Laidos vedėja Rima Balanaškienė pastebėjo, kad moterys dažnai mėgsta vyrams virti mėtų arbatos. „Tai čia reikia duoti vyrui, kad pas meilužę neitų, – pabrėžė V. Kamarauskas. – Čia gyvenimiški patarimai.“

Urologas taip pat vardijo, kad ir kmynai nėra labai geras dalykas vyrams. „Bet yra toks vadinamas pūkuotis, iš jo gaminamos tam tikros tabletės, kurios slopina lytinę potenciją, tai tas pūkuotis irgi netinka, – kalbėjo V. Kamarauskas. – Ir jei žmona nueina pas burtininkę paklausti, kaip vyrą atitraukti nuo meilužės, tai sako, kad reikia duoti pūkuočio arbatos, kad nuslopintų lytinę potenciją.“

Pūkuotyje, anot urologo, yra medžiaga, kuri priverčia organizmą gaminti daugiau estrogenų. „Reiškia – sumažėja testosterono, potraukio moteriai“, – tvirtino urologas.

„Žinių radijo“ laidoje apie įvairių augalų arbatas diskutavo ir šeimos gydytoja Aldona Jankavičienė, ir gydytoja, neurologė Dalia Matačiūnienė.

Medikai diskutavo ir apie tai, kada reiktų gerti skysčius. Jų teigimu, apkūnesni žmonės arbatą ar kitus skysčius turėtų gerti likus dviem ar trims valandoms iki ėjimo miegoti. Beje, paskutiniu kavos puodeliu reiktų mėgautis kur kas anksčiau, nes ji skatina norą šlapintis.

Vytautas Kamarauskas
Mėtų arbata turi potenciją slopinančių savybių.

Vanduo, anot urologo, yra geriausias pasirinkimas troškuliui malšinti vėlyvą vakarą.

Beje, medikai tvirtino, kad nereiktų vadovautis kliše tapusiu patarimu – paskutinį kartą valgyti 18 valandą, tačiau labiausiai netinkamas kardinaliai kitoks požiūris – valgyti tik kartą per dieną – vėlai vakare, grįžus iš darbo. Diskusijoje medikai teigė, kad negerai ir absoliučiai nevalgyti, ir prisivalgyti kartą per dieną, nes prisivalgius vakare, skrandis turės virškinti gausią vakarienę naktį, kai iš tiesų visas organizmas turėtų ilsėtis.

Atsargiau reiktų rinktis ir sriubas. Petražolės, krapai ar porai taip pat skatina norą šlapintis. Panašiomis savybėmis pasižymi ir asiūkliai.

„O jei tai bus žolelių arbata: spanguolės, bruknės ar panašiai – jos neskatina šlapimo, – vardijo V. Kamarauskas. – O jei nenori keltis šlapintis naktį, reikia negerti visokių priedų, geriausia – išgerti vandens. Po vakarienės geriausia išgerti vandens.“

Žmonės mėgsta arbatoms naudoti įvairius augalus, net nesigilindami, kaip jie veikia ir kokia galima jų tarpusavio reakcija. Dažniausiai yra vadovaujamasi tik skoninėmis savybėmis. Tačiau augalai turi labai daug poveikių, apie kuriuos net nenutuokiame.

„Žmonės dažnai vengia gerti juodą arbatą ar arbatą vėlesniu paros metu, nes bijo, kad jos sukels budrumą“, – teigė šeimos gydytoja Aldona Jankavičienė, o V. Kamarauskas pridūrė, kad nors šia taisykle vadovaujasi dažnas, žolelių arbatų mišinius vartoja, nors nėra mokslinių tyrimų, kaip veikia vienas ar kitas mišinys.

Medikai sutarė, kad daugeliui įstrigę, kad negali prieš miegą gerti kavos ar stimuliuojančios arbatos, nes šis suvokimas yra iš patirties – kartą supratę, žino, kas bus.

V. Kamarauskas tvirtino, kad nereikia maišyti žolelių. „Kad skaniau, nereiškia, kad bus geriau“, – teigė gydytojas.

„Žmonės dažnai nežino, kaip veikia žolės, vadovaujasi senais įpročiais, skoniu. Mėtų arbata, ramunėlių. Nesigilina, kaip tos žolės veikia organizmą. Tiesiog vartoja, nes tai skanu, – pasakojo A. Jankavičienė. – Žino, kad neturi stimuliuojančio poveikio, todėl geria.“

Gydytoja paantrino V. Kamarauskui, kad retas, kuris žino tikrąsias žolelių savybes.