Jis įtariamas paėmęs kyšių už daugiau nei 10 tūkst. eurų Tęsiant šios bylos tyrimą pirmadienį buvo sulaikytas verslininkas, jis įtariamas didelio kiekio svetimų prekių ženklų laikymu, disponavimu ir realizavimu. Atliekant šį tyrimą, atliktos kratos pas vieną Kauno policininką. Šis pareigūnas dirbo tame pačiame padalinyje su anksčiau dėl korupcijos suimtu D. Karaluku. Atliekant ikiteisminį tyrimą sulaikytas ir buvęs pareigūnas.

Tai buvęs Kauno policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Aurelijus Banys. Įtariant, kad Kauno apskrities policijos pareigūnas galėjo dengti nelegalų verslą, į komisariatą laikinai komandiruoti Policijos departamento Imuniteto valdybos ir Kriminalinės policijos pareigūnai.

Pernavas sureagavo į Kauno skandalą

„Šie Kauno įvykiai akivaizdžiai parodo, kad mes esame skaidrūs ir gebame tvarkytis. Pirmas dalykas, kai tik galėjome, mes apie tai pasakėme viešai. Antra, kaip ir minėjau, tą dalyką mes patys išsiaiškinome, patys nustatėme ir pradėjome tyrimą. Patys tą tyrimą pabaigsime ir problemas išspręsime“, – laidoje „DELFI diena“ sakė policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Linas Pernavas

DELFI laidoje komisaras daugiau papasakojo apie skandalingąją Kauno situaciją.

„Visos sistemos, ne tik policijos, turi būti skaidrios ir nekelti problemų, bet, jeigu žiūrėtume į pasaulinę praktiką, pasitaiko įvairių problemų visur, ne tik policijoje. Mes nesame išskirtiniai. Kita vertus, reikia suprasti, kad mes – didžiulė organizacija. Kalbant apie Lietuvą, esame viena didžiausių organizacijų, mūsų yra apie 10 tūkst. darbuotojų, turime daug užduočių ir funkcijų. Visko būna. Šiandien kalbame apie vieną darbuotoją.

Jei sakytume, kad nuo rytojaus tikrai nebus nė vieno policijos darbuotojo, kuris padarys ką nors blogo, tai būtų melas. Gyvenime buvo visko. Manau, kad svarbiausia yra minimizuoti tokių dalykų atsiradimą, tai – pagrindinis dalykas“, – tikino L. Pernavas.

Mano, kad policijos reputacijai nepakenks

Pasiteiravus, ar tai galėtų pakenkti policijos reputacijai, komisaras tikino, kad to tikrai nebus. Anot jo, šie įvykiai įrodo policijos iniciatyvumą.

„Ne. Aš manau, kad nepakenks, net padės. Pirmiausia, mes patys tai išsiaiškinome ir ištirsime, sutvarkysime problemas, kurios buvo Kauno policijoje, kitas dalykas – mes visa tai paviešinome tada, kai tik galėjome. Mes esame skaidrūs“, – DELFI sakė komisaras.

Linas Pernavas

Tiesa, kaip pabrėžė L. Pernavas, Kauno įvykiai – ne sistemos, o atskirtų žmonių problema.

„Šiuo atveju tai yra ne sistemos, o žmonių problema. Jeigu būtų sistemos problema, matyt, tai, kas dabar vyko, būtų vykę dvejus trejus ar net dešimt metų, bet sistema tam neleido vykti. Pati sistema identifikavo, aš kalbu apie policiją. Įvyko tam tikri dalykai, užsidegė tam tikros raudonos lemputės, ir mes pradėjome tyrimus“, – DELFI kalbėjo L.Pernavas.

Gavo „tam tikros informacijos“ apie Žukauską

Po sprendimo dėl D. Žukausko buvo sulaukta ir nemažai kritikos iš premjero Sauliaus Skvernelio pusės.

„Aš nenoriu kalbėti apie tai, kas kritikavo ar nekritikavo. Kiekvienas turime savo nuomonę, bet reikia suprasti kelis dalykus. Mes matome, kokia situacija yra Kaune, galų gale ir jūs matote, kas ten vyksta. Kitas dalykas, aš gavau tam tikros informacijos apie šią situaciją, apie patį Darių Žukauską, ir įstatyme aiškiai pasakyta, kad, kai yra gaunama tokia informacija, policijos vadovas turi priimti sprendimą dėl patikimumo patikrinimo. Tai aiškiai pasakyta įstatyme – noriu aš to ar nenoriu. Aš esu generalinis komisaras, aš esu teisininkas ir privalau vadovautis tuo, kas parašyta įstatyme.

Niekas šiandien nekalba, kad kažkas kažko pridarė. Tas, kas pridarė, šiandien yra suimtas ir jis atsakys, teismas priims sprendimą. Kalbant apie Darių Žukauską, mes turime atskirti ikiteisminį tyrimą ir patikrinimą dėl galėjimo ar negalėjimo dirbti su įslaptinta informacija. Mes nekalbame apie kažko padarymą ar nepadarymą. Informacija man buvo pateikta, kai ji buvo surinkta. Tada aš priėmiau sprendimą“, – darkart pakartojo L. Pernavas.

Detalių atskleisti nenori

Komisaras pabrėžė, kad jokių detalių dėl atliekamo tyrimo jis atskleisti negali.

„Mes nekalbame apie jokius įtarimus, o kas yra toje medžiagoje, aš nekomentuosiu, tai slapta informacija, detalių komentuoti negaliu“, – sakė jis.

Linas Pernavas

„Jeigu bus įtarimų dėl nusikaltimo padarymo, tada bus pareikšti įtarimai dėl to nusikaltimo“, – pridūrė komisaras.

Kalbėdamas apie D. Žukausko situaciją, jis tikino, kad jį gerai pažįsta ir apie susidariusią situaciją su juo kalbėjosi.

„Taip, mes su juo buvome susitikę, esame labai labai seniai pažįstami. Mes prieš penkerius metus dirbome kartu Kaune, kalbėjome apie esamą situaciją Kaune, apie tuos tyrimus.

Aš esu įsitikinęs, kad policija yra pajėgi išsivalyti pati. Tai, ką mes dabar darome, aiškiai rodo, kad policija pati valosi, mes tai darome be niekieno pagalbos. Tai bus objektyvu, mes turime Imuniteto valdybą, kuri yra neutrali, antras dalykas, jeigu kalbame apie ikiteisminius tyrimus pareigūnų atžvilgiu, tai tuos tyrimus kontroliuoja prokurorai. Dėl asmens kaltumo sprendimą priima teismas, o ne policija ar generalinis komisaras“, – DELFI kalbėjo L. Pernavas.