L. Ulevičius DELFI sakė, kad reitingai nebedžiugina valstiečių, nes savo veiksmais parodė jų rėmėjams, kad pažadų jie nevykdo.

„Pagrindinė priežastis yra susipykimas su pagrindinėmis rėmėjų grupėmis. Kitaip tariant, tai, kuo LVŽS per šią vasarą pagrinde užsiiminėjo – mažino pasitikėjimą su pagrindinėmis paramos grupėse. Kad ir kas tai bebūtų: žalieji, valstiečiai, ar tai antikorupcinė piliečių grupė, vienai ar kitaip buvo nuvilti. Ir natūralu, kad tai atsispindi reitinguose“, – situaciją vertino L. Ulevičius.

„Pavyzdžiui, Vytautas Bakas ir jo išėjimas iš frakcijos. Iš esmės kartu su juo iškilo klausimas dėl visos antikorupcinės darbotvarkės, su visomis miškų problemomis – tai susipykimas su visa žaliųjų bendruomene. Su valstiečiais dabar mes matome su visa mokestine politika. Natūralu, kad viena paskui kitą, tos paramos mažėja“, – apie reitingus kalbėjo komunikacijos ekspertas.

Liutauras Ulevičius

Jis sakė, kad stabilumo situacijoje neprideda ir asmeniniai LVŽS lyderių konfliktai su pavieniais politikais.

„Natūralu, kad vienas prie kito dėliojasi, o kaip karūna ant viršaus buvo visi asmeniniai konfliktai, kurie suteikia aktualiją žmonėms reaguoti ir susieti probleminius sprendimus su asmenybėmis. Tai čia dar viena problema – stiprių ir nepriklausomų kandidatų aplink LVŽS mažėja, su tuo mažėja ir žmonių pasitikėjimas. Jei kažkas rėmė LVŽS dėl to, kad jam patiko V. Bako veiksmai ir kova prieš „MG Baltic“, natūralu, kad tų žmonių pasitikėjimas krenta“, – kalbėjo L. Ulevičius.

Komunikacijos eksperto teigimu, iki kitų metų rudenį rengiamų Seimo rinkimų situacija dar gali pasikeisti.

„Dar yra daug laiko iki rinkimų. Čia labai priklausys, kiek LVŽS sugebės grįžti į konstruktyvų kelią, kiek sugebės grįžti prie savo rinkėjų interesų gynimo. Ir kiek nusišalins, arba nutols, ar sugebės išspręsti tuos asmeninius konfliktus. Jei tai bus padaryta, jei bus grįžta prie darbotvarkės, jei bus patvirtintas normalus biudžetas, jei tie pokyčiai ir pertvarkos, kurios buvo žadėtos, bus padarytos, natūralu, kad šansų yra, kad grįš ir pasitikėjimas. Laiko dar yra daug“, – sakė jis.

Partijai, kuriai patarinėjo, L. Ulevičius šiuo metu patarinėjo atsisukti ir įvertinti savo veiksmus, prisimenant rinkėjams duotus pažadus.

„Pagrindinis dalykas – reflektuoti ir iš šalies pažiūrėti, kaip tai atrodo. Ir kaip visa ta veiksmų programa darbotvarkėje, kuri buvo pradėta po paskutinių trejų rinkimų, kiek ji sulaukė pasitikėjimo, ar atvirkščiai, kad jie visiškai nesuvaldo pasitikėjimo visuomenėje. Šitoje vietoje tos klaidos turi būti suprastos ir pripažintos, pakeistos normaliais konstruktyviais darbais“, – išeitį įvardijo L. Ulevičius.

Jo teigimu, viskas pasikeitė šių metų pavasarį vykusių prezidento rinkimų.

„Programa visus trejus darbo metus buvo įgyvendinama geriau, ar blogiau. Problema prasidėjo prezidento rinkimų, gegužės mėnesį, kai prasidėjo kaltų ieškojimas. Kai buvo pradėti konfliktai tiek su premjeru Sauliumi Skverneliu, Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu, tiek ir su V. Baku, tiek su kitais partiečiais, kurie ieškojo kelio į priekį, bet tam tikri konfliktiški žmonės matyt nesugebėjo peržengti per save ir dėl to įsivėlė į tas nesibaigiančias rietenas, į kurias žmonės ir reaguoja“, – DELFI sakė L. Ulevičius.

Juozas Bernatonis, Rimantas Sinkevičius, Gediminas Kirkilas, Ramūnas Karbauskis

DELFI primena, kad praėjusią savaitę Seime valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis sakė netikintis reitingų duomenimis. „Baltijos tyrimų“ duomenimis LVŽS liko ketvirti.

„Mes jau seniai nebežiūrime reitingų, kuriuos daro kažkokios kompanijos. Mes patys užsakome apklausas, žinome situaciją, suprantame į ką visuomenė reaguoja. Šitoje vietoje paprasčiausiai Jums pasiūlysiu palyginti šituo momentu darytų kokių trijų kompanijų apklausas, suprasite, kad jos skirsis du tris kartus. Lieka tik palinkėti, kad apklausų kompanijos mažiau sutarčių sudarinėtų su partijomis, apie kurias klausia“, – tą kartą sakė R. Karbauskis.

DELFI praėjusią savaitę skelbtuose „Spinter“ spalį užfiksuotas rekordiškai žemas LVŽS reitingas. Rugsėjį LVŽS palaikė 14,6 proc. rinkėjų, o spalį jau tik 10,2 procentų.