Siūloma numatyti, kad politinių partijų kandidatai patektų į Seimą, jei partija rinkimuose perkoptų 4 proc. ribą, o jungtinių kandidatų sąrašas – pasiekęs 6 proc. ribą.

Šioms Seimo rinkimų įstatymo pataisoms Seimas po pateikimo yra pritaręs rugsėjo 25 d. Šiai iniciatyvą palaiko ir Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.

Siekiant užtikrinti didesnį skirtingų politinių požiūrių atstovavimą, Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis siūlo iki 3 proc. sumažinti ribą, pagal kurią politinių partijų kandidatų sąrašas galėtų gauti mandatus šalies parlamente.

Politikas taip pat siūlo numatyti, kad jungtinis kandidatų sąrašas galėtų dalyvauti skirstant mandatus tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

R. Karbauskis įregistravo tokį pasiūlymą Seimo rinkimų įstatymo pakeitimo projektui, kurį antradienį ketina svarstyti Seimas.

Šiuo metu partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis kandidatų sąrašas mandatų dalybose dalyvauja tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.