Lietuvos Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė A. Širinskienės tvirtina, kad algas parlamentarams siūlantis kelti įstatymo projektas Seimo darbotvarkėje atsidūrė per klaidą.

„Taip įvyko, kad tuo metu, kai buvo balsuojama, opozicija turėjo daugumą, tiesiog buvo išlikę dalis komiteto narių ir priimtas sprendimas, toks, koks yra, bet tikrai neteko matyti nei kolegų palankių vertinimų, nei mano pačios vertinimas yra palankus“, – Eltai teigė A. Širinskienė.

LVŽS narė mano, kad situacija bus pataisyta ir šis įstatymas nebus priimtas.

„Manyčiau, kad to tikriausiai nebus, tuo labiau, kad minėjau, jog atsiras iniciatyva taisyti šią situaciją, kuri gan apmaudžiai įvyko komitete opozicijai turint daugumą. Mano nuomone, dabar nėra laikas kalbėti apie mūsų pačių atlyginimus, kada mes tų orių atlyginimų negalime užtikrinti mokytojams, kultūros darbuotojams...“ – savo poziciją išsakė politikė.

Seimo narių atlyginimų klausimas viešoje erdvėje sulaukia kontraversiškų nuomonių, šiam klausimui neabejingi ir patys Seimo nariai. Mišrios frakcijos atstovas Povilas Urbšys kategoriškai pasisako prieš parlamentarų atlyginimo didinimo iniciatyvą.

„Tenka apgailestauti, kad Seimas visiškai nebrangina savo reputacijos. Nes vienaip ar kitaip, šis biudžetas yra susijęs su lengvatų mažinimu, su mokesčių didinimu. Dabar akivaizdu, kad tas įstatymo projektas yra orientuotas ne į ką kitą, o į savo gerbūvio derinimą, t. y. tie, kurie uždirba šioje valstybėje pakankamai daug“, – dėl vis kylančių parlamentarų atlyginimo didinimų iniciatyvų apgailestavo P. Urbšys.

Anot P. Urbšio, Seimo narių elgesys, orientuotas į asmeninį gerbūvį yra ciniškas ir rodantis, kad visi kiti darbai yra antrarūšiai.

„Aš ne kartą siūliau, kad tikrai nesididinkime mes tų atlyginimų, nes tokiu būdu mes prisiimtume atsakomybę už 795 000 mūsų valstybėje skurstančių žmonių“, – savo poziciją išreiškė P. Urbšys.

Visai kitokios pozicijos laikosi socialdemokratas Algirdas Sysas. Politikas įsitikinęs, kad Seimo narių atlyginimų didinimas yra būtinas, siekiant kokybiško Seimo darbo.

„Mes norime iš Seimo narių kokybiškesnio darbo, bet paprasčiausiai žmonės pasižiūri ir pasiskaičiuoja, kas jiems labiau apsimoka. Todėl aišku, kad nereikia tikėtis, jog susirinks tie, kurie tikrai norėtų, kad Lietuvos gyventojų gyvenimo kokybė ir visi kiti aspektai gerėtų“, – Seimo nario atlyginimo svarbą akcentavo politikas. A. Syso teigimu, Seimo narių atlyginimai turėtų didėti nuo kitos kadencijos, kaip ir numato Seimo statutas.

„Visiems kitiems toje sistemoje buvo padidinti koeficientai ir kai kuriems ženkliai padidinti, tai jeigu mes norime išlaikyti tam tikrą hierarchiją darbo užmokestyje, tai aišku reikia keisti ir Seimo narių koeficientus, kurie įsigaliotų ne šio Seimo nariams, o, kaip rašoma mūsų statute, tik naujos kadencijos Seimo nariams“, – savo poziciją Eltai išsakė A. Sysas.