Iki šiol neviešintuose išrašuose cituojamos teismo posėdžių kalbos.

„Kadangi prokurorai ir „teisės ekspertai“ teigia, kad niekas pačios bylos nenagrinėjo, pateikiu tik kelias ištraukas iš teismo posėdžių kur JAV teisėjas aiškinasi apie situaciją Lietuvoje, prašo jam pateikti įrodymus apie mamos dalyvavimą, kalba net apie Šarūną Paberalių, – „Facebook“ rašė K. Venckus. – Nors mes pagal ekstradicijos sutartį negalėjome pateikti savo įrodymų, o tik aiškintis dėl Lietuvos vyriausybės pateiktų „įrodymų“, iš 39 nusikalstamų veiklų liko 4.“

K. Venckus pasidalijo keliomis ištraukomis. Vienoje jų teisėjas teigia: „Aš tikriausiai daviau daugiau laiko nei teismas man suteikia teisę, nes manau, kad tai kažkas, kas kertasi su pamatiniu teisingumu, kurio reikalauja kiekvienas teismas“.

Kitoje ištraukoje teisėjas teigia: „Bet aš susirūpinęs tuo, kad... Ar ši ekstradicija nesikerta su teisingumu?“ Teisėjas priduria, kad būtina viską nuosekliai išsiaiškinti.

Vėliau jis prašo, kad jam būtų suteikti įrodymai, kad jis būtų užtikrintas, kad viskas daroma teisingai.

Visos šios citatos nėra teigiamos viena po kitos, jas skiria kelios dešimtys puslapių, tačiau visos jos – iš posėdžio, kuris JAV teisme vyko praėjusių metų rugpjūčio 21-ąją.

Iš JAV mamos N. Venckienės ekstradiciją bei visus procesus Lietuvoje stebintis K. Venckus jau pirmąjį vakarą, kai buvo oficialiai patvirtinta, kad N. Venckienė Lietuvoje, piktinosi prokuratūros žodžiais.

„Prokuroras per tiesioginę transliaciją arba melavo arba yra nesusipažinęs su JAV teismo dokumentais. Ilinojaus teisėjas D. Martin, teismo posėdyje tiesiogiai pasisakė apie kaltinimą „dėl neteisėto informacijos apie asmens privatų gyvenimą rinkimo“ ir neleido mamos išduoti Lietuvai dėl šio kaltinimo, jis teismo posėdyje pasakė „O prie ko čia Venckienė?“, – tvirtino K. Venckus.

Trečiadienį į Lietuvą pargabenta buvusi teisėja Neringa Venckienė laikoma Kauno tardymo izoliatoriuje. Ketvirtadienio rytą ji buvo apklausta, popiet Kauno miesto apylinkės teisme vyko posėdis dėl suėmimo pratęsimo. Posėdžio sprendimas bus paviešintas penktadienį.

Prokuroras Darius Jakutis teigė, kad posėdžio „atmosfera buvo normali“, tačiau pridūrė, kad sprendžiant dėl suėmimo pratęsimo bus atkreiptas dėmesys į tai, kad ji beveik šešerius metus slapstėsi Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Prokuroras sakė, šis laikas būtų reikalingas tyrimo procedūroms pabaigti, t.y. galimybės įtariamajai susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga, tenkinti prašymus, tačiau patį tyrimą jis sako galintis atlikti ir per trumpesnį terminą.

Paklaustas, ar mato grėsmę, jog N. Venckienė gali būti išleista į laisvę, jis tikino, kad taip.

„Matau grėsmę, nes žmogus virš 6 metų slapstėsi ir gali tai daryti vėl“, – žurnalistams Kaune ketvirtadienį sakė prokuroras

„Posėdyje kalbėjau apie 2 mėnesių terminą, kuris reikalingas tyrimui pabaigti. Bet tai daugiau buvo motyvai dėl procedūrų, kurios baigiant tyrimą, priklauso ne tiek nuo prokuratūros, kiek nuo pačio įtariamojo, turiu omenyje susipažinimą su bylos medžiaga, prašymų rašyme. Kadangi praktikos turime, mano prašymas buvo toks“, – Kaune žurnalistams sakė N. Venckienės suėmimo prašantis prokuroras.

JAV po ekstradicijos N. Venckienei paliko keturis įtarimus iš pareikštų trylikos.

JAV nurodė, kad vadovaujantis šios šalies įstatymais ji Lietuvoje gali būti teisiama dėl keturių nusikalstamų veikų: dėl trukdymo teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai (LR Baudžiamojo kodekso (BK) 231 str. 1 d.), dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo (LR BK 245 str.), dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo (LR BK 140 str. 1 d.), dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui (LR BK 286 str.).

Venckienė – Kauno miesto apylinkės teisme: