Viršijimai nustatyti savivaldybės vykdomo aplinkos monitoringo metu šiaurinėje miesto dalyje esančiuose Bomelio Vitės ir Didžiosios Vitės gyvenamuosiuose mikrorajonuose.

Didžiausi viršijimai nustatyti ties uosto teritorija, einant toliau nuo uosto, koncentracijos palaipsniui mažėja, pranešė savivaldybė.

Savivaldybė savo ruožtu skirs padidintą dėmesį Vitės kvartalo gatvių ir šaligatvių valymui, lapų išvežimui, ugdymo įstaigų teritorijų priežiūrai ir kitiems darbams, kurie padėtų išvengti dirvožemyje ir ant kietųjų dangų nusėdusio chromo plitimo atgal į orą.

Gyventojams rekomenduojama vaikščioti kieta danga dengtais takais (šaligatviais, asfaltuotais takais), nepurenti dirvožemio, neleisti vaikams žaisti žolėje, smėlyje, nevartoti šioje teritorijoje užaugintų vaisių ir daržovių. Rytoj bus kviečiami užterštoje teritorijoje įsikūrusių ugdymo įstaigų vadovai bei kartu su visuomenės sveikatos specialistais tariamasi, kaip užtikrinti saugų ugdymo procesą. Detalesnės rekomendacijos gyventojams bus pateiktos gavus galutinę dirvožemio tyrimų ataskaitą.

Dėl nustatytų chromo koncentracijos dirvožemyje viršijimų ketvirtadienį sušauktas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis, pranešė savivaldybė.

Savivaldybė dėl situacijos kreipėsi į Vyriausybę, Aplinkos apsaugos agentūrą ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją, prašoma peržiūrėti užterštoje teritorijoje veikiančių įmonių taršos leidimų sąlygas.

Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pranešė galinti paimti ir ištirti užterštoje teritorijoje užaugintų vaisių ir daržovių mėginius. Gyventojai, pageidaujantys, kad būtų ištirti jų maisto produktai, raginami susisiekti su šia tarnyba.

Posėdžio metu informuota, jog ūkių, iš kurių vaisiai ir daržovės būtų tiekiami į rinką, Maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, šioje teritorijoje nėra.

Kitas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis planuojamas lapkričio 18 dieną, kai bus gauta atliktų tyrimų galutinė ataskaita bei Geologijos tarnybos įvertinimas, taip pat prašoma Uosto direkcijos, kad būtų pristatyti uosto turimų taršos tyrimo stotelių matavimo rezultatai.

Uosto direkcija: užteršto dirvožemio klausimas turi būti operatyviai išspręstas

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija bendradarbiaus siekiant atsakyti į visus keliamus klausimus dėl užteršto dirvožemio Klaipėdos mieste. Vakar buvo išplatintas pranešimas, kuriame teigta, kad tam tikrose miesto vietose paimtuose dirvožemio mėginiuose fiksuojama didesnė nei leidžiama chromo koncentracija. Kai kurios zonos yra greta uosto teritorijų.

„Reikia pakartotinai atlikti aiškius ir išsamius tyrimus, kurie atskleistų šio elemento atsiradimo dirvožemyje priežastis. Manome, kad turi būti parengtas aiškus veiksmų planas, įvardintos visos reikalingos priemonės. Uosto direkcijai svarbu, kad būtų užtikrinta saugi gyvenamoji aplinka, todėl ieškosime būdų, kaip savo turimomis priemonėmis galėtume prisidėti prie šios problemos sprendimo. Svarbu, kad aplinkosaugininkai, kartu su savivaldybės specialistais, uosto atstovais konstruktyviai bendradarbiautų, kad šis klausimas būtų operatyviai išspręstas“, – sakė Vidmantas Paukštė, Uosto direkcijos infrastruktūros direktorius, l. e. generalinio direktoriaus pareigas.

Klaipėdos savivaldybės teritorijų dirvožemio monitoringas atliekamas nuo 2005 metų ir jau nuo tada dirvožemyje yra aptinkama didesnė nei leistina chromo koncentracija, tačiau dėl šio klausimo į Uosto direkciją ar uosto kompanijas nebuvo kreiptasi. Jeigu tai yra įsisenėjusi, kelis dešimtmečius egzistuojanti problema, turi būti numatytos priemonės, galinčios padėti šias pasekmes pašalinti.