Kultūros ministras išreiškė susirūpinimą dėl projektų vadovų sprendimų ir akcentavo, kad tvarkant kultūros paveldo objektus ir aplinką, būtina išsaugoti jų autentiškumą, kuris šiuo atveju atsispindi restauruotos bažnyčios interjere“, – rašoma Kultūros ministerijos pranešime.

Ministras M. Kvietkauskas kartu su viceministre Ingrida Veliute dėl susiklosčiusios situacijos antradienį lankėsi Zapyškyje ir susipažino su Kauno rajono savivaldybės administracijos vykdomu bažnyčios teritorijos sutvarkymo projektu.

Pranešime taip pat teigiama, kad dėl bažnyčios teritorijos sutvarkymo projekto Kultūros paveldo departamente atliekamas tarnybinis patikrinimas.

Anksčiau antradienį apie tai BNS informavo ir departamento atstovė.

Viešojoje erdvėje pasklidus šalia unikalios gotikinės bažnyčios esančios erdvės renovacijos nuotraukoms, situaciją trečiadienį opozicijos siūlymu žada aiškintis ir valdančiųjų „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio vadovaujamas Seimo Kultūros komitetas.

Nuotraukose matyti, kad dalyje teritorijos, kurioje anksčiau žaliavo žolė, nulieta betono aikštelė. Tuo socialiniuose tinkluose piktinosi kai kurie architektai ir gamtosaugininkai.

Zapyškyje šiuo metu įgyvendinami du projektai, kurių tikslas – pritaikyti bažnyčios pastatą ir jo aplinką visuomenės poreikiams, pirmadienį pranešė Kauno rajono savivaldybė.

Bažnyčios aplinkos tvarkymo projektą finansuoja Žemės ūkio ministerija ir savivaldybė. Šio projekto vertė siekia 850 tūkst. eurų, iš kurių 200 tūkst. skyrė ministerija, likusią dalį – savivaldybė.

Bažnyčios pastato tvarkybos projektas vykdomas Kultūros ministerijos skirtomis Europos Sąjungos bei savivaldybės lėšomis. Projekto vertė siekia 738 tūkst. eurų, iš kurių – 627,3 tūkst. eurų – ES lėšos, taip pat 110,7 tūkst. eurų skyrė savivaldybė.

Kauno rajono savivaldybė teigė, kad abu projektai suderinti su Kultūros paveldo departamentu, taip pat techniniam bažnyčios aplinkos sutvarkymo projektui anksčiau pritarė ir Žemės ūkio ministerijos atstovai.

Abu projektus rengė architektas Gintaras Prikockis. Jis teigė, kad užvirusi diskusija dėl Zapyškio bažnyčios ir jos aplinkos sutvarkymo darbų prasidėjo šiek tiek per anksti, nes darbus planuojama baigti tik kitais metais.

XVI amžiuje statyta Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia yra vienas reikšmingiausių gotikinės architektūros paminklų Lietuvoje. Ši bažnyčia saugoma valstybės.

Taip pat saugoma ir daugiau nei septynių hektarų erdvė aplink bažnyčią – Zapyškio senojo miesto vieta.