Prezidentas siūlo 2020 ir 2021 metais taikant penktadaliu didesnį nei numatyta dabar bazinės pensijos indeksavimo koeficientą. Lėšų spartesniam pensijų didinimui G. Nausėda siūlo gauti mažinant lengvatą žemdirbių dyzelinui bei didinant su ne darbo pajamomis susijusius GPM tarifus.

Dabar ūkininkai už vadinamąjį žaliąjį dyzeliną moka 56 eurų akcizą už 1 tūkst. litrų, prezidentas siūlo tarifą pakelti beveik tris kartus.

Seimo Kaimo reikalų komitetas jau atmetė tokią šalies vadovo iniciatyvą ir nusprendė, kad akcizas gali augti tik 7,2 proc. – vos keturiais eurais iki 60 eurų už 1 tūkst. litrų.

Šalies vadovas taip pat siūlo nuo dabartinių 15 proc. prie standartinio 20 proc. GPM priartinti tarifus, taikomus gyventojo pajamoms iš kapitalo prieaugio ir dividendų, taip pat aukštoms pajamoms iš individualios veiklos.

G. Nausėdos siūlomų Akcizų, Gyventojų pajamų mokesčio ir Socialinio draudimo pensijų įstatymų pakeitimai Seime turėtų būti svarstomi kartu su kitų metų valstybės biudžetu.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis yra pareiškęs, kad Seime bus pritarta prezidento mokesčių siūlymams, jei jie neprieštaraus Vyriausybės planams.