„Tai pirmas kartas mano darbo praktikoje, kai žmogaus teisių stebėtojai lankėsi Kauno tardymo izoliatoriuje dėl sulaikyto ar suimtojo asmens“, - DELFI sakė Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojo pareigas einantis Remigijus Aniulis.

Vizitas, anot R. Aniulio, buvo suderintas su N. Venckienės bylą kurujančiu Kauno apygardos prokuratūros prokuroru. Jis žmogaus teisių stebėtojų vizitui neprieštaravo.

Pasak įkalinimo įstaigos atstovo, N. Venckienė laikoma atskirai nuo kitų suimtųjų, kameroje ji yra viena. Tokios, išskirtinės nei kitų sulaikytųjų ar suimtųjų, sąlygos garsiajai bėglei priklauso pagal galiojančią tvarką, pagal kurią buvę valstybės pareigūnai, politikai, taip pat teisėjai yra laikomi atskirai nuo kitų suimtųjų.

LŽGTA pagal suteiktą įgaliojimą atstovavusi kaunietė Tatjana Narkevičienė sako pirmadienį aplankiusi N. Venckienę tardymo izoliatoriuje ir pamatytas laikymo sąlygas vertinanti „kaip normalias“.

„Švaru, tvarkinga – normalios sąlygos, kiek tai galima pasakyti apie tokią įstaigą. Pati kamera nėra jauki, sakyčiau, ligoninės palata – jaukesnė. Man buvo leista pamatyti ne tik gyvenamąsias patalpas, tačiau ir pasivaikščiojimo kiemelius, sporto salę, koplyčią, biblioteką, t.y. visa tai, kuo gali naudotis suimtoji“, - DELFI sakė žmogaus teisių aktyvistė T. Narkevičienė.

Į klausimą, kodėl jų organizacija išskirtinį dėmesį rodo būtent šiai kalinei, T. Narkevičienė teigė, kad jos atstovaujama LŽTGA turi atskirą Gegužės 17-osios grupę, kuri rūpinasi „visais, kurie nukentėjo ar buvo teisiami Garliavos šturmo istorijoje“.

Pasak T. Narkevičienės, jai buvo sudaryta galimybė pasikalbėti su N. Venckiene.

„Jokių skundų ji neišsakė; paprašė perduoti tėvams, kad nesijaudintų, nes jai viskas gerai. Pagyrė duodamą kalėjimo maistą, kurį ji pavadino „visai patinkančiu“. Tačiau nusiskundė, kad paskutines tris paras sunkiai miega. Galimai tai yra ir nuovargis, ir laiko (su JAV – aut. past.) skirtumas – ji iš tiesų atrodo labai pailsusi“, - pasakjo T. Narkevičienė.

Ji teigė, kad N. Venckienės sveikatą stebi medikai, jie konstatavo, kad suimtosios kraujospūdis yra normos ribose. Pati N. Venckienė esą skundėsi tik nemiga.

LŽTGA atstovė taip pat negailėjo gražių žodžių Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojui R. Aniuliui, kuris, pasak T. Narkevičienės, „labai geranoriškai pažiūrėjo į mūsų prašymą ir nedarė jokių kliūčių susitikimui“.

Neringa dabar yra geresnėje teisinėje padėtyje nei būtų buvusi tuo atveju, jei nebūtų išvykusi į JAV. Kita vertus, šiandien mes piketavome prie Kauno apygardos prokuratūros, nes, mano nuomone, bylą tiriantis prokuroras, komentuodamas tariamą Venckienės pabėgimą ir slapstymąsi nuo teisinio persekiojimo, ignoruoja faktą, kad dar 2014-ais metais tuometinis premjeras Algirdas Butkevičius buvo oficialiai informuotas apie N. Venckienės gyvenamąją vietą, o ir nuvykusi į JAV, N. Venckienė oficialiai pasiprašė politinio prieglobsčio, taigi, jos elgesys negali būti traktuojamas kaip slapstymasis“, - sakė T. Narkevičienė.