„Perkėlus į rezervą planuojamus 200 milijonų, jeigu šios lėšos nebus metų eigoje naudojamos, PSDF rezervą padidins iki visiškai neadekvataus lyginant su paties biudžeto dydžiu lygio – daugiau nei 600 mln. Galima ironizuoti, kad visiškai neaišku, kokio masto krizei rengiasi sveikatos apsaugos ministras ir kodėl jai nesiruošia likusi Vyriausybės dalis“, – pabrėžia TS-LKD frakcijos narė Ingrida Šimonytė.

„Tačiau ironizuoti nėra ko, nes ministras net neslepia lūkesčio į rezervą perkeliamas šiuo metu lėšas bandyti naudoti kitais metais. Tai iš esmės neatitinka Konstitucijoje Seimui numatytos pareigos tvirtinti biudžetus, jų pajamas ir išlaidas, o rezervas yra tik „teorinis“, kadangi jis nėra atidedamas nenumatytoms aplinkybėms ir (arba) ekonomikos nuosmukiui – augant biudžetui ketinama bandyti naudoti ir rezervo lėšas.

Vadinasi, dalis išlaidų yra tiesiog „paslepiama“ tuo tikslu, kad raportuojami fiskaliniai rodikliai biudžetų priėmimo metu atitiktų ES reikalavimus dėl fiskalinės drausmės. Fiskalinės drausmės reikalavimų laikymasis neadekvačiai didele dalimi perkeliamas mažiausiam biudžetui. Pajamų trūkumas viešajam sektoriui adekvačiai finansuoti, įvykdžius neatsakingą mokesčių reformą, bandomas slėpti abejotino teisėtumo finansine inžinerija“, – sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, frakcijos posėdyje dalyvavęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga net neslėpė, jog lėšos įšaldomos dėl optinio pertekliaus rezultato. Tokiu būdu iš esmės jau dabar žinomos būsimos išlaidos nėra skaidriai atvaizduojamos biudžetų projektuose. Tai, pasak I. Šimonytės, vargiai atitinka Konstitucijoje numatytas valdžios institucijų atsakomybės ir kompetencijos ribas.

„Veryga pripažino, kad, kai išlaidos auga kitame sektoriuje, medikams išlaidos augti nebegali. Kam jūs ruošiatės, kad dedate į rezervą 200 milijonų eurų? Koks yra tas scenarijus, kad reikia rezerve įšaldyti tokią milžinišką sumą, kurią būtų galima naudoti? Kodėl neproporcingai didelė fiskalinės drausmės naštos dalis tenka medikams? Tai yra neadekvatu“, – posėdyje klausė Seimo narė Ingrida Šimonytė.

TS-LKD posėdyje dalyvavo Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė Živilė Gudlevičienė, Profesinių sąjungų organizacijos „Lietuvos medikų forumas“ pirmininkas Valdas Pečeliūnas, Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.