Informaciją apie patirtus nuostolius trečiadienį per Vyriausybės posėdį pateikė žemės ūkio viceministras Petras Narkevičius, kuris priminė, kad 2019 m. lapkričio 6 d. pasitarime buvo pritarta siūlymui leisti Alytaus miesto ir rajono savivaldybei kas dvi savaites nustatyta tvarka fiksuoti patiriamą žalą kartą

„2019 m. lapkričio 11 d. Alytaus rajono savivaldybės administracija oficialių prašymų atlyginti žalą nebuvo gavusi. Nuostolius sudaro gamintojų nuostolis dėl draudimo tiekti pieną į rinką nuo 2019 m. spalio 26 d. iki dabar. Tai yra 54 tūkst. eurų dėl nesupirkto pieno, suma dar tikslinsis, paaiškėjus ar nereikia skersti gyvulių, pašarų praradimai“, – kalbėjo P. Narkevičius.

Pasak viceministro, Alytaus rajono savivaldybė išvežė utilizuoti užterštą pieną – 13 tonų pieno išvežta į atliekų deginimo įmonę „Fortum“. Tai kainuos maždaug1100 eurų.

Dar dešimt tonų pieno planuojama išvežti utilizuoti šią savaitę. Per šį laikotarpį iš rinkos atšaukta 382 tonos pieno produktų iš „Rokiškio sūrio, „Rokiškio pieno“, „Varėnos“ pieno“, Marijampolės pieno konservų fabriko.

„Pieno perdirbėjų nuostoliai tikslinami ir bus aiškūs po veterinarijos papildomų veiksmų, įvertinant, kiek produktų yra utilizuota dėl gaisro. Veterinarijos duomenimis dėl įvykio priimtiems papildomiems tyrimams būtina skirti 250 tūkst. eurų“, – kalbėjo P. Narkevičius.

Ribojimai – 25 kaimuose

Viceministras informavo, kad pieną ir pieno produktus uždrausta tiekti į rinką iš teritorijos, apimančios 25 kaimus. Ten yra108 ūkiai, iš jų 45 ūkiai tiekė pieną perdirbti, keturi ūkiai tiekė tiesiogiai vartotojams, 43 ūkiai naudojo savo poreikiams. Likę ūkiai laikė mėsinius galvijus.

„Nuo 2019 m. lapkričio 8 d. šešiems kaimams leista tiekti žaliavinį pieną pieno supirkimo punktams arba naudoti asmeninėms reikmėms“, – sakė P. Narkevičius.

Pasak viceministro, tyrimai rodo, kad tarša Prienų rajono nepasiekė. Dešimties šachtinių šulinių tyrimų rezultatai parodė, kad vandens tarša atitinka reikalavimus. Tą patį parodė ir vaisių, daržovių, pašarų tyrimų rezultatai.

Ištyrus mėginius, atrinktus Balbieriškio ir Nemajūnų seniūnijose taršos dioksidais ir sunkiaisiais metalais nenustatyta, specialistų vertinimu tarša Prienų rajono nepasiekė

„Specialistai yra atrinkę papildomai daugiau nei 110 mėginių, daugiau nei 70 tyrimų rezultatai gauti“, – sakė P. Narkevičius.

Premjero tonas griežtėja

Kalbantis apie gaisro padarinių likvidavimą su ministrais buvo jausti griežtas premjero Sauliaus Skvernelio tonas.

Žemės ūkio ministerijos atstovams jis griežtai pasakė, kad „žmonėms reikia atsakymų“.

„Noriu paraginti Žemės ūkio ministeriją, kad informacijos būtų daugiau, kaip teikti, ir kaip kreiptis dėl galimos žalos atlyginimo rajono gyventojams. Nes tie mastai yra tokie švelniai tariant keistai maži. Lygiai taip pat – aplinkos ministrui: ta teritorija, kurioje vyko gaisras, ji turi būti sutvarkyta. Jūsų agentūros turi proaktyviai veikti, savininkas savo lėšomis pašalintų padarinius ir sutvarkytų teritoriją taip, kad ji atitiktų visus aplinkosauginius reikalavimus“, – sakė S. Skvernelis.

K. Mažeika per posėdį sulaukė daug premjero dėmesio šia tema. Visų pirma S. Skvernelis domėjosi, ar penktadienį jau bus sprendimas, ką ruošiamasi daryti su vandeniu iš gaisravietės.

„Tikimės, kad penktadienį..“, – pradėjo atsakinėti K. Mažeika.

Toks tonas neįtikino premjero.

„Ne tikimės, klausimas yra, ar penktadienį bus sprendimas, ką su vandeniu daryti?“, – perklausė S. Skvernelis.

K. Mažeika atsakė manąs, kad bus sprendimas.

Tada premjeras paklausė, kaip sekasi bendrauti su „Toksika“ dėl kenksmingų medžiagų išvežimo.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija informavo, kad iki trečiadienio 7 val. ryto išvežtos 292 tonos atliekų. Rengiamasi antram etapui.

„Ar kontroliuoja Aplinkos apsaugos agentūra, kaip savininkas tvarkosi su likusiomis padangomis, kas toliau vyksta toje teritorijoje, kokie sprendimai, kokie nurodymai duoti savininkui?“, – klausė S. Skvernelis.

K. Mažeika patikino, kad Aplinkos apsaugos departamentas yra pateikęs privalomą nurodymą savininkui imtis priemonių, atliekamas neeilinis patikrinimas – tiek šitos įmonės, tiek kitų įmonių, kurios tvarko padangas.