„Šiandien valdyba panaikino aną sprendimą, kreipėmės į frakcijas, kad pateiktų savo siūlymus. Jei bus pateikti frakcijų siūlymai, atsižvelgiant į juos paprašysime, kad Etikos ir procedūrų komisija suformuotų naują siūlymą ir tokį galėsime svarstyti“, – po valdybos posėdžio žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Spalio 23 dieną Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) teikimu priimtas sprendimas buvo grąžinęs automobilių nuomą, tam leidžiant panaudoti iki 30 proc. šių lėšų, leidęs pirkti kompiuterinę techniką, apmokėti kvalifikacijos kėlimo, svečių priėmimo išlaidas.

Pasak parlamento vadovo, minimas sprendimas atšauktas visa apimtimi. Jis nebuvo įsigaliojęs, nes V. Pranckietis jo nebuvo pasirašęs, nors ir pats buvo už jį balsavęs.

Parlamento vadovas teigė sprendimo nepasirašęs kilus klausimams dėl jo atitikimo kitiems įstatymais, taip pat dėl Seimo valdybos posėdžio metu išsakytų abejonių.

Seimo opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas teigė pasisakantis prieš ilgalaikę automobilių nuomą parlamentinei veiklai skiriamomis lėšomis.

„Aš manau, kad nuomai tikrai nereikia grąžinti pinigų, nes automobilį Seimo nariai gali įsigyti ir nuomotis patys, bet trumpalaikei nuomai galbūt ir galėtų“, – žurnalistams sakė J. Sabatauskas.

„Niekas varu nevarė būti Seimo nariu“, – į klausimą, kodėl parlamentarai neturėtų valstybės lėšomis nuomotis automobilio, atsakė opozicijos lyderis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis antradienį išplatino pareiškimą, jog Seimo Etikos ir procedūrų komisijos siūlymu minimus pakeitimus priėmusi valdyba „pamažu grąžina privilegijas“.

„Sudaryti sąlygas Seimo nariams privilegijoms ir savo reikmėms leisti mokesčių mokėtojų lėšas yra apgailėtinas, žemas ir neteisingas veiksmas prieš visus Lietuvos žmones“, – teigė V. Pranckietį kritikuojantis R. Karbauskis.

Jis taip pat tvirtino, jog „Seimo valdyboje sprendimus priima opozicija, nes dauguma valdybos narių yra opozicijos atstovai“, tačiau minimo sprendimo vienas iš rengėjų buvo EPK narys „valstietis“ Virgilijus Poderys, o jį svarstant Etikos ir procedūrų komisijoje „valstiečių“ atstovai jam irgi pritarė.

V. Poderys antradienį komentuodamas situaciją BNS sakė nemanantis, jog automobilių nuomos grąžinimas būtų privilegija.

„Mes siūlėm, kad būtų galima panaudoti iki 30 proc. lėšų, kad nebūtų piktnaudžiavimo. Dabar, jei žmogus nusipirko automobilį ir tapo Seimo nariu, per laiką patiria amortizacijos arba nusidėvėjimo sąnaudas. Jei būtų nuomos santykiai, tai būtų padengiama, o dabar visos Seimo nario išlaidos nėra padengiamos, nors naudojama parlamentinei veiklai“, – sakė V. Poderys.

„Ar čia privilegija – aš niekur nematau, kad čia būtų privilegija. Paprastai darbovietėse, jei darbuotojai naudoja (automobilius – BNS) darbo reikalams, dengiamos ir nusidėvėjimo sąnaudos“, – tvirtino „valstietis“.

Seimo nariams atsiskaitytinai su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms per mėnesį skiriama apie tūkstantis eurų. Kadencijos pradžioje parlamentarams uždrausta šias lėšas naudoti automobilių nuomai.

Per praėjusias kadencijas automobilių nuomai nukeliaudavo didžioji parlamentinei veiklai skiriamų lėšų dalis, o kai kurie Seimo nariai per kadenciją už parlamentinei veiklai skiriamas lėšas nuomotus automobilius vėliau įsigydavo už likutinę vertę.