„Koalicija priėmė sprendimą. Bus siūlomas frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovas K. Bartkevičius. Tai yra bendras koalicijos sutarimas. Tuoj bus pateiktas raštas“, – sakė Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

LVŽS pirmininkas sakė, kad sprendimas priimtas bendru sutarimu, nors formaliai balsuojama dėl to nebuvo.

Jis yra įsitikinęs, kad V. Pranckietis turės teikti Seimui šią kandidatūrą.

„Yra du Konstitucinio Teismo išaiškinimai, kodėl Seimo pirmininkas turės tai daryti. Jis arba nežinojo to, arba, jei dar kartą pažeidinės Konstituciją, tai nežinau, ką opozicija su juo darys tada“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak LVŽS pirmininko, pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimą, valdančioji dauguma turi turėti daugumą Seimo Valdyboje.

„Čia nelieka jokios interpretacijos. Manau, kad Seimo pirmininkas tą supras, perskaitęs laišką“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak LVŽS pirmininko, dėl K. Bartkevičiaus kandidatūros buvo sutarta diskutuojant su kolegomis iš valdančiosios koalicijos.

„Mes svarstėme, kad valstiečių-žaliųjų sąjunga turi du pavaduotojus, socialdemokratų darbo partija – du pavaduotojus, Lietuvos lenkų rinkimų akcija šiandien Vyriausybėje turi du ministrus. Ir jeigu šnekėtume apie atstovavimą valdančiosios koalicijos frakcijų, tai šita nauja frakcija šiandien savo atstovo nei Vyriausybėje, nei Seimo vadovybėje neturėjo“, – sakė R. Karbauskis.

Bartkevičius: nenurašykite manęs
Kęstutis Bartkevičius

Pats K. Bartkevičius sakė kol kas nieko negalįs prognozuoti, kaip klostysis įvykiai Seime.

„Nieko aš dar nejaučiu, kadangi dabar tik pasiūlė, matysime, Seimas spręs“, – kalbėjo politikas.

Jis teigė suprantąs, kad pakliuvo į politinių kovų epicentrą.

„Be abejo – nesmagu, bet esu įpratęs, buvo gyvenime tokių etapų, ir sunkių etapų buvo“, – sakė K. Bartkevičius.

Politikas pripažino, kad kol kas nėra pirmininkavęs Seimo posėdžiui, bet žadėjo mokytis, jei reikės.

Paklaustas apie tai, ar išmano Seimo Statutą, K. Bartkevičius atsakė: „išmanysime, skaitysime, žiūrėsime, nematau problemų“.

„Esu nemažą laiką dirbęs ir administracinį darbą, nenurašykite manęs“, – sakė politikas.

Pasitiki pasiūlyto asmens kompetencija

Gediminas Kirkilas

Socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas sakė, kad neteikti naujo nario į Valdybą nori tik su valdančiaisiais kovojantis Seimo pirmininkas ir jį palaikanti opozicija.

„Mūsų nuomone, mes turime turėti daugumą Valdyboje. Čia yra visiškai normalu. Yra net keli Konstitucinio Teismo išaiškinimai“, – sakė G. Kirkilas.

Jo nuomone, K. Bartkevičius yra tinkamas kandidatas į šią poziciją.

„Tai yra net labiau patyręs parlamentaras negu dabartinis Seimo pirmininkas. (…) Jis yra ne pirmą kadenciją Seime. Mes turėjome keletą Seimo pirmininkų, kurie vos ne pirmos dienos tapo Seimo pirmininkais, ir tikrai nežinojo Statuto. Dėl Bartkevičiaus visiškai neabejoju, kad jis susitvarkys su pareigomis“, – sakė G. Kirkilas.

Frakcija nusprendė daugumos balsais


Frakcijos „Lietuvos gerovei“ seniūnas Vytautas Kamblevičius sakė, kad dar šį rytą jie su bendražygiais diskutavo, ar pritarti kitų valdančiųjų valiai siūlyti naują kandidatūrą, ar likti prie ankstesnės pozicijos, kad reikėtų dar labiau mažinti Valdybą.

„Tik daugumos balsais (frakcijoje) buvo nutarta“, – sakė V. Kamblevičius.

Jo nuomone, K. Bartkevičius yra pakankamai kompetentingas užimti šias pareigas.

„O kodėl jis netinkamas? Tai yra ir gamybininkas, ir jau antra kadencija Seime, jam žinomos problemos – „išlaikytas“, tolerantiškas, kodėl jis negali būti?“, – retoriškai klausė V. Kamblevičius.

Landsbergis: galėjo ta vieta pabūti ir tuščia


Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas sako, kad jau darosi visiems sunku susekti visą Seimo dramą.

„Gal kažkiek keista, kad nėra kalbama apie būsimo vicepirmininko darbus, arba, kokie uždaviniai jam būtų keliami, ko iš jo būtų tikimąsi. Šiek tiek ciniškai skamba, turint galvoje, kad vienas vicepirmininkas kainuoja beveik 100 tūkst. eurų per metus. (…) Keliant mokesčius valstybėje kokioje nors srityje, turbūt geriau nepranešti žinios, kad tuo pačiu saviškiui dar sumokėsime 100 tūkst. eurų“, – sakė G. Landsbergis.

Politiko nuomone, dabar nėra būtinybės užpildyti šią poziciją Valdyboje.

„Manau, kad R. Žemaitaitį atleidus, galėjo ta vieta pabūti ir tuščia. Ne tiek daug laiko liko“, – sakė G. Landsbergis.

Nesirengia nieko teikti vietoj Žemaitaičio
Viktoras Pranckietis

DELFI primena, kad trečiadienį po susitikimo su Seimo frakcijų atstovais Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pareiškė, kad esą yra sutarta naujo nario į Seimo valdybą neteikti. Vieta ten atsilaisvino po to, kai Seimas iš šių pareigų atleido Remigijų Žemaitaitį.

Savo nuomonės Parlamento vadovas nepakeitė ir ketvirtadienio rytą.

„Statutas nenumato jokių pozicijų, opozicijų konstrukcijų įgyvendinimo. Statutas numato, kad Seimo pirmininkas, pasitaręs su seniūnais, teikia pavaduotojus. Tai aš tikrai nemanau, kad turi teisę ignoruoti Statutą“, – sakė V. Pranckietis.

Frakcijos „Lietuvos gerovei“ seniūnas Vytautas Kamblevičius sakė, kad tokiu atveju iš valdybos turėtų pasitraukti dar vienas narys.

Seimo pirmininkas ketvirtadienį patvirtino, kad per susitikimą su seniūnais balsuojama nebuvo.

„Ten buvo neformalus susitikimas, ir ten balsavimo nereikia“, – sakė V. Pranckietis.

Seimo pirmininko nuomone, atsisakant šios pozicijos Seime būtų galima sutaupyti 100 tūkt. eurų, kuriuos būtų galima skirti naują etatą darbuose skendinčioje Vyriausioje rinkimų komisijoje steigti.

LVŽS pirmininkas ironiškai sureagavo į V. Pranckiečio mintis esą atsisakant šios pozicijos būtų galima sutaupyti 100 tūkst. eurų.

„Aš manau, kad mes sutaupytume 100 tūkst. eurų, jeigu ponas Pranckietis gyventų bute, kuris yra šalia Seimo, o ne važinėtų kas dieną į namus. (…) Kalbant apie Seimo nario ir Seimo vicepirmininko atlyginimų skirtumus, tai aš nesuprantu, iš kur tokie skaičiai“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas R. Karbauskis kaltina V. Pranckietį veikiant opozicijos naudai.