Pora prisipažino prekiavusi žmonėmis, tačiau neigė laikiusi asmenis vergovėje. Visgi teisėjas atsižvelgs į šiuos kaltinimus skelbdamas nuosprendį gruodžio mėnesį.

Dvi savaites trukusio bylos nagrinėjimo metu Liverpulio Karūnos teismo prisiekusieji išgirdo, kad R. Jablonskaitė ir R. Repšas, gyvenantys Padgate, Westland Drive gatvėje, iš Lietuvos į Jungtinę Karalystę atgabeno benamį asmenį ir pasakė, kad iš karto gaus 100 svarų sterlingų, maisto, cigarečių ir bus apgyvendintas, o jam tereikės valyti jų namus.

Atvykęs į šalį mikroautobusu 2017 m. birželio mėnesį, vyras buvo nuvežtas į namą Orforde, Fitzherbert gatvėje, kur jam teko miegoti palėpėje. Kai po Kalėdų pora pakeitė gyvenamąją vietą, vyras miegojo spintoje po laiptais. Jam buvo duotas čiužinys, antklodė ir pagalvė.

Teigiama, kad pora visiškai kontroliavo 50-ies metų amžiaus vyro darbą ir finansus: ėmė paskolas ir parduotuvių korteles pateikdama jo asmens informaciją, taip pat jo vardu atidarė ne vieną banko sąskaitą, kurias naudojo mobiliųjų telefonų sąskaitoms papildyti, baudoms už kelių eismo taisyklių pažeidimus ir savivaldybės mokesčiui sumokėti bei degalams pirkti.

Vyro anglų kalbos žinios buvo ribotos, jis neturėjo praktiškai jokio turto, išskyrus mobilųjį telefoną, kurį rado savo darbovietėje – atliekų perdirbimo įmonėje Sent Helense, ir maišelį senų monetų.

Su kaltinamaisiais jis pragyveno maždaug metus, kol galiausiai 2018 m. kovo mėnesį jiems „pasipriešino ir išėjo“. Tuomet vyras susisiekė su Lietuvos ambasada.

R. Jablonskaitė teigė „jį sutikusi Voringtone ir pagailėjusi, nes buvo lietuvis ir neturėjo kur apsistoti“, o paskui neva padėjo susirasti darbą ir atidarė keletą banko sąskaitų.

2018 m. birželio mėnesį ji padėjo į Jungtinę Karalystę atvykti lietuvei. Vėlgi iš gailesčio, nes moteris „turėjo rimtų problemų gimtojoje šalyje“.

Praėjusių metų rugpjūčio mėnesį policijos pareigūnai apsilankė poros namuose ir rado 51-erių metų amžiaus migrantę, kuri dirbo 34-erių metų amžiaus R. Jablonskaitės valymo įmonėje bei valė jos ir R. Repšo namus.

Rytais ji paprastai gaudavo tik kavos ir cigaretę, o ir vakarienės dažniausiai nevalgydavo. Neretai moteris verkdavo iš alkio, o jos svoris nukrito nuo 73 kg iki 62 kg.

Antradienį, spalio 29 d., R. Jablonskaitė prisipažino kalta dėl dviejų prekybos žmonėmis atvejų, tačiau prisiekusieji buvo išvesti ir nepaskelbė sprendimo dėl dviejų vergovės atvejų. Kita vertus, šie kaltinimai nebuvo panaikinti.

31-erių metų amžiaus R. Repšas prisipažino kaltas dėl vieno prekybos žmonėmis atvejo (50-ies metų vyro).

Liverpulio Karūnos teismo nuosprendį pora išgirs gruodžio mėnesį.