N. Venckienės advokatė Sonata Žukauskienė sakė, kad N. Venckienei paskirtas dviejų mėnesių suėmimas.

„Dviejų mėnesių suėmimą, bet kur ji bėgs, jai nėra jokio tikslo bėgti“, - sprendimą vertino N. Venckienės advokatė.

„Minėjau, kad ji labai stipri. Ką darysi, sakė, kad prie visko pripratusi, iškentės“, - pirmąją N. Venckienės reakciją įvardijo advokatė.


Ji sakė, kad turbūt N. Venckienė ir toliau liks Kauno tardymo izoliatoriuje.

„Vakar ji buvo sulaikyta, dabar jai paskirtas suėmimas“, - sakė ji.

N. Venckienės advokatė S. Žukauskienė minėjo, jog pagrindiniai motyvai skiriant suėmimą buvo tai, kad įtariamosios sūnus gyvena užsienyje, ten ji turi nemažai ryšių, gali bėgti ir slėptis.

Su šiuo sprendimu nesutinkanti advokatė sakė tokį teismo sprendimą skųsianti Kauno apygardos teismui.

Teisėjas: suėmimas skirtas dėl vienintelio pagrindo

Prokuroro Dariaus Jakučio prašymą patenkinęs teisėjas Arūnas Purvainis, laikinai einantis Kauno apylinkės teismo pirmininko pareigas, penktadienį žurnalistams sakė, kodėl pasirinktas būtent suėmimas šiam laikotarpiui.

„Kaip žinia, šiandien prieš keliolika minučių paskelbta nutartis, ja prokuroro pareiškimas buvo patenkintas visiškai. Kardomoji priemonė, suėmimas, paliekamas galioti toliau, 2 mėnesiams nuo lapkričio 6 dienos“, – teigė jis.

„Dėl paties pagrindo ir sąlygų. Kardomoji priemonė, suėmimas, palikta galioti palikta dėl vienintelio pagrindo, pagrįstai manant, kad įtariamoji galėtų pabėgti ir pasislėpti. Nustatant šį pagrindą ir konstatuojant, pripažinus jį esant neabejotinai“, – sakė teisėjas A. Purvainis.

Teisėjas kalbėjo apie ryšius užsienyje, teistumą

„Įtariamoji šiuo metu turi stiprius ryšius užsienyje – JAV, kur turėjo iki sulaikymo gyvenamą vietą, užsiėmimą, ten gyvena jos sūnus. Į jos ryšius Lietuvoje, faktinį jų nebuvimą, neturi užsiėmimo, gyvenamosios vietos, yra išsituokusi, vien tos aplinkybės, kuriomis įtariamoji bandė pagrįsti švelnesnių priemonių taikymą, galimybė gyventi pas tėvus, jų bute, ikiteisminio tyrimo teisėjų vertinimu nepagrindė galimybės taikyti švelnesnes priemones“, – sakė jis.

Teisėjas įvardijo, kokiais pagrindais įtariamoji prašė paskirti jai švelnesnę kardomąją priemonę.

„Motyvai buvo tokie, kad nėra būtinybės (suėmimui, aut. p), nes nėra pagrindo manyti, kad gali pasislėpti. Toks manymas buvo grindžiamas galimybe gyventi tėvų bute ir asmens dokumento neturėjimu“, - sakė teisėjas. Tačiau buvo pasirinkta kita kardomoji priemonė.

Paprašytas pakomentuoti, kodėl teismo prieigose buvo sustiprintas policijos patruliavimas, žurnalistai klausė, ar taip buvo siekiama apriboti proceso matomumą.

„Tai čia šiuo atveju buvo ne dėl kažko padaryti, bet užtikrinti sklandų procesą. (…) Šiomis priemonėmis nebuvo keliamas tikslas, kad buvo suvaržyta teisė žinoti, matyti. Tiesiog buvo laikomasi tam tikros tvarkos“, – sakė ji.

Prokuroras: tyrimą nusprendė užbaigti

Prokuroras D. Jakutis surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad nebuvo jokių neramumų, dėl to dėkoja policijos pareigūnams.

„Visų pirma, sutikdamas ir su teismo pirmininkais išsakytais žodžiais, norėčiau pradėti nuo to, kad esame labai dėkingi policijos pareigūnams. Nebuvo jokių ekscesų, tai tikrai buvo labai svarbu“, – kalbėjo prokuroras.

„Galėčiau tik pasidžiaugti, kad prokuratūros pateikti argumentai įtikino teismą. Ir priėmė tokį sprendimą, kokio mes ir prašėme“, – kalbėjo prokuroras.

„Nusprendėme ikiteisminį tyrimą užbaigti“, – žurnalistams sakė prokuroras Darius Jakutis.

Pasak jo, tyrimą buvo galima pabaigti, nes apklausus N. Venckienę byloje nepaaiškėjo jokių naujų aplinkybių.

Baigus tyrimą proceso dalyviai informuojami apie jų teisę susipažinti su visa ikiteisminio tyrimo medžiaga per prokuroro nustatytą terminą – šis terminas nustatytas iki lapkričio 21 dienos.

„Šitas laikotarpis mažiau priklauso nuo prokuroro, tas laikas turi būti protingas. Procesas priklausys nuo to, kiek bus gauta prašymų. Tada bus galima surašyti kaltinąmąjį aktą ir bylą perduoti teismui“, – žurnalistams sakė prokuroras D. Jakutis.

N. Venckienei pareikšti įtarimai dėl teismo sprendimo nevykdymo, pasipriešinimo policijos pareigūnui, trukdymo antstoliui ir sudavimo į veidą Laimutei Stankūnaitei.

Byloje nukentėjo policijos pareigūnas, Laimutė Stankūnaitė, jos dukra ir teismo sprendimą vykdžiusiai antstolei.

Darius Jakutis – ikiteisminis tyrimas N. Venckienės byloje baigtas.

Gali sulaukti milžiniškų ieškininių

Pasak prokuroro, civiliniai ieškiniai byloje dar nėra pareikšti. Tai bus galima padaryti iki įrodymų tyrimo pradžios, kai byla bus perduoda nagrinėti teismui. Pasinaudoti teise teikti civilinius ieškinius gali visi nukentėjusieji.

Manoma, jog didžiausią ieškinį pateiks dukros vardu ir veikdama jos interesais pateiks L. Stankūnaitė. Suma, kuria bus įvertinta vaiko ir motinos atskyrimo žala, N. Venckienei nevykdant teismo sprendimo grąžinti dukterėčią jos mamai, gali būti itin solidi.

Pasak prokuratūros atstovų, N. Venckienės byla teismą galėtų pasieti jau po dviejų mėnesių. Kuris teismas imsis ją nagrinėti – dar nėra tiksliai aišku.

Pagal nusikaltimo padarymo vietą N. Venckienės bylą turėtų nagrinėti Kauno apygardos teismas. Tačiau įtariamąja tapusi teisėja šiame teisme yra dirbusi, čia yra dirbęs ir nužudytas teisėjas Jonas Furmanavičius, tad gali kilti papildomų klausimų dėl teismo nešališkumo.

Kuriam šalies apygardos teismui bus paskirta ši bylos, spręs Lietuvos Apeliacinis teismas.

Ištrūkti į laisvę nepavyko

Nuo Lietuvos teisėsaugos į JAV pasprukusi ir nuo 2013 metų ten gyvenusi buvusi Seimo narė ir teisėja N. Venckienė neišvydo laisvės. Ji ir toliau dienas leis Kauno tardymo izoliatoriuje, kuriame kalima nuo trečiadienio vakaro.

Iš JAV į Lietuvą grąžintai garsiąjai bėglei N. Venckienei pareikšti įtarimai teismo sprendimo nevykdymu, trukdymu antstoliui, sudavimu į veidą dukterėčios motinai Laimutei Stankūnaitei bei pasipriešinimu policijos pareigūnui. Vakar Kauno tardymo izoliatoriuje vykusios apklausos metu bei teismo posėdyje N. Venckienė davė parodymus, tačiau savo kaltę neigė. Anot prokuroro Dariaus Jakučio, įtarimai, pareikšti N. Venckienei šioje byloje, keistis jau nebegalės.

Lietuvos teisėsauga anksčiau N. Venckienei buvo pareiškusi įtarimus įvykdžius beveik keturias dešimtis nusikalstamų veikų epozidų, kurių didžiąją dalį sudarė kaltinimai neteisėtai rinkus informaciją apie privatų asmenų gyvenimą, taip pat mažametės dukterėčios tvirkinimu, kitais nusikaltimais. Pasak prokurorų, šie įtarimai buvo panaikinti svarstant ekstradicijos prašymą dėl JAV ir Lietuvos teisės aktų skirtumų.

JAV už grotų praleistas laikas turėtų būti įskaitytas

Tyrimą vykdantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras D. Jakutis teismo prašė N. Venckienę suimti dviem mėnesiams argumentuodamas tuo, kad ji gali slėptis nuo teisėsaugos. Ją atstovaujanti pusseserė advokatė Sonata Žukauskienė prašė įtariamąjai skirti pačią švelniausią kardomąją priemonę, rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Į pagal pareikštus įtarimus gresiančios bausmės laiką, tiek prokuroro, tiek ir advokatės S. Žukauskienės teigimu, turėtų būti įskaitytas JAV kalėjime praleistas laikas. N. Venckienė Čikagos kalėjime buvo laikoma nuo 2018 metų kovo.

Ruošėsi apsistoti tėvų bute

N. Venckienės pusseserė teikdama teismui prašymą skirti švelniausią kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti yra minėjusi, jog garsiąją bėglę į savo namus priims jos tėvai.

„Ji gyventų pas tėvus. Tėvai turi butą Garliavoje. Yra tėvų sutikimas, nuosavybės dokumentai. Prokuratūra viską turi ir žino“, – minėjo S. Žukauskienė.

Garliavos įvykių epicentru tapęs N. Venckienės tėvų namas Klonio gatvėje, prie kurio būriavosi žmonių minios, jau kuris laikas priklauso kitiems savininkams.

Šaltinių duomenimis, Vytautas Andrius Kedys ir jo žmona Laimutė Kedienė namą pardavė bandydami padėti į JAV pasprukusiai dukrai. Šalia stovintis namas, kuriame su tuomečiu vyru, advokatu Aidu Venckumi gyveno N. Venckienė, jai nebepriklauso.

Prieš išsiskirdama su vyru buvusi teisėja šį turtą perleido. Manoma, jog tai padaryta siekiant apsaugoti turtą nuo gresiančių ieškinių.

Policija rengėsi galimiems protestams bei provokacijoms

Teismui rengiantis paskelbti, koks likimas laukia N. Venckienės, policija ėmėsi papildomų saugumo priemonių. Teismo rūmų prieigose, tiek jų viduje budi sustiprintos pareigūnų pajėgos, policininkai metalo detektoriais tikrina visus įeinančius į teismą.

DELFI žiniomis, šių papildomų saugumo priemonių nuspręsta imtis baiminantis galimų provokacijų ir N. Venckienės garbintojų neprognozuojamo elgesio. Juolab socialiniuose tinkluose buvo pasirodę raginimų ruoštis protestų bangai, kuri esą tesis tol, kol N. Venckienė nebus išleista į laisvę.

Sustiprintos policijos pajėgos Kauno apylinkės teismo rūmus saugojo ir vakar, kai buvo atvežta N. Venckienė. Jokių incidentų neužfiksuota, prie teismo buvo atvykę tik du buvusios teisėjos bendražygiai.