Turto bankas iki pavasario turi parengta koncepciją, kaip būtų galima pritaikyti apie 2 hektarus užimančius buvusio kalėjimo pastatus.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius sako, kad be amerikiečių kompanijos „Netflix“ filmuoto detektyvo „Jaunasis Volanderis“ artimiausiu metu Lietuva gali sulaukti dar vieno garsaus serialo filmavimo.

„Mes bandysime artimiausiu metu perduoti Lukiškių kalėjimo valdymą „Mūsų amatams“, jie galėtų dar labiau įveiklinti Lukiškes. Lauksime, kol Turto bankas galutinai parengs koncepciją. Vyksta ir ekskursijos, pobūviai, ir filmuojami serialai. Vilniaus kino biuras mums padeda, jie tampa ambasadoriais, pristato kalėjimą tarptautinėse parodose“, – sakė ministras.

Vilniaus kino biuro direktorė Jūratė Pazikaitė sako, kad tokių universalių vietų yra vos kelios pasaulyje, tad pastaruoju metu išaugus kino kūrėjų susidomėjimui Lietuva, kalėjimas tapo šalies koziriu renkantis iš kelių alternatyvų.

„Kas domisi, negaliu atskleisti, tai padarysime, kai jau galėsime. Bet kai mieste atsiranda toks naujas, unikalus objektas, susidomėjimas yra didžiulis. Čia gali filmuoti ne tik kalėjimą, bet ir daugelį kitų scenų. Manau, kad toks objektas duoda daug Vilniaus patrauklumui, nes vieni sako, kad tokių yra tik du, kiti – kad tik penki pasaulyje“, – pabrėžė ji.

J. Pazikaitė sako, kad biuras parengė kalėjimo virtualios realybės vaizdo pristatymą ir jį kitą savaitę ruošiasi pristatyti Jungtinių Valstijų kino kūrėjams skirtoje mugėje „American film market“, gruodį – panašiame „Focus“ renginyje Londone, kitąmet – Berlyne, Kanuose.

„Norime išvesti šį objektą į užsienį, manau, kad tai yra toks „saldainiukas“, didelis šalies privalumas. Vieta unikali ir dėl to, kad ji dar neišnaudota. Tai irgi yra žinutė kalbantis su užsienio prodiuseriais“, – tikino ji.

„Mes labai norėtumėme, kad vieta būtų palikta kinui. Nes konkurencija tarp šalių yra didžiulė, o į Lietuvą kūrėjai ateina dėl viso komplekso: dėl žmonių, lengvatų, lokacijų, infrastruktūros. Čia būtų dar vienas pranašumas, siekiant pritraukti tarptautinius kino projektus“, – kalbėjo Vilniaus kino biuro vadovė.

Iš Lukiškių kalėjimo paskutiniai suimtieji ir nuteistieji išvežti birželio pabaigoje. Liepą politikai, verslininkai ir visuomenininkai svarstė, kad atlaisvintose patalpose galėtų atsirasti startuolių centras, kultūrinė erdvė, viešbutis ar būtų įkurtas turistinis objektas.

Tarp svarstytų siūlymų – galimybė patalpas atiduoti Vilniaus savivaldybei ar Turto bankui, kad šis galėtų jas parduoti ar nuomoti privačiam verslui. Tačiau verslo užmojus gali sunkinti tai, kad pastatų kompleksas yra įtrauktas į kultūros vertybių registrą.

Šalia komplekso yra nemažai valstybės institucijų – Seimas, Aukščiausiasis Teismas, Finansų ir Užsienio reikalų ministerijos.