Suskaičiavus balsus paaiškėjo, kad už atleidimą balsavo 72, 1 biuletenis buvo sugadintas, 5 balsavo prieš R. Žemaitaičio atleidimą. Jame dalyvavo 78 Seimo nariai.

Anot Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio Ramūno Karbauskio, savo veiksmais R. Žemaitaitis parodė, kad nėra valdančiosios koalicijos dalis, kiek vėliau buvo nutraukti ir koalicijos sutartis su šia partija.

Be valdančiųjų balsavo ir pora Mišrios grupės narių - Vytautas Bakas ir Petras Gražulis. Balsuoti atėjo net premjeras Saulius Skvernelis, savo balsą atidavė ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

R. Karbauskio teigimu, valdantieji rado bendrą poziciją dėl balsavimo, ar jis pavyks, valstiečių lyderis prognozuoti nesiryžo. Opozicija pareiškė, kad balsavime nedalyvaus.

Dėkojo už galimybę

Valstietis Jonas Jarutis pristatė Seimui valdančiųjų pateiktą pareiškimą.

Pirmasis į Seimo tribūną stojo pats R. Žemaitaitis.

„Norėčiau padėkoti už tą galimybę, kurią man suteikėte, man buvo garbė vadovauti jums, kai buvo leista man pirmininkauti. Tai buvo malonus darbas, trukęs metus. Mane kaip jauną politiką ištobulino, ištobulino kaip žmogų“, - Seimo salėje kalbėjo R. Žemaitaitis.

„Džiaugiuosi skaitydamas pareiškimo tekstą, nėra nei vieno žodžio, kuriuo reikštas nepasitikėjimas mano darbu“, - kalbėjo politikas.

Prasidėjus Seimo narių klausimams, pirmasis klausė Aušrinė Armonaitė. Ji parlamentaro klausė, ar jo likimo sprendimas yra tinkamas laikas.

Remigijus Žemaitaitis

„Seimas turi nemažai darbo, turime biudžetą, paskutinis šios kadencijos biudžetą, nauji mokesčiai siūlomi. Viduryje šitų diskusijų mes sprendžiame jūsų pozicijos klausimą. Atrodo, galėtų būti ne prioritetas. Kaip jūs manote, kodėl jūsų atleidimas yra teikiamas?“ - klausė ji.

„Dažniausiai sprendimai yra priimami bendru sutarimu. Esu įsitikinęs, kad tai yra keleto žmonių bandymas laikyti valdančiąją koaliciją įkaitais ir bandoma šantažuoti, kad nebus balsuojama už biudžetą“, - svarstė R. Žemaitaitis.

Algimantas Salamakinas teigė, kad R. Žemaitaitis yra antrasis Seimo vicepirmininkas, kuris taip stovi tribūnoje, pirmą kartą joje stovėjo pats R. Karbauskis.

„Daugiau skaitau, kad yra asmeniniai ginčai, bandymas išspręsti tas problemas. (…) Buvom jauni, esam jauni, buvom bendražygiai, kažkam buvom nepatogūs“, - atsakydamas į klausimą šypsojosi R. Žemaitaitis.

Eugenijus Gentvilas juokavo, kad prieš pusantrų metų R. Žemaitaitis „pardavė dūšelę“ valdantiesiems.

„Krovėtės sau garbę, matomumą, žinomumą visuomenėje. Dabar atėjo atsiskaitymo valanda, reikia pasitraukti, to nedarote. Bet ar valdančioji dauguma yra darbinga ir dalykiška, ar pirmiausia besikoncentruojanti į postus, ar į kerštą, kurie nenori paklusti?“ - klausė liberalas.

„Galiu tik padėkoti, kurie lygiai prieš metus ir 4 mėnesius, kurie išrinko mane vicepirmininku. Noriu padėkoti koalicijos partneriams. Dėl valdančiosios koalicijos, aš ir prieš tai sakiau, kad yra keletas žmonių, kurie gerą darinį griauna“, - tikino R. Žemaitaitis.

Ramūnas Karbauskis, Remigijus Žemaitaitis

R. Žemaitaitis už sunkų koalicijos darbą kaltino Juozą Bernatonį.

„Tai yra J. Bernatonis, kuris pastoviai tai vienu, tai kitu nepatenkintas. Ir aš galiu tiesiai šviesiai pasakyti, nebijau to“, - sakė politikas. Jis R. Karbauskiui linkėjo atsirboti nuo J. Bernatonio.

Į savo buvusį politinį bendražygį kreipėsi Petras Gražulis.

„Negalima į politiką žiūrėti per asmeninę prizmę. Aš sakau Tau, nesukonservatyvėk, nebūk intrigantas ir pavydus žmogus, ir nepavydėk Kildišienės. Tu jos dabar dar negali pamiršti. (…) Nesakau, kad Ramūnas yra tobulas politikas, nesakau, kad nedarantis klaidų. Visi, kas dirba, daro klaidų, bet, kuo didesnis chaosas valstybėje, tuo geriau konservatoriams ir tau, Povilai“, - kalbėjo P. Gražulis.

Prasidėjus paskutiniams pasisakymams, E. Gentvilas sakė, kad ne liberalai juos į tą postą pastatė, tai ne jie ir atims.

„R. Žemaitaitis tegul krapšto pakaušį ir sprendžia kaip išsisukti. Kam jis dabar dėkingas yra, tikrai ne liberalams“, - kalbėjo politikas.

„Prisimenu prieš tuos pusantrų metų koks pajuodęs buvo Remigijus, kai reikėjo eiti į valdančiąją daugumą, net plaukai susigarbanojo iš to rūpestėlio“, - sakė jis.

Į R. Žemaitaičio pusę stojo P. Urbšys.

„Ar neatrodo mums visiems, kad keldami politines dulkes, paskandiname tuos gerus darbus, kuriuos padarome“, - retoriškai klausė politikas.

Bernatonis: kaip žinote, šiandien – pilnatis

R. Žemaitaičio paminėtas J. Bernatonis kalbas susiejo su mėnulio faze.

„Mano atsakymas būtų toks, kad negalima tokiomis dienomis daryti tokius labai rimtus svarstymus. Kaip žinote, šiandien yra pilnatis“, - pusiau juokais sakė J. Bernatonis.

Politikas teigė nelabai supratęs, kodėl buvo paminėtas.

„Aš nelabai supratau, kodėl mane paminėjo, kadangi mes su juo nesame nei draugai, nei priešai, jį pažįstu tik pagal bendrą darbą Seime. Manau, kad tai yra tam tikra gynybos versija. Jis apie tai šiandien kalbėjo ir per radiją, tada dar minėjo mano vieną kolegą, dabar turbūt jo paminėti neišdrįso. Manau, kad man tai yra gera reklama“, - kalbėjo J. Bernatonis.

Atstatydinti Seimo vicepirmininką reikia ne mažiau kaip 71 balso „už“. Valdantieji spalio mėnesį nesėkmingai bandė atstatydinti „valstiečius“ palikusį Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį.

Jei balsavimas pavyks, vienas Seimo pirmininko pavaduotojo postas bus laisvas. Kas jį galėtų užimti, kol kas nėra žinoma. Kandidatą siūlys Seimo pirmininkas V. Pranckietis.

44 valdančiųjų atstovai, tarp jų – ir buvę bendražygiai „tvarkiečiai“, siūlo atleisti R. Žemaitaitį teigdami, kad jo darbas parlamento vadovybėje apsunkintas praradus iškėlusios frakcijos pasitikėjimą.

R. Žemaitaitis šiuo metu dirba Mišrioje Seimo narių grupėje, jis ten atsirado po to, kai Seime žlugo „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcija, susikūrė nauja frakcija „Lietuvos gerovei“. Šios frakcijos nariai, priklausę „Tvarkos ir teisingumo“ partijai iš jos išstojo. Ir su valdančiaisiais pasirašė koalicijos sutartį.

Posėdį galite stebėti čia.