Talkinant savanoriams, pagal šiemetę tematiką kosminiai elementai Rotušės aikštėje stovėsiančiai eglei kuriami iš plastiko plėvelės, kuri pagaminta perdirbus pernai Kalėdų medį papuošusius šiaudelius. Kalėdų simbolis drauge su visu miesteliu aikštėje bus įžiebtas paskutinę lapkričio dieną.

Netradicinę švenčių tematiką šiemet miestui padiktavo J. Šmidtienės įkvėpimas papuošti kalėdinį miestelį unikaliomis dekoracijomis. Pasak autorės, šiemet šventiniu laikotarpiu pagrindinės Kauno aikštės apipavidalinimas nuo ankstesnių metų skirsis kaip diena ir naktis.

Be to, šiųmetė Kauno Kalėdų eglė J. Šmidtienei, kaip kūrėjai, ypatinga – jau dešimtoji, puošianti Rotušės aikštę.

„Pernai mane inspiravo snieguoti kalnų eglynai, pusnys ir varvekliai. Šiemet tiesiog netyčia dar kartą kilo idėja paskaityti „Mažąjį princą“. Ir pagalvojau: būtų labai smagu padaryti tokį įspūdį, kuris nenusakytų kažko labai konkretaus, o leistų žmogui mąstyti giliau. Turėjome sąlygą sukurti dekoracijas iš pernykščių šiaudelių, todėl kilo idėja pasitelkti spalvas ir sukurti eglę, kuri kalbėtų apie tai, ką gali suprasti taip, kaip tu nori, o ne taip, kaip menininkas nori pasakyti“, – pasakojo idėjos autorė J. Šmidtienė.

Pasak Kauno miesto savivaldybės administracijos atstovės Urtės Povilaitytės, savo sumanymui įgyvendinti J. Šmidtienė į pagalbą pasikvietė kolegę menininkę Aušrą Kleizaitę. Perdirbus šiaudelius, jie virto spalvota plastiko plėvele. Dekoracijoms iš šios plėvelės gaminti pasitelkta A. Kleizaitės autorinė technika, sukurta daugiau nei prieš 2 dešimtmečius.

„Taip po truputį pradėjo gimti šie objektai. Aš jų niekaip kitaip negaliu įvardinti, tik kaip iš kosmoso“, – apie gamybos procesą su šypsena kalbėjo J. Šmidtienė.

Menininkės neslepia, kad kalėdinių papuošimų gamyba yra ilgas ir daug kruopštumo reikalaujantis darbas, tačiau rezultatas – džiuginantis.

Kauno eglė yra fenomenas. Labai džiaugiuosi galimybe prisidėti prie jos kūrimo. Perdirbus šiaudelius, skatinama ekologija, o tuo pačiu sukuriama unikali galimybė pasireikšti menininkams. Procesas reikalauja sunkaus darbo ir neeilinio kūrybiškumo, tačiau drauge jis ir labai smagus. „Kosminiai objektai“ labai gražūs, o visi juos pamatę – šypsosi. Skleidžiama gera nuotaika tiesiog užkrečia“, – džiaugėsi savitą dekoracijų kūrimo techniką pristačiusi A. Kleizaitė.

Pasak savivaldybės pranešimo, menininkių suburtoje komandoje pluša ir kelios dešimtys savanorių. O pačiame darbų įkarštyje šventinę nuotaiką sustiprina dirbtuvėse skambanti kalėdinė muzika.
Kosminius papuošimus kalėdiniame miestelyje ir ryškiaspalvę eglę kauniečiai galės išvysti jau lapkričio 30-osios vakarą, kai Rotušės aikštėje vyks įspūdinga eglutės įžiebimo šventė. Čia renginio svečių lauks garsiausių šalies muzikos atlikėjų koncertas ir daug kitų pramogų.

Kosminių Kalėdų organizatorius – miesto savivaldybės įsteigtas Kauno kultūros centras.