Paklaustas apie Darbo partijos reitingų kilimą, V. Uspaskichas teigė, jog tai lemia ne tik šiuo metu Seime dirbantys trys partijos atstovai, bet ir bendravimas su žmonėmis, važinėjimas į regionus. „Stiprinam struktūrą, rodomės, siūlom savo paslaugas, siūlom įdomia mūsų programą“, – laidoje kalbėjo jis.

Vis dėlto VU TSPMI politologas Kęstutis Girnius įžvelgia ir kitą pakilusių Darbo partijos reitingų priežastį: „Darbo partijos paslaptis – „valstiečių“ partijos žlugime. „Valstiečių“ partija nemaža dalimi laimėjo 2016-ais, tai surinko balsų ir iš Darbo partijos ir iš socdemų. Dabar, kai jau partija žlunga, pagal paskutinius reitingus neva vos 7 proc., tai jų rinkėjai keliauja į kitas kairiąsias partijas“, – teigė pašnekovas.

Jis paaiškina, kad Lietuvoje yra didelė grupė kairiųjų balsuotojų, kuriems rūpi socialinis teisingumas, kad būtų rūpinamasi mažai uždirbančiais, pensijomis ir panašiai. „Dabar, kai yra toks didelis nusivylimas „valstiečiais“, tie žmonės, kurie balsavo už juos, ieško, kokia yra partija, kuri sako panašius dalykus, ir tada stiprėja socdemai ir Darbo partija“, – teigia K. Girnius.

Koalicija – net su konservatoriais

Paklaustas, kiek balsų tikisi turėti naujajame Seime, V. Uspaskichas teigė sieksiantis optimistiškiausio scenarijaus: „Jei 2012-ais metais startavom su 5,5 proc. reitingu, išėjom pirmi daugiamandatėje apygardoje, tai čia kovosim už pirmą–antrą vietą. Jeigu šiandien pati populiariausia partija pasiekia 15–18 proc., tai yra didžiulė krizė politiniame lauke. Tiek pasiekti per rinkiminę kampaniją Darbo partijai nėra sunku.“

Partijos pirmininkas teigė, kad koaliciją formuotų atsižvelgiant į kitos partijos programinius nuostatus. „Mums nesvarbu pavadinimai. Šiandien visos tos ideologijos devalvuotos, reikia kalbėti dėl programinių nuostatų“, – teigė jis ir pridūrė, kad koalicijoje tikrai nebūtų socialdarbiečių, atsargiai žiūrėtų ir į socialdemokratus. Tuo tarpu bendradarbiavimas su liberalais ar konservatoriais, anot V. Uspaskicho, įmanomas. Jis prisiminė, kad su pastaraisiais buvo kalbėtasi ir 2008-aisiais.

Tuo tarpu K. Girnius tokią perspektyvą vertino skeptiškai: „Realistiškai, konservatoriai, jei neįvyks koks milžiniškas lūžis jų galvosenoj, jie tikrai su Darbo partija neis, nes yra pakankamai partijos veteranų, kurie sako, kad skaidrumas yra svarbi savybė ir kad Darbo partija vis tiek turi tą korupcijos šleifą nuo 2006-ųjų metų. Koaliciją su konservatoriais laikau nerealistiška.“

Politologas V. Uspaskichui taip pat uždavė klausimą, kuo Darbo partija išsiskirs iš kitų kairiųjų. „Mes kalbėsime sąžiningai, nekalbėsim kaip kairieji, kaip radikalai kairieji, nesiruošiam kažko tai dalinti. Mes siūlysim tautai suorganizuoti, sukurti sąlygas uždirbti ir tik paskui dalinti. Šiandien visi kalba atimti ir padalinti. Tai yra skirtingi dalykai“, – atkirto partijos pirmininkas.

Biudžetas – neišsiskiriantis

Šiuo metu Seime svarstomo biudžeto V. Uspaskichas teigė nevertinantis teigiamai. „Biudžetas niekuo neišsiskiria. Visi pokyčiai yra smulkmenos, biudžetas konservatyvus, stagnacinis, nėra progresyvių dalykų, kad galima būtų sukurti kažką papildomai, todėl jis mane mažiausiai domina“, – sakė jis.

Tuo metu politologas K. Girnius pastebėjo, kad visos partijos sako, kad reikia sukurti kažką naujo, bet niekas neturi konkrečių planų. Juolab kad ir nuo 2012-ųjų metų iki 2016-ųjų m., kai Darbo partija buvo valdžioje, naujų programų irgi nebuvo matyti.

V. Uspaskichas laidoje teigė taip pat nepalaikantis ir siūlomų naujų mokesčių. Pasak jo, reikėtų bent 5 metus pagyventi jų nekeičiant, nes tokie kaitaliojimai esą daro Lietuvos rinką nepatrauklia.

Į Seimą – tik kaip kandidatas į premjerus

Laidos „DELFI Diena“ metu Darbo partijos pirmininko paklausta, kas ves jo sąrašą po Seimo sprendimo, nepaliekančio galimybės pasirinkti, kur dirbti – Seime ar Europos Parlamente – nesėkmės atveju. Pašnekovas teigė dar galvojantis. Kaip galimybę išskyrė vesiantis partiją kaip kandidatas į premjerus.

Paklaustas, ar tai vienintelė galimybė, kada jis kandidatuotų į seimą, V. Uspaskichas nevyniojo žodžių į vatą: „Tik tuo atveju kandidatuosiu į seimą, jei bus premjeru. Seimo narys negali nieko padaryti. Ministru irgi neisiu, domina ta pozicija, iš kurios galima priimti sprendimus.“

Darbo partijos pirmininko pasiteiravus, ar galėtų jo sąrašą vesti buvusi žmona p. Jolanta Blažytė, jis atsakė apie tai su ja dar nekalbėjęs ir atsisakė komentuoti plačiau, pavadinęs klausimą provokacija.

Tuo metu K. Girnius neslėpė manantis, kad Darbo partijos sėkmei padėtų tai, jog sąrašą vestų pats V. Uspaskichas. „Žmogus populiarus, tai partijai padeda“, – sakė jis.