Vietos policijos komisariato Licencijavimo grupės pareigūnai politiką nubaudė 10 eurų baudaginklų ir šaudmenų saugojimo, laikymo, nešiojimo ar gabenimo tvarkos pažeidimą.

Kaip DELFI patvirtino Alytaus apskrities VPK atstovė Eglė Kačinskienė, administracinio nusižengimo protokolas E. Čečėtai surašytas šių metų spalio 23-ą dieną pagal Administracinių nusižengimų kodekso 229-o straipsnio 1-ą dalį.

Tačiau Alytaus policija, nubaudusi politiką administracine tvarka, nepradėjo ikiteisminio tyrimo dėl incidento, kai vienoje iš Alytaus miesto ugdymo įstaigų vykusių užsiėmimų metu iš pneumatinio ginklo buvo peršautas mokyklos koridoriaus lango stiklas.

Incidentas įvyko moksleivių akivaizdoje, ir tik laimingo atsitiktinumo dėka pavyko išvengti sunkesnių padarinių nei sudužęs lango stiklas.

Taip pat nesiaiškinta, kaip Lietuvos šaulių sąjungos rinktinei priklausantis šautuvas buvo perduotas E. Čečėtai, o šis jį atsinešė į ugdymo įstaigą.

Šūvis praėjusių metų spalio 4-osios popietę nuaidėjo mokykloje vykusio jaunųjų šaulių būrelio užsiėmimo metu, kai neformaliojo užsiėmimo pamoką vedęs tuometinis Vidzgirio mokyklos pedagogas E. Čečėta mokyklos koridoriuje esantiems moksleiviams demonstravo šaunamojo ginklo galimybes.

„Tai buvo mano klaida, kad aš, tikrindamas ginklą, neatsargiai nukreipiau jį į langą ir nuspaudžiau. Šovinys pataikė į lango stiklo paketą ir vieną iš stiklų pramušė. Vaikai nenukentėjo, o apie incidentą informavau mokyklos vadovybę, savivaldybę ir tuometinį Alytaus miesto merą Vytautą Grigaravičių“, – DELFI teigė pats E. Čečėta.

Jis stebėjosi, kodėl „po metų kažkam įdomus tas failas ir skundžiama visiems – nuo Prezidentūros iki žemiausio laiptelio“, – sakė politikas.

E. Čečėta svarstė, kad metų senumo istorija prisiminta „dėl prasidėjusios ugdymo įstaigų pertvarkos, nes kažkam gal vaidenasi, kad aš eisiu direktoriauti ar panašiai“.

Incidento metu Vidzgirio mokyklai vadovavo dabartinis E. Čečėtos kolega Alytaus miesto savivaldybės taryboje, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai atstovaujantis buvęs mokyklos direktorius Valdas Račkauskas. Abu jie atstovauja valdančiajai koalicijai savivaldybės taryboje.

Pats V. Račkauskas DELFI teigė „sunkiai galintis pisiminti detales“, tačiau tikino, kad buvo pradėtas „vidaus tyrimas ir visi dokumentai yra mokykloje“.

Kaip DELFI išsiaiškino, pernai metais Lietuvos šaulių sąjungos Alytaus A. Juozapavičiaus rinktinei priklausantis E. Čečėta vedė užsiėmimus mokykloje pagal neformaliojo ugdymo programą – vadovavo jaunųjų šaulių būrelio užsiėmimams.

Užsiėmimai vykdavo penktadieniais mokyklos patalpose, tačiau tuomet, kai pamokų metu būdavo mokomasi elgtis su ginklais, tai būdavo daroma Šaulių sąjungai priklausančioje šaudykloje.

Po metų kalbinamas politiku virtęs buvęs Vidzgirio mokyklos vadovas V. Račkauskas negalėjo paaiškinti, kodėl tuomet dėl šaudymo mokyklos koridoriuje nekvietė policijos pareigūnų, o sudarė įstaigos tyrimo grupę, vadovaujamą mokyklos ūkvedės, incidentui ištirti.

Pastarosios vadovė Daiva Jonuškienė patvirtino vadovavusi tyrimo grupei, tačiau teigė neturinti įgaliojimų komentuoti prieš metus buvusio incidento.

„Mokykloje yra visa tuomet surinkta medžiaga, nemanau, kad ji yra slapta, tačiau šiuo metu neturiu įgaliojimų jos komentuoti“, – sakė moteris, kalbėdama su DELFI.

Tyrimo metu nustatyta, kad E. Čečėta savavališkai pakeitė jaunųjų šaulių būrelio užsiėmimų laiką ir vietą, tačiau kadangi pats politikas geranoriškai sutiko padengti peršauto stiklo paketo pakeitimo išlaidas, tolesnių veiksmų imtasi nebuvo.

DELFI kalbintas Seimo narys J. Sabatauskas patvirtino žinojęs apie šį incidentą, tačiau vertinti, ar teisingai pasielgė jo padėjėjas nekviesdamas policijos pareigūnų – nesiėmė.

„Manau, jeigu toks kvietimas buvo reikalingas, tai turėjo padaryti mokyklos vadovybė. Mane kolega informavo apie patį įvykį, apie tai, kad buvo pranešta administracijai, o aš jo paprašiau informuoti, jeigu bus kažkas, ką aš turėčiau žinoti ir priimti atitinkamus sprendimus (atleisti patarėją iš pareigų – aut. past.). Kadangi neinformavo, tai ir sprendimų nebuvo“, – sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto atstovas.