Opozicijoje esantys politikai užsimena, kad tai, ar ši valdančiųjų iniciatyva atkartos Seimo pirmininko kėdės istoriją, – paaiškės tik rytoj (antradienį).

„Aš asmeniškai nemanau, kad yra reikalas dalyvauti dar vienoje „valstiečių vendetoje“, – Eltai asmeninę nuomonę deklaravo konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Politiko teigimu, jo vedama frakcija Seime tai, kaip elgsis antradienį vyksiančiame balsavime, apsispręs tą pačią dieną organizuojamame posėdyje.

Socialdemokratų frakcijos pirmininkas Julius Sabatauskas taip pat reiškė skepsį. Opozicijos lyderio pareigas einančio politiko teigimu, keistai atrodo siekis atleisti R. Žemaitaitį, kai šis, jo nuomone, apskritai geriausiai veda plenarinius posėdžius Seime.

„Tiesą sakant, R. Žemaitaitis geriausiai veda Seimo posėdžius. Jis juos veda greitai, operatyviai, per jo pirmininkavimą nekyla ginčų. Šia prasme jis yra geriausias. Jeigu yra smarkus atsilikimas – pirmininkavimui pastatyti reikia Žemaitaitį“, – kalbėjo S. Sabatauskas, pridurdamas, kad tai, ko gero, yra dar viena „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio užgaida.

„Toks jausmas, kad sprendžia vienas žmogus, o visi kiti linksi“, – kalbėjo jis. Politikas taip pat tvirtino, kad jo frakcija dar nenusprendusi, kaip elgsis vyksiančio balsavimo dėl R. Žemaitaičio atleidimo metu.

„Rytoj mes frakcijoje susirinksime ir nuspręsime“, – sakė J. Sabatauskas, pridurdamas, kad pats asmeniškai nesuprantantis, dėl ko „valstiečiams“ neįtiko „tvarkiečio“ darbas.

„Negaliu pasakyti už kolegas, ką jie mano, bet, tiesą sakant, nelabai suprantu, kodėl reiškiamas nepasitikėjimas“, – teigė jis.

Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen konkrečių nusiskundimų R. Žemaitaičio darbu taip pat negalėjo įvardinti.

„Ypatingų nusiskundimų dėl jo darbo mes neturime – bent jau mūsų frakcija. Tad žiūrime į tai, kaip į... ką čia slėpti, tai yra politinis veiksmas ir kova dėl Valdybos kontrolės“, – Eltai sakė liberalė, pabrėždama, kad rotacijos siekį Seimo valdyboje pati vertinanti atsargiai.

„Šiaip vertinu pakankamai skeptiškai šią užvirtą kovą prieš eilinį Valdybos narį, bet frakcijos pozicijos dar neturime“, – sakė ji, žadėdama, kad antradienį po Liberalų frakcijos posėdžio bus priimtas sprendimas.

„Mes padiskutuosime, ar laikytis panašios linijos, kaip su Seimo pirmininku, nors, mano galva, situacijos čia yra skirtingos. Tuomet buvo grynai asmenybių kovos klausimas, dabar to šiek tiek mažiau. Bet frakcijoje dar diskutuosime“, – apibendrino V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad antradienį Seimas ketina apsispręsti dėl R. Žemaitaičio atleidimo iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų. Po slapto balsavimo turėtų paaiškėti, ar Seimas patenkins 44 Seimo narių reikalavimą atleisti R. Žemaitaitį. Pats R. Žemaitaitis yra teigęs, kad iš pareigų pasitrauks tik Seimo nariams balsavus už jo atleidimą.

Jo atleidimo iniciatoriai pažymi, kad Seimo pirmininko pavaduotojas turi turėti Seimo narių, ir ypač jo išrinkimą į šias pareigas rėmusių frakcijų, pasitikėjimą.

Savo ruožtu „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis ne kartą viešai akcentavo, kad R. Žemaitaitis, pasak jo, kartu su dabartiniu Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu perėjo į opozicijos pusę, tokiu būdu iš valdančiųjų perimdamas kontrolę parlamento valdyboje.

Seimo Statutas numato, kad sprendimas dėl Seimo pareigūnų ar valstybės institucijų vadovų atleidimo dėl nepasitikėjimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.