąrašas – pasiekęs 6 proc. ribą.

Šiuo metu partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis kandidatų sąrašas mandatų dalybose dalyvauja tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.