Kaip laidoje „DELFI diena“ sakė „Lietuvos krematoriumo“ vadovas Bernardas Vilkelis, laidotuvių kaina priklauso nuo artimųjų norų ir poreikių.

Lenkijoje kainuoja pigiau

Tiesa, kaip pabrėžia vadovas, Lenkijoje kremacija kainuoja pigiau.

„Tai nėra brangesnė paslauga, lyginant su laidojimu. Visada reiktų atkreipti dėmesį į bendrą laiką – ką mes turime. Jeigu lyginame vieną paslaugą – kremavimas ar nekremavimas – tada taip, atsiranda papildomas poreikis, tačiau yra kiti dalykai. Kremuojant galima pasirinkti paprastesnį karstą, o jau vėliau pasirinkti urną šarvuojant, taip pat reikalinga mažesnė kapo duobė. Kaina priklauso nuo komplektacijos, kaip žmogus viską susidėlioja. Vieną kartą kremacija gali būti brangesnė, kitą kartą pigesnė.

Kaina priklauso nuo artimųjų noro ir pačio žmogaus iš anksto išreikšta valia.

Jeigu žiūrėtume į patį kremavimą, tai per ilgesnį laiką jis kainuoja 310 eurų. Pasirenkant laiką ir atsisveikinant krematoriume kainuoja 82 eurų. Tačiau šių sumų nereiktų labai sureikšminti. Vis tiek pirmiausia reikia kreiptis į laidojimo įmonę, kuri turi atvežti iki Kėdainių krematoriumo, paskui reiks važiuoti atsiimti kremuotų palaikų“, – DELFI sakė B.Vilkelis.

Anot jo, važiuojantieji į Lenkiją gali sutaupyti maždaug 100 eurų.

Netektis

„Kaip ir minėjau, reikia žiūrėti į bendrą visumą. Kalbant apie Lenkiją ir kitas šalis, nevažiuojant į užsienį galima sutaupyti pinigų, nes nereikia pirkti kelionės bilietų. O jeigu kalbėtume apie pačią kremaciją, tai kainos yra oficialios. Mes esame brangesni, nei kaimynai Lenkijoje, kurie yra pagrindinis mūsų konkurentas, tačiau, žiūrint į bendrą visumą, mes esame konkurencingi. Viskas priklauso nuo to, kaip žmogus susidėlioja, tai priklauso ir nuo miesto, kuriame jis gyvena.

Yra keli niuansai, kodėl mes esame brangesni: ir verslo skirtumai, aplinkosauginiai skirtumai, Europos Sąjungos pinigai, kuriais pasinaudoja Lenkija, tačiau šiandien žiūrint į bendrą kainą, mes tikrai esame konkurencingi. Taip, tikrai bus atvejų, kai susidėliojus kainas, Lenkijoje bus pigiau, bet klausimas, ko mes norime. Lenkijoje paslaugų sektorius yra mažesnis.

Jeigu kalbėtume apie tas tiesiogines kainas, tai tiesiogiai iš gatvės atvažiavusiam klientui, kainos Lenkijoje yra maždaug 100 eurų mažesnės, bet prisideda kiti dalykai, kurių laidojimo įmonės nori, nes tai dalis jų išlaidų, pavyzdžiui, transportavimas, kaštai. Jeigu kalbėtume apie kelias standartines laidotuves Lenkijoje, Lietuvoje ar Latvijoje, tai kainos iš esmės neturėtų skirtis, nes įmonės bendrauja su visais krematoriumais“, – kalbėjo B.Vilkelis.

Rūta Cimarmanaitė, Bernardas Vilkelis

Laidojimo tradicijos keičiasi

Pasiteiravus laidojimo ceremonijų organizavimo sistemos „Requiem“ kokybės konsultantės Rūtos Cemarmanaitės, kokie esminiai pokyčiai yra pastebimi, kalbant apie laidojimo tradicijas, moteris pabrėžė, kad pokyčių – išties nemažai.

„Kainos nėra kylančios. Tai lemia ir žmonių pasirinkimas šarvoti trumpesnį laiką. Anksčiau įprasta buvo šarvoti tris dienas, o dabar įprasta iki paros laiko. Vien jau už nuomą sumokama mažiau.

Vis labiau populiarėja ekologija. Žmonės atkreipia dėmesį karstą, į urną, atsižvelgdami į tai, per kiek laiko ji suyra. Taip pat trumpėja atsisveikinimo laikas, kartais net laidotuvės vyksta iš viso be atsisveikinimo. Kūnas paruošiamas, dedamas į karstą, atsisveikinama tik kapinėse. Anksčiau tai buvo kone neįsivaizduojama. Taip pat mažėja vainikų, artimieji dažnai prašo jų nebenešti“, – DELFI kalbėjo R.Cimarmanaitė.

Kiek dėti į vokelį?

Daugelį žmonių jaudina klausimas – kokią sumą įdėti į vokelį arba į aukų dėžę.

„Suma tikrai nėra apibrėžta. Žmonės gali atnešti nuo 5-10 eurų iki tie, kiek gali. Nėra jokios vidutinės sumos, nei kalbant apie kitas ceremonijas. Bet kokiu atveju, žmogus, eidamas į laidotuves, tuščiomis eiti nenori – bent jau kelis žiedus rankose su savimi tikrai atneša.

Vis daugiau sulaukiame skambučių iš žmonių, kurie patys nori galvoti ir organizuoti savo laidotuves, arba bent iš anksto apmokėti dalį sumos. Manau, ta paslauga populiarės, žmonės apie tai kalba, nes artimiesiems lieka mažiau spėlionių, kaip laidoti artimąjį. Dažniausiai tai daro vyresni žmonės arba tie, kurie serga kažkokiomis ligomis“, – laidoje sakė R.Cimarmanaitė.

Anot moters, vidutiniškai laidotuves kainuoja apie 1000-1500 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)