„Žaliavinis pienas galėjo nebūti tuo pienu (išimtu iš prekybos. – ELTA), jeigu žmonės būtų laikęsi rekomendacijų. Tiek (Alytaus. – ELTA) miesto, tiek rajono savivaldybė paskelbusios ekstremalią situaciją išdalino rekomendacijas žmonėms, kaip elgtis namuose, kaip elgtis su naminiais gyvūnais. Šiuo atveju buvo rekomendacija uždaryti naminius gyvūnus. Kalbant apie karves, kad jos neėstų žolės, ant kurios galėjo nukristi pavojingos medžiagos ir cheminiai junginiai, kurie, suėdus žolę, patenka į organizmą ir automatiškai – į pieną“, – „Žinių radijui“ teigė ministras.

Pasak K. Mažeikos, deklaruotų rekomendacijų nebuvo laikomasi, todėl, pabrėžė jis, tai, kad iš prekybos buvo išimta beveik 400 tonų pieno gaminių, yra atsainaus žmonių elgesio pasekmė.

„Šių rekomendacijų nebuvo laikytasi, žmonės pažiūrėjo atsainiai ir turime pasekmes“, – sakė jis, pridurdamas, kad gyventojai tinkamai neįvertino kilusios situacijos reikšmės.

„Jeigu yra rekomendacijos žmonėms užsidaryti langus... ir kai aš pats matau, kad trečdalis daugiabučių langų yra atidaryta. Galbūt žmonės per gerai vertina savo pasiruošimą ir tą pavojų, kuris gresia ateityje“, – apibendrino K. Mažeika.

ELTA primena, kad po atlikto tyrimo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) trečiadienį nurodė iš pieno perdirbimo įmonių surinkti 382 tonas pieno gaminių.

Kaip pranešė tarnyba, sprendimas priimtas vadovaujantis atsargumo principu, įvertinant faktus, kad šių produktų gamyboje buvo panaudotas galimai kenksmingomis medžiagomis užterštas žaliavinis pienas.

VMVT nurodo, kad šiuo metu prekyboje neturi būti jokių pieno gaminių, kurių gamyboje naudotas žaliavinis pienas, supirktas iš gaisro paveiktos teritorijos.