„Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimas dėl Rolando Pakso, jei mes priimsime Konstitucijos pataisą čia, Lietuvoje, tai ta pataisa galios ir Venckienei. Po dešimties metų ji vėl galės pretenduoti būti Seimo nare“, – sakė V. Pranckietis.

DELFI primena, kad Seime buvo registruota ir svarstoma Konstitucijos pataisa dėl Rolando Pakso galimybių kandidatuoti: kelias į Seimą būtų galimas praėjus dešimčiai metų po apkaltos.

Konstitucijos pataisa numato, kad per apkaltą iš pareigų pašalintas asmuo Seimo nariu galėtų būti renkamas ne anksčiau kaip po dešimties metų.

Toks asmuo negalėtų būti renkamas prezidentu, taip pat negalėtų eiti jokių kitų Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia susijusi su konstitucinės priesaikos davimu. Konstitucijos pataisą registravo 95 Seimo nariai, tarp jų – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, ir valdančiųjų, ir opozicinių parlamentinių frakcijų vadovai. Šia pataisa būtų vykdomas Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimas dėl R. Pakso, rašė BNS.

Strasbūro teismas 2011 metais konstatavo, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas.

N. Venckienei apkalta buvo surengta 2014 m. birželio 19 dieną.

R. Pakso prezidentavimas truko 13 mėnesių ir 11 dienų. Dauguma parlamentarų balsuodami patvirtino visus tris Prezidentui R. Paksui keltus kaltinimus šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką bei taip sustabdė jo prezidentavimą prieš penkiolika metų.

Jam buvo keliami trys kaltinimai, kad neteisėtai kaip atlygį suteikė Lietuvos pilietybę Jurijui Borisovui, kad sąmoningai leido suprasti J. Borisovui, jog dėl jo teisėsaugos institucijos atlieka tyrimą ir vykdo jo pokalbių telefonu kontrolę ir kad siekdamas įgyvendinti jam artimų privačių asmenų turtinius interesus, naudodamasis savo statusu, davė nurodymus savo patarėjui Visvaldui Račkauskui paveikti bei pats darė įtaką „Žemaitijos kelių“ vadovų ir akcininkų sprendimams dėl akcijų perleidimo sau artimiems asmenims.

Šįmet, komentuodamas Seimui tuo metu dar planuojamą pateikti iniciatyvą sudaryti galimybę per apkaltą pašalintam asmeniui dalyvauti rinkimuose į parlamentą, tačiau Prezidentūros duris laikyti ir toliau uždaras, R. Paksas sakė, kad „spektaklis tęsiasi“, o Konstitucija „verks kruvinomis ašaromis“.

„Spektaklis tęsiasi. Mano supratimu, tai būtų labai tinkamas žodis. Visi tie pasižadėjimai Europos Tarybos Ministrų Kabinetui ir visi demokratijos žaidimai, kuriuos žaidžia Lietuvos istablišmentas, tiesiog tęsiasi. Konstitucija, jeigu ši pataisa bus priimta, bus visiškai sudarkyta, atsiras dviejų lygių Seimo nariai: vieni galės užimti tam tikras pareigas, kiti negalės, nors parašyta, kad visi Seimo nariai yra lygūs“, – ELTAI kalbėjo R. Paksas.

Šiuo metu iš JAV į Lietuvą gabenamai Neringai Venckienei apkalta buvo surengta prieš penkerius metus. „Seimo narės Neringos Venckienės veiksmai – nedalyvavimas be pateisinamos priežasties 2013 metų balandžio–lapkričio mėnesiais vykusiuose 64 Seimo plenariniuose posėdžiuose ir 2013 metų balandžio–lapkričio mėnesiais vykusiuose 25 Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžiuose prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai. Šiais veiksmais Seimo narė Neringa Venckienė sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją“, – sakoma Konstitucinio Teismo išvadoje, kurią prieš penkerius metus perskaitė laikinasis teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Be to, KT tvirtino, kad parlamentarės pareiga yra atvykti į valstybės institucijas, kurios dalyvauja apkaltos procese, ir pateikti paaiškinimus. „Šios priedermės nevykdymas, kai asmuo yra tinkamai informuotas apie vykstantį apkaltos procesą, nėra kliūtis valstybės valdžios institucijoms, turinčioms konstitucinius įgaliojimus apkaltos procese, (...) vykdyti savo įgaliojimus ir priimti jų kompetencijai priskirtus sprendimus“, – sakoma KT išvadoje.

Apkalta N. Venckienei buvo patvirtinta jai posėdyje nedalyvaujant.