Šiuos siūlymus prieš kelias savaites pateikė komiteto pirmininkas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša, iš viso prašantis finansavimą švietimui kitąmet didinti virš 70 mln. eurų.

Komiteto siūlymai leistų didinti dėstytojų atlyginimus 10 proc., nors akademinė bendruomenė prašė kelti algas bent dukart tiek.

Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto atstovė Lina Leparskienė pabrėžė, jog derybose su Vyriausybe akademinė bendruomenė prašė kitąmet kelti atlyginimus bent 20 procentų bei nustatyti įsipareigojimą, kad per porą metų pradedantieji mokslininkai uždirbtų 1,5 vidutinio mėnesinio atlyginimo.

„10 procentų tik išlaiko esamą situaciją augant BVP. Mokslininkai ir toliau lieka vieni mažiausiai gaunančių viešajame sektoriuje darbuotojų“, – pabrėžė L. Leparskienė.

„Taip, buvo pradinis noras 20 procentų, bet derybose pasiektas konsensusas – 10 procentų. Remiamės derybų rezultatais“, – patikino komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

Aukštųjų mokyklų profesinės sąjungos anksčiau skelbė svarstančios galimybę jungtis prie pedagogų profsąjungų planuojamo streiko, jei nepavyks rasti sutarimo su ministerija dėl papildomų lėšų.

Komiteto nariai taip pat vienbalsiai pritarė ir siūlymui 2020 metų valstybės biudžete skirti papildomus 26 mln. eurų mokytojų atlyginimų koeficientų didinimui.

Opozicijos atstovas Gintaras Steponavičius tvirtino, kad trūkstamus pinigus būtų galima numatyti iš etatiniam apmokėjimui skiriamų lėšų, nes tai „yra tiesesnis kelias į atlyginimų didinimą“.

Švietimo ministerija įvairių grandžių pedagogų algoms kitąmet numato papildomai skirti 55,5 mln. eurų, sutartyje su švietimo profesinėmis sąjungomis tam buvo įsipareigota skirti dvigubai daugiau – beveik 118 mln. eurų.

Švietimo ir mokslo komitetas trečiadienį pasiūlė rezervuoti biudžete ir papildomus 6 mln. eurų, jei Seimas apsispręs dvigubai didinti nemokamų bakalauro studijų vietų skaičių, per 8 mln. eurų – aukštųjų mokyklų neakademinio personalo atlyginimams, kultūros paso programai numatyti ne 2, kaip dabartiniame biudžeto projekte, o 4,5 mln. eurų.

Komitetas pritarė dar vienam E. Jovaišos siūlymui ir prašo Vyriausybės kitąmet skirti papildomus 10,3 mln. eurų mokytojų specialistų padėjėjų apmokėjimui, šiemet pakėlus jų atlyginimų koeficientus. Savivaldybių asociacija prašė apie 20 mln. eurų.

ŠMSM kancleris Tomas Daukantas pripažįsta, kad didesnis finansavimas leistų pritraukti kvalifikuotesnių padėjėjų.

„Bet kiek yra tekę bendrauti su savivaldybėmis, įvertinus šią dalį, įvertinus tai, kad yra savarankiška funkcija, savivaldybės tai mato kaip paspirtį“, – pabrėžė jis.