Urėdijų reformos klausimas dominavo per Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdį, į kurį buvo pakviestas K. Mažeika ir buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Iš naujo priimti urėdijų reformą įteisinusį Miškų įstatymą nurodė Konstitucinis Teismas. Aplinkos ministras K. Mažeika pasisako už tai, kad būtų ištaisyti techniniai nesklandumai, tačiau nebūtų reformuojama jau įgyvendinta reforma. Jis nuosekliai pasisako už tai, kad būtų likta prie dabartinio varianto - kad liktų viena Valstybinių miškų urėdija.

Tačiau dalis Seimo narių, tarp kurių yra ir du „valstiečiai“, siekia, kad urėdijos vėl būtų išskaidytos.

„(Aplinkos apsaugos) komitete yra žmonių, kurie galimai turi didesnius interesus negu kiti Seimo nariai. Žinome ir buvusių urėdijos darbuotojų, kalbu apie Kęstutį Bacvinką, kiti – kurie galbūt įkalbėjo juos. Tai tie žmonės, kurie nori kitokių pokyčių, arba grįžti atgal, tai jie daro viską, kad tie sprendimai būtų tokie“, - sakė K. Mažeika.

Ministras įvardijo, kad tarp idėjos skaidyti urėdiją šalininkų yra konservatorius Paulius Saudargas, socialdarbietis Artūras Skardžius, frakcijos „Lietuvos gerovei“ narys Juozas Imbrasas. Iš „valstiečių“ , pasak ministro, tokie yra K. Bacvinka ir Petras Nevulis.

„Galutinis variantas bus toks, kokį priims Seimas. Ne komitetas priima sprendimus, komiteto nariai turėjo kitokią nuomonę, ir įsivėlė į diskusijas, nors pirminiu atveju nebuvo net diskusijų apie tokį variantą“, - sakė K. Mažeika.

Pasigenda skaidrumo ir lyderystės

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis per frakcijos posėdį sakė matąs kelias esmines problemas dėl urėdijų reformos.

„Kaip vienas iš žmonių, kuris turėjau galimybę būti pirmosios reformos metu, ir aktyviai joje dalyvauti, tai galiu pasakyti, kad sudėtingas sprendimas palaikyti tuomet reformą, pasirašant sutartį su valdančiaisiais tam konkrečiam balsavimui, buvo priimtas dėl kelių esminių dalykų. Pirmas lūkestis buvo skaidrumo. Mes visi kalbėjome ir buvome supratę, kokia didelė problema buvo tuo metu veikusios 42 urėdijos. Šiandien deja tenka pripažinti, kad mes to skaidrumo daugiau nematome“, - sakė G. Landsbergis.

Pasak politiko, jeigu tie faktai yra teisingi, kad urėdai yra paskiriami medžioklėse, medžioklių lapai nėra pateikiami, „panašu, kad iš 42 kunigaikštysčių buvo padaryta viena karalystė, bet ji yra taip pat gerai saugoma“.

„Antras dalykas – mes tikėjomės politinės lyderystės. Tuomet mes matėme premjero, R. Karbauskio, ministro įsitraukimą. Politinė vadovybė buvo aiškiai pasakiusi, kad tai yra prioritetas. Ir mes, opozicija, tada žinojome, kad mūsų balsas yra lemiantis, ir tada jo reikėjo. Dabar jokios lyderystės mes nematome“, - sakė G. Landsbergis.

Kilo klausimų dėl Kaubrės skyrimo

Per posėdį TS-LKD atstovai taip pat kėlė klausimų dėl Valdo Kaubrės skyrimo Valstybinių miškų urėdijos vadovu.

„Kada vyksta naujo vadovo konkursas, kyla daug klausimų. Aš ministerijai išsiunčiau paklausimą dėl pono Kaubrės atitikimo konkursinėms sąlygoms, prašydamas pateikti informaciją, kaip jis išpildo reikalavimą turėti trejų metų darbo patirtį vadovauti didelei įmonei. Nors pačios įmonės vadovo konkursą vykdė išskirtinai ministerijos vadovybė, vadovavo kancleris, mano raštas buvo persiųstas Nacionaliniam bendrųjų funkcijų centrui, iki šiol atsakymas negautas, todėl kyla klausimas, ar Jūs ministre stengiatės, kad būtinai Jūsų medžioklės partneris užimtų tas pareigas? Ar kažką slepiate? Ar nėra atitikimo konkurso sąlygoms“, - klausė Aistė Gedvilienė.

Ministras sakė, kad atsakymas Seimo narei yra pateiktas, tačiau A. Gedvilienė tikino jo negavusi.

Po posėdžio ministras patikino neturįs pagrindo neskirti V. Kaubrės Valstybinių miškų urėdijos vadovu. Esą visi skundai jau išnagrinėti, ir visi procedūriniai sprendimai padaryti. Į pareigas jis turėtų būti paskirtas po kelių dienų.

K. Mažeika tikino, kad V. Kaubrė nebuvo jo medžioklės partneris.

„Buvau vienoje medžioklėje, kur jis irgi buvo pakviestas kartu, ten buvo ir kiti Seimo nariai, taip pat ir konservatoriai. Tai galima sakyti, kad tada jis yra mūsų visų bendras partneris“, - sakė K. Mažeika.

Pasak ministro, ta medžioklė vyko 2018 m. gruodžio 1 dieną.