Pasak ministro, tiriami bus tiek vietiniai gyventojai, tiek ir gesinę gaisrą ugniagesiai. Kol kas esą tiriamas aplinkos užterštumas, kad būtų aišku, kokių medžiagų teoriškai galėjo atsirasti žmogaus organizme.

„Mokslininkai galutinai pasakys, kiek reikia žmonių, kad būtų galima įvertinti ir palyginti, tam tikrą statistiką turėti. Nebus tai labai dideli skaičiai. Po biomonitoringo bus aiškios rekomendacijos, kokiu būdu žmonės turi stebėti savo būklę ir ką ateityje turėtų daryti“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, daugiau nukentėjusių nei buvo fiksuota po gaisro, neatsirado. Biomonitoringas bus atliekamas Lietuvos laboratorijose.

„Specialistai pasakys, ką konkrečiai reikės iš žmogaus paimti, kraują tikriausiai. Tikiuosi, kad daugumą medžiagų galėsime patys nustatyti, galų gale yra galimybė analites nusipirkti, kad daugumą medžiagų patys galėtumėm išsitirti“, – sakė A. Veryga.

Socialdemokratų frakcijoje ministras sulaukė kritikos, kad jo vadovaujamos ministerijos interneto puslapyje vykstant gaisrui ir po jo nebuvo gyventojams teikiama informacija apie pavojus sveikatai. Ministras atšovė, kad už tai yra atsakingas Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir jis šį darbą atlieka.

“Negerai, kai informacija plaukia iš skirtingų šaltinių, kai skirtingi ekspertai žmonėms pasakoja savo versijas, kaip ir ko saugotis. Dėl to mes esame sutarę, kad komunikuojame per vieną šaltinį. Tai savivaldybėje yra Ekstremalių situacijų komisija, ten dalyvauja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovas. Jis tą informaciją, kurį yra reikalinga, teikia. Tai tikrai prašytumėm atsakingai komunikuoti išvien, kad gyventojai nesiblaškytų, kad turėtų vieną informaciją, o ne tokią kur keli žmonės skirtingai kalba. Tada pasidaro neaišku pieną gert ar negert, valgyt kažką ar nevalgyt, tikrintis, nesitikrinti. Tam ir yra ta komisija, tam ir yra ekspertai, kurie turėtų iš vieno šaltinio pasakyti visa informaciją“, – sakė A. Veryga.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, jis buvo gesinamas ilgiau nei savaitę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)