Pasibaigus pirminei įtariamosios apklausai, priklausomai nuo jos rezultatų, prokurorai spręs kokios kardomosios priemonės N. Venckienei prašyti kreipiantis į teismą.

Pirminiais duomenimis, pasak prokuratūros atstovų, klausimas dėl kardomosios priemonės skyrimo N. Venckienei šiandien bus sprendžiamas Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose.

Tačiau egzistuoja tikimybė, jog N. Venckienės kardomosios priemonės klausimas gali būti sprendžiamas ir kituose teismo rūmuose.

Tokia tikimybė egzistuoja, nes pati N. Venckienė ar jos gynėjas gali prašyti nušalinti tiek prokurorų prašymą nagrinėsiantį teisėją, tiek ir patį teismą. N. Venckienė yra dirbusi šiame teisme, pažįsta nemažai teisėjų, o tai gali tapti rimtu pretekstu reikšti nušalinimui.

Prokuratūra ketvirtadienį paprašė Kauno apylinkės teismo pratęsti suėmimą į Lietuvą iš Jungtinių Valstijų atgabentai buvusiai teisėjai ir parlamentarei, pranešė teismas.

„Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose gautas prokuroro pareiškimas įtariamosios N. V. atžvilgiu, kuriuo prašoma palikti galioti nutartį skirti suėmimą ir nustatyti naują suėmimo terminą“, – teigiama pranešime.

Konkretus suėmimo terminas jame neįvardijamas.

Anot teismo, kardomosios priemonės klausimas bus sprendžiamas 14 valandą.

Venckienės advokatė prašys rašytinio pasižadėjimo neišvykti

Neringos Venckienės advokatė Sonata Žukauskienė žurnalistams po N. Venckienės apklausos pasakė, kaip ji jaučiasi.

„Pagal tai, kiek ji išbuvusi, ji jaučiasi pakankamai normaliai, pakankamai stipriai“, – ketvirtadienį Kaune žurnalistams sakė S. Žukauskienė.

„Mane stebina jos stiprybė, ne kiekvienas žmogus galėtų būti toks stiprus ir duoti paaiškinimus. Pakankamai normaliai ji jaučiasi“, – sakė ji.

Jos teigimu, apklausa šiandien truko 2 valandas, tačiau kuriam laikui siūloma ją suimti, nėra žinoma.

„Po pietų spręs, kiek esu informuota, teismui pateiktas pareiškimas, kokio turinio, nežinau“, – teigė ji.

„Šiandien ji buvo apklausta, šiandien jai įteikė nutarimą, kad nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl maždaug 30 nusikalstamų veikų, pareikšti įtarimai dėl 4 nusikaltimų. (…) Ir apklausta ir viskas. Ji davė nuoseklius paaiškinimus, ji neprisipažįsta“, – sakė advokatė.

Neringos Venckienės advokatė Sonata Žukauskienė

Ji teigė, kad apklausoje jos nenustebino nei vienas N. Venckienei užduotas klausimas. Moteris teigė, jog tikisi, kad N. Venckienė bus paleista į laisvę.

„Aš labai tikiuosi, pagalvokite, 21 mėnesį ji buvo sulaikyta. Už tokius nusikaltimus nesu mačiusi per visą praktiką, kad būtų reali teisės atėmimo bausmė. Tikiuosi, kad ją turėtų paleisti“, – sakė ji.

Pridurdama, kad Amerikos kalėjime praleistas laikas turėtų būtų įskaičiuotas į bausmės laiką.

„Tikiuosi, kad teismas bus protingas ir teisingas“, – sakė advokatė. Ji žurnalistams sakė, kad teismo prašys, kad būtų paskirta kita kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

„Bet jei ją veš į teismą, jie gali prašyti ir intensyvios priežiūros, namų arešto, gal ir suėmimo prašys, nežinau. Manau, kad būtų neadekvatu“, – sakė ji.

Advokatė S. Žukauskienė priminė, kad N. Venckienės tėvai dar turi butą Garliavoje, kuriame ji galėtų gyventi.

Venckienės palaikytojas: jei nepaleis, kažką darysime

Likus valandai iki N. Venckienės atvesdinimo į teismą, prie pastato pasirodė jos palaikytojas su plakatais rankose. Viename jų buvo parašyta: „Gėdai teismams, dirbantiems banditų klanui“.

Vyras tvirtino, kad yra vienas, nes visi kiti bijo: „Sėdi visi prie ekranų rankas sudėję ir viskas“.

„Aš turiu tris vaikus, kuriuos bandau išauklėti dorais žmonėmis ir visa kita. Aš darau, nes stengiuosi dėl savo vaikų, dėl kitų vaikų galų gale stengiuosi“, – tvirtino vyras.

Jis teigė, kad lauks, ką nuspręs teismas, ir tada galvos, ar burtis ir piketuoti. „Kol kas niekas nežino, kas toliau bus, kas čia darysis. Gal Neringą paleis ir nereikės organizuoti jokių piketų. O jei nepaleis, bandysim kažką, reikalausime. Aš asmeniškai vienas viską darau, nepriklausau jokiai organizacijai, jokiai partijai. Rodau paprastiems žmonėms, kad ir vienam galima viską padaryti“, – teigė vyras.

Jis N. Venckienę plakatais palaikė ir prie prokuratūros, kur ji buvo apklausiama. Daugiau palaikytojų nesimatė. Vyras rankose laikė net kelis plakatus, tačiau atėjo vienas, todėl teigė, kad neturi su kuo jais pasidalinti.

E. Pašilis žada vėliau atsakyti, kodėl panaikinta dalis kaltinimų

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ketvirtadienį Vyriausybėje žurnalistams nekomentavo, kiek įtarimų N. Venckienei panaikinta dėl Lietuvos ir JAV teisinės sistemos skirtumų, o kiek dėl galimų prokurorų klaidų.

„Aš manyčiau, gal vėliau mes atsakysime jums į šitą klausimą“, – kalbėjo prokuratūros vadovas.

Jis taip pat teigė kol kas neįžvelgiantis Lietuvos prokurorų klaidų dėl kai kurių panaikintų N. Venckienei įtarimų.

„Sprendė perduodančioji valstybė – būtent JAV ir tas reglamentavimas turėtų būti aiškus pagal abiejų valstybių įstatymus. Ir šiandien turim tai, ką turim – tuos keturis straipsnius. Ir matysim, jeigu faktinės aplinkybės rodys ir situacija, kad reikia praplėsti įtarimų sąrašą, baudžiamosios atsakomybės ribas, tai bus taip ir daroma“, – teigė generalinis prokuroras.

„Kol kas aš bent jau prokurorų kaltės neįžvelgiu. Jeigu bus tam tikri požymiai, kad kažkas neatlikta... Bet aš jums galiu garantuot, kad visą tą ekstradicijos laikotarpį vyko aktyvus susižinojimas su JAV. Jeigu buvo reikalingi tam tikri patikslinimai, viskas buvo atlikta“, – pridūrė jis.

DELFI primena, kad policijos atstovas spaudai Ramūnas Matonis BNS sakė, kad iš Čikagos įtariamąją skraidinęs lėktuvas apie 14.00 val. (15.00 val. Lietuvos laiku) nusileido Varšuvos oro uoste. Iš ten ji išvežta Lietuvos policijos automobiliu. N. Venckienė Lietuvos sieną kirto apie 20 val., o dar po maždaug dviejų valandų buvo atgabenta į Kauno tardymo izoliatorių.

Trečiadienio vakarą prokuroras T. Krušna žurnalistams sakė, kad N. Venckienė sulaikyta 48 valandoms, per šį laiką bus sprendžiama dėl suėmimo.

Jis tvirtino, kad, jo nuomone, byla greitai turėtų pasiekti teismą. „Jei nebus trikdžių, – teigė prokuroras. – Bet kas siejasi su prokuratūros būtinais atlikti veiksmais, jie yra padaryti.“

Prokuroras taip pat dėkojo JAV kolegoms už pagalbą ir sėkmingai atliktą darbą. N. Venckienės gabenimas į Lietuvą buvo itin slaptas, tačiau prokuroras teigė, kad ne slaptesnis nei ankstesni konvojavimai.

Tenkindama Lietuvos prašymą perduoti N. Venckienę, JAV nurodė, kad vadovaujantis šios šalies įstatymais ji Lietuvoje gali būti teisiama dėl keturių nusikalstamų veikų: dėl trukdymo teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai (LR Baudžiamojo kodekso (BK) 231 str. 1 d.), dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo (LR BK 245 str.), dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymus sveikatos sutrikdymo (LR BK 140 str. 1 d.), dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui (LR BK 286 str.).

Vaizdo įraše - trečiadienį vėlų vakare surengta Prokuratūros spaudos konferencija: