Trečiadienį posėdžiavę etikos sargai pritarė tokiam Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko konservatoriaus Antano Matulo siūlymui.

Medikams prabilus apie darbe patiriamą psichologinį smurtą, mobingą, A. Matulo nuomone, tokių apraiškų yra ne tiktai sveikatos apsaugos įstaigose.

„Aiškius ženklus matau, kad tai vyksta kai kuriose ministerijose, ir negaliu atmesti, kad tai nevyksta ir parlamente. Seimo Etikos ir procedūrų komisijos misija – prevencinis darbas, todėl norime sušaukti Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdį, į kurį pakviesime visų Seimo komitetų ir komisijų biurų darbuotojus, Seimo narių padėjėjus, kad galbūt uždarame posėdyje išklausytume informaciją, kaip mūsų darbuotojai jaučiasi darbe, ar jie nėra išnaudojami, ar jie neverčiami dirbti Seimo narių ar kažkokių vadovų privačius darbus, pavyzdžiui, kažką atnešti, paduoti, pasaugoti.

Kadangi visuomenėje kyla diskusija, ir mes matome, kad Seimas nėra čia kažkoks idealus pavyzdys šioje srityje, irgi nutarėme, kad vis dėlto reikia išsiaiškinti, ar parlamente nėra tų dalykų – psichologinio smurto ir mobingo apraiškų, ar darbo klimatas yra normalus. Vis dėlto parlamento darbas, parlamentarų darbas labai priklauso nuo padėjėjų, patarėjų darbo, o tai priklauso vėlgi nuo aplinkos, ar jie laimingi, ar jie patenkinti“, – Eltai sakė A. Matulas.

Jo duomenimis, kai kurie Seimo kanceliarijos darbuotojai yra kreipęsi į teismą, kad apgintų savo teises.

„Per paskutinius metus, atrodo, 4 ar 5 Seimo kanceliarijos darbuotojai kreipėsi į teismą, kad apgintų jų teises nuo aukščiau stovinčio darbuotojo elgesio arba neteisėtai įvertintos atestacijos ir panašiai.
Reiškia, jeigu yra žmonių, kurie prašo teismo apginti jų teises, reiškia, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija turi sureaguoti“, – sakė A. Matulas.

Jis tikisi, kad per kelias savaites pavyks surengti Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdį aptarti galimas mobingo apraiškas.