„Kalbant apie Alytaus situaciją, aš prašiau, kad pateiktų visą informaciją, nes galbūt tiek viceministrė, tiek aš, buvome suklaidinti. Įvertinsime tyrimus, taip pat yra labai svarbu įvertinti metodiką, kaip buvo imti tyrimai. Laboratorija, kuri pateikė tyrimus, nėra akredituota. Mėginiai buvo imti ne iš rūsio, kuriame yra susitelkęs vanduo, o iš gretimų kažkokių šulinėlių, kurie gali parodyti visai kitą rezultatą“, - sakė K. Mažeika antradienį per Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdį Seime.

Ministras patikino, kad tas vanduo tikrai nebus išleistas.

„Šiuo metu jis yra pumpuojamas į atskiras talpas, kur turėsime galimybę, turėdami laiko, eksperimento arba esamų vandens valymo metodų būdu tą vandenį maksimaliai išvalyti, ir tada išleisti į Nemuną“, - sakė K. Mažeika.

Tarša viršija normas

DELFI primena, kad pirmadienį Alytaus meras Nerijus Cesiulis feisbuke pranešė gavęs vandens iš gaisravietės patikrinimų rezultatus.

„Gavom vandens tyrimų rezultatus. „Dzūkijos vandenų“ užsakymu juos atliko chemijos laboratorija Žirmūnuose. Jei turite kur, prisėskite. Sakau nuoširdžiai. Jei leisime į gamtą, antracenas normas viršija 645 kartus, naftalenas 74., benzo(b)fluorantenas 336, benzo(a)pirenas 93,4, o fluorantenas 134 kartus. Ir daug kitų keiksmažodžių, kuriuos supras chemikai. Aš sakau, palaukit, man tai nieko nesako, tik skamba baisiai. Pasirodo, baisiau nei baisu. Šitie cheminiai junginiai sukelia vėžinius susirgimus“, – rašė N. Cesiulis.

Meras priminė, kad jie yra gavę rekomendacijas iš Aplinkos ministerijos ir joms pavaldžių įstaigų, kad tą juodą vandenį per valymo įrenginius reikia leisti į Nemuną.

„Dar penktadienį gavome raštą su pasiūlymu leisti nuo 50 iki 100 kubų per dieną. Jeigu ten yra 50 tūkst. kubų užteršto vandens, tai reiškia, kad jį leistume 1000 dienų t.y. 3 metus. Genialus planas, gamtos mylėtojai“, – ironizavo N. Cesiulis.