1200 eurų – tokią žalą skaičiuoja Ukmergės verslininkas Kasparas Ramonas, po kelių įsilaužimų nusprendęs imtis visų įmanomų atsargumo priemonių.

Į kavinę paaugliai brovėsi net tris kartus. Vieną kartą nepavyko, o kitus du buvo apšvarinta kasa, iš kurios, kaip teigia „Gastro pub“ savininkas K. Ramonas, ir vieno, ir kito įsibrovimo metu buvo paimta po 600 eurų.

Verslininkas teigia, kad po apiplėšimo nė negalvojo, kad tie patys nusikaltėliai bandys ir vėl, tačiau po to, kai teko vėl nukentėti, ne tik nepalikinėja grynųjų pinigų kasos aparate, tačiau ir sustiprino kavinės apsaugą. Atverti piniginę teko ir tvarkant išdaužtus stiklus duryse.

„Matėme, kad vaikšto, trinasi, nuorūką kažkokią paima“, – teigė K. Ramonas ir įvardijo, kad ne tik pasirūpino signalizacija, bet ir sumontavo papildomas apsaugines žaliuzes.

Vagystės kavinėje – ne vienintelės. LNK kalbino Ukmergėje sunkvežimių įmonę turintį vyrą. Nors plėšikų grobis – apgailėtinas, jie stipriai apgadino tris sunkvežimius. „Pavogti daiktai nereikšmingi. USB raktas, įkrovimo laidai, – vardijo vyras. – Daugiau žalos dėl to, ką padarė įsilauždami.“

Tokių nukentėjusių Ukmergėje yra ir daugiau. LNK žinias pasiekė žiūrovo laiškas, kuriame jis prašo pagalbos. Nepilnamečių teroras mieste esą nesibaigia jau pusmetį, kenčia ne tik verslininkai, bet ir automobilius gatvėse paliekantys jų savininkai.

Kad nepilnamečių gauja sparčiai lipa nusikaltėlių karjeros laiptais – akivaizdu. Vien per tris mėnesius paaugliai užsitarnavo vienuolika ikiteisminių tyrimų, septynis iš jų – spalį.

Gyventojai piktinasi, kad nusikaltėliai nevaldomi, dalies jų net negalima nubausti. Jauniausiam gaujos nariui – vos dvylika. Tačiau du 16-mečiai atpildo valandos, panašu, sulaukė, teisme jiems buvo paskirtas suėmimas dviem savaitėms.

Policijos teigimu, visi penki paaugliai auga socialinių įgūdžių neturinčiose šeimose. Vieni tėvai prašo pareigūnų pagalbos, o kiti – nelaiko savo vaikų elgesio blogu.

„Mes tuos vaikus pastebėjome jau anksčiau, kol jie nebuvo sulaukę šešiolikos metų, – LNK žinioms teigė Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Saulius Kazlauskas. – Buvo visokios stovyklos, bandėme juos sudominti sportu. Turime sporto salę, kartu su jais sportavome. Turistiniai žygiai... Bet visos mūsų dėtos pastangos, galime konstatuoti, liko bergždžios.“

Sporto salė, komisariato viršininko teigimu, paauglius domino labai trumpai. Paaugliai pasirinko gyvenimą gatvėje, o pinigų bandė išpešti net iš jiems padėti norėjusių policijos pareigūnų. „Pasibeldė į policijos pareigūnų duris ir paprašė pinigėlių už tai, kad neva automobilis kieme liko neuždarytas“, – teigė policijos komisariato viršininkas.

Dar du gaujos nariai – keturiolikmečiai. Jie, vietoje pamokų, LNK žurnalistams filmavus reportažą tvarkė apleistas patalpas, kurios turėtų tapti prieglobsčiu vietos nerandančiam jaunimui. Šias patalpas tvarkė ir kiti paaugliai. Patalpose turėtų būti įrengtos dviračių tvarkymo dirbtuvės.

„Jie čia tvarkėsi. Tvarkėsi, vežė didžiausius konteinerius atliekų. Čia buvo baldų liekanų, kėdžių, stiklų, – vardijo Ukmergės jaunimo laisvalaikio centro direktorė Daiva Pranckevičienė. – Darbo dar sočiai, bet pamažu įsikuriame.“

Savivaldybė sudėtingiems paaugliams ieško ir daugiau veiklų. „Dirbame su autoritetais. Dirbame su žmonėmis, kurie dirba policijoje, yra veteranai ir psichologai, – LNK žinioms kalbėjo Ukmergės rajono meras Ronaldas Janickas. – Prisitraukiame autoritetus iš įvairių sričių, kad kiekvienam vaikui kažką rastume.“

Kad jaunieji nusikaltėliai kuo mažiau laiko praleistų drauge, perkelti į skirtingas mokyklas.